Laman Web dan Aplikasi Penjejak Berita Hoax Terbaik 2019, Generasi Anti Hoax!

Semakin banyak, tipuan semakin banyak dapat menipu anda dengan maklumat yang salah. Untuk mengelakkan ini, anda boleh merujuk kepada cadangan aplikasi dan laman web penjejakan palsu, berikut!

Adakah anda suka membaca berita setiap hari?

Membaca berita yang boleh anda lakukan dengan menggunakan pelbagai media, seperti surat khabar hingga aplikasi. Namun, berita yang kita tahu hari ini tidak begitu selamat.

Banyak media yang menyebarkan berita buruk atau berita palsu. Terutama jika anda mencari berita melalui media sosial.

Untuk mengelakkan bocor, anda boleh menggunakan aplikasi atau laman web penjejakan berita yang disarankan Jaka, di bawah ini!

 • Cekfakta.com
 • BaBe
 • HBT - Alat Hoax Buster
 • HoaxEye Twitter
 • Aplikasi Penjejak Berita Hoax Terbaik 2019

  Berita curang atau palsu adalah maklumat palsu yang dibuat seolah-olah itu benar. Berbeza dengan khabar angin atau gosip, bocoran sengaja dibuat dan disebarkan.

  Gelung pertama ditemui pada tahun 1661 dalam kes Drummer of Tedworth, yang berputar di sekitar John Mompesson yang dihantui oleh bunyi gendang setiap malam.

  Tetapi pada akhirnya, seorang Pengarang mendedahkan bahawa suara-suara ini hanyalah muslihat.

  Dikutip dari gegelung, kata tipuan hanya digunakan sekitar tahun 1808 yang berasal dari kata 'hocus'. Hocus mempunyai makna mantera yang digunakan dalam pertunjukan sihir.

  Gelombang tidak langsung bermaksud aktiviti menipu orang lain. Hoaks terus wujud hari ini dan memasuki dunia teknologi.

  Di Indonesia, Kementerian Komunikasi dan Penerangan berjaya menemukan 1224 bocoran dari pelbagai kandungan berita dari Ogos 2018 hingga Mac 2019.

  Jumlah kekacauan terus meningkat, terutama sejak awal Proses Pemilihan Presiden Indonesia 2019 yang mencetuskan penyebaran berita palsu dan ucapan kebencian. Berbagai berita hangat muncul di media sosial.

  Sudah tentu anda akan kecewa jika anda terbawa oleh berita palsu, oleh itu penjejak tipuan diperlukan agar maklumat yang anda terima adalah benar.

  Berikut adalah beberapa aplikasi dan laman web yang dapat anda gunakan untuk mengesan kebocoran:

  1. Putar Balik Hoax

  Pertama adalah laman Turn Back Hoax , laman komuniti dalam talian yang berperanan untuk memerangi maklumat palsu di internet.

  Anda boleh melaporkan berita yang anda hargai dan memberi kesan negatif kepada pembaca. Anda boleh mengakses laman web ini di turnbackhoax.id .

  Untuk melaporkan, anda hanya memilih 'Laporkan Hoax' di bahagian atas halaman. Kemudian, masukkan semua maklumat yang diperlukan untuk laporan berita bocor.

  Anda juga boleh memuat naik foto atau fail yang ingin anda laporkan. Ayuh, sokong rintangan bocor, geng!

  2. Cekfakta.com

  Seterusnya adalah Pemeriksaan Fakta , laman web lain untuk mengesan kebocoran dengan melaporkannya. Laman web ini akan memberi anda maklumat kebenaran dari banyak topik berita.

  Tapak Pemeriksaan Fakta adalah projek pemeriksaan fakta kolaborasi yang dibuat oleh MAFINDO atau Persatuan Anti-Fitnah Indonesia .

  Laman web ini berfungsi dengan beberapa media dalam talian yang disokong oleh AJI dan AMSI.

  Anda boleh menggunakan laman web ini untuk mengetahui kebenaran mengenai beberapa topik berita atau melaporkan berita. Bagus!

  3. BaBe

  BaBe adalah aplikasi berita yang mempunyai ciri untuk mengesan kebocoran. Ciri ini dinamakan Hoax Filter yang boleh anda akses dalam aplikasi.

  Dalam ciri ini, anda boleh mencari berita dan ada penjelasan mengenai kebenaran berita tersebut. Selain mengesan masalah, anda boleh membaca semua topik maklumat di sini.

  Ayuh, muat turun aplikasi secara percuma di bawah.

  DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti Mainspring

  4. HBT - Alat Hoax Buster

  Aplikasi penjejakan hoax seterusnya adalah HBT - Hoax Buster Tools oleh MAFINDO. Anda boleh menggunakan aplikasi ini untuk melaporkan kebocoran.

  Selain melaporkan, anda dapat melacak teks dan gambar. Melapor juga agak mudah dan anda boleh melakukannya sama seperti laman Fakta Periksa.

  Ayuh, muat turun aplikasi dan laporkan berita palsu!

  5. HoaxEye Twitter

  Terakhir adalah HoaxEye di Twitter , HoaxEye bukan ciri tetapi akaun di Twitter. Akaun ini digunakan untuk melaporkan berita palsu.

  Cara untuk melapor kepada HoaxEye adalah dengan menyebut akaun HoaxEye anda dalam berita yang anda ragu bahawa betul, maka HoaxEye akan memberikan jawapannya.

  Tidak hanya memberitahu sama ada berita itu benar atau tersembunyi, tetapi juga beberapa penjelasan mengenai kebenaran. Lihat sahaja profilnya, @hoaxeye di Twitter.

  Itulah aplikasi dan laman web penjejakan berita terbaik yang boleh anda gunakan untuk mengelakkan berita palsu.

  Aplikasi atau laman web mana yang sering anda gunakan? Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai tipuan atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan