4 Perkara yang WAJIB Anda Ketahui Sebelum Anda Menjadi Pembangun Android

Hari ini semua orang boleh menjadi pemaju aplikasi "robot hijau". Artikel ini ditujukan untuk anda semua yang ingin mula menjadi pembangun profesional aplikasi Android.

Baru-baru ini, dunia sedang bercakap mengenai gejala "Permulaan". Di mana orang muda di seluruh pelosok dunia enggan bekerja untuk orang lain dan lebih suka mengembangkan produk mereka sendiri, terutama dalam bidang teknologi.

Sudah tentu, menjadi pembangun aplikasi Android mempunyai daya tawar yang luar biasa dalam fenomena dunia. Beberapa kelebihan untuk menjadi pembangun Android termasuk idea (perisian untuk dikembangkan) yang disediakan secara rasmi oleh Google. Ya, sekarang semua orang boleh menjadi pemaju aplikasi "robot hijau". Malah terdapat lulusan sekolah menengah pertama di Makassar yang berjaya membuat permohonan dengan pendapatan lumayan.

BACA JUGA
  • Cara Mengaktifkan Mod Pembangun pada Windows 10
  • Cara memunculkan Pilihan Pembangun di Android
  • 10 Sambungan Chrome Diperlukan Untuk Pereka dan Pembangun Web

4 Perkara yang WAJIB Anda Ketahui Sebelum Anda Menjadi Pembangun Android

Sesungguhnya, untuk mengembangkan aplikasi tidak langsung dapat. Oleh itu, artikel ini ditujukan untuk anda semua yang ingin mula menjadi pembangun profesional aplikasi Android. Segera, ini adalah perkara yang harus anda ketahui sebelum anda menjadi pembangun aplikasi Android:

1. Muat turun Kit Pembangunan Perisian (SDK) untuk Pengaturcaraan Aplikasi

Pada peringkat ini terdapat beberapa perisian yang boleh anda gunakan. Ia bergantung pada kemudahan yang anda gunakan untuk membuat aplikasi. Menurut pengalaman saya, jika untuk pengembangan aplikasi saya lebih suka pergi ke Android Studio atau Eclipse , jika saya ingin mengembangkan permainan Android, saya lebih suka Unity3d .

Ketiga-tiga perisian boleh dimuat turun secara percuma di laman web:

  • Android Studio
  • Gerhana
  • Perpaduan3d

2. Belajar Bahasa Pengaturcaraan

Sudah tentu semasa anda ingin mengembangkan aplikasi anda mesti tahu bahasa pengaturcaraan. Bahasa pengaturcaraan asas pada Android adalah Java dan XML . Anda tidak perlu risau jika anda tidak mengetahui apa-apa tentang bahasa pengaturcaraan Android, kerana salah satu kelebihan Android adalah Open Source , di mana kod sumbernya tersebar dan bebas digunakan.

Saya juga tidak mahir dalam bahasa pengaturcaraan. tetapi untuk mengatasi ini anda boleh menggunakan Perpustakaan . Perpustakaan dapat disamakan dengan sebahagian kecil dari perintah yang kemudian dapat Anda laksanakan di SDK anda. Untuk memuat turun Perpustakaan anda boleh pergi ke laman Android-Arsenal .

3. Reka Bentuk Grafik Master

Nah, biasanya banyak pembangun melupakan ini. sedangkan untuk UI (Antaramuka Pengguna) dan UX (Pengalaman Pengguna) perkara sangat penting dalam pembangunan aplikasi. Contohnya, ada aplikasi dengan fitur unggul tetapi penampilannya tidak begitu meyakinkan, tentunya pengguna aplikasi tidak akan merasa selesa untuk berlama-lama menggunakan aplikasi tersebut, malah dapat dinyahpasang dengan segera.

Oleh kerana reka bentuk grafik ini juga adalah suatu keharusan bagi pembangun aplikasi untuk menguasainya. Serta ikon, skrin percikan, wallpaper / latar belakang dan lain-lain mesti dipertimbangkan dengan teliti. Ini juga menghalang kita untuk menangguhkan Google jika aplikasi kita menggunakan gambar yang asal atau tidak mempunyai hak harta benda yang sah.

4. Penerbitan dan Pengewangan

Setelah berjaya membuat aplikasinya, sudah tentu kita berfikir lalu apa yang ada di dalamnya? Sebenarnya, jika kita dapat membuat aplikasi Android, maka kita sudah dapat memanfaatkannya. Contohnya, buka sahaja perkhidmatan membuat aplikasi dan seumpamanya. Tetapi untuk faedah jangka panjang, anda mesti mempunyai aplikasi yang unggul dan mendapat wang. Untuk pengewangan, saya cadangkan menggunakan Admob , iklan dari Google yang terkenal dengan pendapatannya yang menjanjikan.

Selepas anda memasang Admob dalam aplikasi anda, anda harus memasarkan secara meluas. Salah satunya adalah menerbitkan di mana-mana gedung aplikasi seperti Google Play Store, Amazon Appstore, dan lain-lain. Untuk menerbitkan aplikasi anda di Play Store, Anda memerlukan modal USD 25 atau sekitar Rp 325.000 . Nanti aplikasi anda akan bersaing dengan berjuta-juta aplikasi yang ada. Untuk meningkatkan kualiti aplikasi anda, anda juga dapat mempelajari ASO (App Store Optimization) , sejenis SEO untuk Play Store.

Sekarang, itulah asas menjadi pembangun Android yang harus anda ketahui sebelum menjalankannya. Semoga artikel ini berguna dan mengesahkan semangat anda untuk menjadi pembangun profesional aplikasi Android.

Artikel Berkaitan