8 Perkara Yang Boleh Membuat Komputer Anda Rosak Dalam Masa 6 Bulan

Melalui artikel ini, kami ingin memberitahu anda mengenai 8 perkara yang boleh merosakkan komputer anda hanya dalam 1 tahun. Sekiranya anda tidak mahu perkara itu terjadi, baca artikel ini sehingga habis.

Komputer yang tahan lama adalah impian semua orang. Rasanya jika anda mempunyai komputer dengan spesifikasi yang berkelayakan dan ketahanan komponen lama yang dapat meningkatkan keyakinan dan produktiviti. Tetapi, adakah anda merawat komputer di rumah dengan betul? Atau mungkin anda memberi risiko besar sehingga komputer anda mempunyai kemungkinan hidup yang pendek?

Melalui artikel ini, kami ingin memberitahu anda mengenai 8 perkara yang boleh merosakkan komputer anda hanya dalam 1 tahun . Sekiranya anda tidak mahu perkara itu terjadi, baca artikel ini sehingga habis.

BACA JUGA
  • Ini adalah 10 Penggodam Paling Berbahaya di Dunia (Psst ... Ada Penggodam Indonesia)
  • Ini adalah hasilnya jika anda terlalu kerap menekan kekunci F5
  • Perkara Misteri Apa Yang Terjadi Apabila Kami Menekan Butang Matikan di Komputer?

8 Perkara Yang Boleh Membuat Komputer Anda Rosak Hanya Dalam 1 Tahun

1. Pengudaraan yang lemah

Semua komputer dan komputer riba memerlukan pengudaraan udara yang berkelayakan. Sepertinya hampir tidak ada komputer dengan casing tanpa saluran udara, kerana ia memerlukan peredaran yang baik untuk suhu perkakasan yang dijaga. Sebilangan besar dari kita tidak memperhatikan masalah ini, dengan meletakkan komputer di mana-mana tempat dan kedudukan. Sebenarnya, komputer memerlukan ruang yang cukup sehingga dapat menyerap udara sejuk dan mengeluarkan haba dari dalam. Posisi seperti di bawah meja atau menghadap dinding adalah kedudukan yang harus kita hindari.

2. Debu yang telah terkumpul

Ada pengudaraan, tentu ada peminat juga. Komputer yang baik mesti mempunyai sistem penyejukan yang juga baik . Dilengkapi dengan kipas yang sentiasa berjalan dengan pengudaraan yang bersih. Lama kelamaan, kipas pasti akan dipenuhi dengan habuk yang mengganggu. Dari mana datangnya habuk yang degil itu? Sudah tentu, kerana anda menyimpannya di bawah meja yang penuh dengan kotoran atau anda memilih haiwan berbulu dan bulu yang tersebar di seluruh ruangan. Kesan habuk yang terkumpul ini jelas akan mengurangkan prestasi komputer anda kerana suhu perkakasan menjadi tidak terkawal, dan cenderung meningkat.

3. Kabel Longgar / Rosak

Inilah yang ingin kita abaikan, kualiti kabel di dalam komputer . Cuba akui, anda tidak pernah memperhatikan kabel yang terdapat di dalam PC, bukan? Sebenarnya, kabel ini mempunyai peranan besar dalam memendekkan jangka hayat komputer anda jika tidak dijaga dengan baik. Kabel yang longgar atau bahkan rosak kerana digigit oleh tetikus boleh mengancam keselamatan seluruh PC, kerana ia membuka jurang besar pada masuknya air, atau litar pintas.

4. lonjakan elektrik

Beberapa rumah berada dalam kedudukan rangkaian yang tidak stabil. Kadang-kadang elektrik mempunyai voltan yang tepat, kadang-kadang ia tiba-tiba turun, dan boleh melambung tinggi kerana kejadian semula jadi seperti kilat . Komputer yang disambungkan secara langsung ke suis tanpa penstabil mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk merosakkan perkakasan di dalamnya. Tenaga elektrik yang turun secara tiba-tiba dan berkala boleh merosakkan komponen ini, apatah lagi lonjakan voltan secara tiba-tiba.

5. Kegagalan kuasa

Ini juga merupakan salah satu situasi yang diketahui oleh banyak orang bahawa kegagalan kuasa secara tiba-tiba dapat membunuh perkakasan secara perlahan . Perkakasan yang merasakan kerosakan paling banyak pada keadaan ini adalah HardDisk kerana kemungkinan kehilangan data dan kerosakan komponen. SSD juga akan merasakan risiko yang sama, memandangkan komponen ini berkaitan dengan penyimpanan data sensitif.

6. Kebocoran Bateri

Petua ini khusus untuk anda yang menggunakan komputer riba . Kami telah membuat beberapa artikel yang membincangkan cara mengekalkan bateri komputer riba dalam artikel berjudul 5 Merawat Bateri Laptop Tidak Boleh Dilepaskan Biar Lebih Tahan Lama . Di samping itu, anda juga membaca mengenai kontroversi mengendalikan bateri komputer riba, sama ada bateri harus dikeluarkan dari komputer riba atau tidak melalui artikel berjudul Haruskah Saya Mengeluarkan Bateri Dari Laptop untuk Lebih Tahan Lama? .

7. Kerosakan Fizikal

Pernahkah PC anda dibanting atau dihancurkan semasa digunakan? Bukan rahsia lagi jika keadaan ini tentu mempunyai risiko besar. Komponen yang paling terancam ketika komputer anda mengalami kejutan besar adalah cakera keras dan media optik seperti DVD ROM, kerana komponen ini mempunyai bahagian yang bergerak di dalamnya. Sekiranya terdapat kejutan yang melebihi toleransi, maka risiko geseran di dalamnya akan besar dan merosakkan keseluruhan komponen. Memang, sekarang ada cakera keras dalam bentuk SSD tanpa memindahkan komponen di dalamnya, tetapi merancang komputer secara tidak normal pastinya masih berisiko bukan?

8. Gangguan Perisian

Jangan salah, perisian yang bermasalah tetapi masih berjalan, atau virus juga mempunyai peranan besar dalam mengurangkan usia komputer anda. Virus atau perisian yang mempunyai masalah akan memakan sumber yang besar, dan mengaktifkan pemproses dengan kuat. Ini mengakibatkan perkakasan seperti RAM dan pemproses menjadi lebih panas dan menurunkan daya tahannya.

Itu 8 mata mengenai apa sahaja yang boleh menjadikan komputer anda rosak hanya dalam 1 tahun. Adakah terdapat perkara yang telah dilupakan? Jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda di ruangan komen di bawah.

Sumber: Makeuseof

Artikel Berkaitan