Perkataan Santuy Terbaik & Paling Popular untuk Status FB, IG atau WA

Aktivis berbaring? Adakah anda memerlukan kata-kata untuk membuat kapsyen atau berkongsi? Di sini, Jaka telah menyediakan koleksi perkataan untuk anda.

Anda salah seorang yang berbohong? Mempunyai falsafah hidup jika anda tidak gembira, tidak gembira? Sama, geng Jaka juga merupakan salah satu anggota pleno santuy.

Hidup tidak boleh dipandang terlalu serius, terlalu banyak masalah untuk anda fikirkan sendiri, terlalu banyak drama untuk anda bermain sendirian, berehat saja, cukup bahagia.

Masalahnya tidak akan pernah berhenti datang, drama kehidupan juga tidak akan berhenti bergolek, jangan terlalu memikirkannya

Bagi anda penganut falsafah kehidupan santuy, kali ini Jaka akan berkongsi kata-kata santuy yang boleh anda gunakan sebagai peringatan bahawa hidup tidak terlalu serius, santai saja.

 • Kata Tunggal Santuy
 • Kata-kata Santuy Pendek
 • Perkataan Santuy Sunda
 • Perkataan Santuy Terbaik dan Paling Popular (Terkini 2020)

  Bagi anda yang pening untuk dikejar oleh tarikh akhir yang tidak berlebihan, atau mungkin lebih gila memikirkan kehidupan yang ingin anda bawa di mana kata-kata dari santuy petikan ini dapat menenangkan anda.

  Baris kata yang telah disiapkan oleh Jaka juga dapat dikongsi oleh orang-orang terdekat anda, beritahu mereka jika anda benar-benar tidak mahu terlalu rumit, hanya ingin membantu.

  Anda tidak perlu lebih lama, berikut adalah kumpulan kata-kata santuy yang dapat anda gunakan untuk menjadi kapsyen Instagram, status WhatsApp, dan sebagainya.

  Petikan Perkataan Santuy

  Bagi anda yang sekali lagi memerlukan pengambilan petikan setiap hari, berikut adalah deretan kata-kata petikan santuy yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan diri sendiri atau juga untuk berkongsi dengan orang lain.

  Hidup itu pusing kalo dipikirin! Jadi santai, walau pahit, nikmatin aja.Tenang aja santai, hidup itu menilai ujian dari usahanya, bukan dari hasilnya.

  Hidup itu pusing kalo di pikirin! Jadi santai, walau pahit, nikmatin aja.Kalah dan menang ditanggapi dengan santai. Tidak pernah sampai berlebihan. Harusnya kita pun dalam hidup seperti itu ya? Sedih dan bahagia, idealnya diterima dengan biasa-biasa saja. Nggak perlu sampai berlebihan.Jadilah orang santai dalam kesibukan tenang dibawah tekanan, optimis disetiap tantangan.Hidup itu santai aja, jalan aja jangan lari, karena hidup itu perjalanan bukan pelarian.Jadilah orang santai dalam kesibukan tenang di bawah tekanan, optimis di setiap tantangan.Hidup itu harus santai, semangat dan jangan mudah putus asa jika menghadapi permasalahan yang rumit.

  Tak ada kata ambyar untuk orang yang memiliki jiwa bar-bar.Semoga di bulan ini, jiwa raga dan otakku yang santuy bisa kuat menghadapi simulasi-simulasi dan tugas-tugas yang akan datang.Hadapi dan tanggapi dengan santai, hidup itu sudah perih gak usah ditambah lagi dengan kepedihan, tersenyumlah.Hidup itu harus santai, semangat dan jangan mudah putus asa jika menghadapi permasalahan yang rumit.Tenang aja santai, hidup ini memang bakalan penuh sama masalah, kalau nggak mau ada masalah ya nanti kalau udah pensiun hidup.Apapun yang hidup ini kasih kepada kita, ambil dan syukuri saja, masih baik dia mau ngasih.Kalau hidup nggak ada masalah, itu sama aja kaya sayur tanpa garam, hambar.

  Kata Tunggal Santuy

  Anda belum mempunyai pasangan? Santuy, geng Kata-kata single santuy di bawah ini dapat menjadi motivasi bagi anda untuk tidak terlalu sedih dan tidak mendapat pasangan.

  Ketika lagi PDKT dan ditolak sebelum nembak santuy!Mendung belum tentu hujan, dipacarin belum tentu dinikahin.

  Dia tidak meninggalkanmu, Allah yang jauhkan dia darimu karena allah tahu dia ngga pantes buat dapetin kamu, SantuyKamu terlalu santuy untuk aku yang terlalu bar-bar.Hidup itu bawa santai aja, Nggak usah terlalu sensi ngadepin pertanyaan "kapan kawin" Bales aja dengan senyum, "kemaren udeh".Sejauh apapun mengejarnya. Jika memang tidak berjodoh lantas mau bilang apa. Yogi Natasukma Pergi ke Solo, terus ke Belgia. Meskipun jomblo, aku tetap bahagia.Single bukan berarti selalu kesepian dan punya hubungan bukan berarti selalu bahagia. Santuy, aja.I m single, and I m happy.

  Aku jomblo supaya kamu pacarin, jadi kapan mau nembak aku?Jones itu kepanjangan dari jomblo with happiness.Kalau sejak single kamu sudah bahagia, untuk apa kamu mempertahankan hubungan yang tidak bahagia?Lebih baik single tapi banyak yang peduli, daripada memiliki pasangan tapi rasanya kayak sendirian.Buat apa iri sama truk yang gandengan, kalau Ferrari aja kelihatan keren sendirian.Seorang yang single diciptakan bersama pasangan yang belum ditemukannya. Santai aja dulu.

  Kata-kata Santuy Pendek

  Perlukan kata-kata pendek yang sesuai untuk kapsyen foto percutian, atau juga untuk status WhatsApp, anda boleh menggunakan kata-kata yang telah disediakan Jaka di bawah.

  Gapapa kalau kamu bohongin aku, kan nanti kamu kena azab. Aku si santuy.Santai! Hidup itu jangan dipikirin jon. Tapi dinikmati.Hidup itu jangan dibikin susah. Mudah kok, kurangin ngeluh banyakin santuy.Santai, hidup itu simpel, cuma manusianya aja yang ribet.

  Kecil diajarin sopan dan santun, gede diajarin _so fun_ dan santuy.Hidup itu pusing kalo dipikirin! Jadi santai, walau pahit, nikmatin aja.Santai itu adalah hidup yang paling berharga.Hidup itu santai, tapi pasti.Tuhan bersama orang-orang yang jiwanya santuy.Hidup itu jangan dibikin susah. Mudah kok, kurangin ngeluh banyakin santuy.Santai aja, hidup itu dinamis. Dulu kau dikasihi, besok kau dibenci. Begitu sebaliknya.Jangan jadi orang yang hobinya mikirin masalah, santuy aja nanti juga pergi sendiri masalahnya.

  Kamu tahu kenapa aku bisa bahagia seperti sekarang ini? Bukan karena aku banyak uang, tapi karena aku santuy.Kalau ada yang bilang kaum rebahan nggak bisa sukses, santuy nggak usah dipikirin, ayo rebahan lagi.Kalau orang-orang ribut liat kamu tidur terus, bilang aja kalau kamu lagi mengejar mimpi.

  Perkataan Santuy Sunda

  Ingin mendengar kata-kata santuy Sunda untuk dikongsi dengan rakan-rakan atau mungkin yang anda gemari adalah orang Sunda? Di sini, Jaka telah menyediakan semua perkataan Sunda untuk anda. Terdapat juga makna.

  Tetep seuri sanajan hate nalangsa adalah ciri-ciri jalma anu hebat, santai we lur. Tetap ketawa walaupun hati yang dipotong adalah ciri-ciri orang hebat, santai sahaja Bro.

  Lamun hirup ulah lempeng-lempeng teuing meni jiga jidar.

  Hidup tidak terlalu lurus seperti penguasa.

  Ek sakumaha wae beuratna pagawean, bakalan hampang lamun henteu di pigawean.

  Tidak kira seberapa berat kerja, ia akan menjadi ringan jika anda tidak mengerjakannya.

  Hirup mah ulah loba gaya gaya tapi kudu loba duit.

  Hidup tidak mempunyai banyak gaya, tetapi mempunyai banyak wang.

  lamun loba nu nanya iraha rek nyusul kawin? Bejakeun, da urang mah teu ngilu balapan, naha kudu nyusul sagala?

  Sekiranya ada ramai yang bertanya kapan mereka mahu melangsungkan perkahwinan? Cukup katakan, saya tidak dalam perlumbaan, mengapa anda mesti mengatasi semuanya?

  Terus uing kudu kitu, terus uing kudu kieu. Terus we terus-terus, emang uing teh tukang parkir?

  Maka saya harus, saya harus melakukan ini. Jadi, sepanjang masa, adakah saya orang letak kereta?

  Emang bener hirup teh kudu kuat, naha uing kudu nambulan semen kitu? Santuy we lah.

  Betul bahawa hidup mesti kuat, adakah saya juga perlu menyembunyikan simen? Tenanglah.

  Tadina ek mandi, pas ngaca eh manis keneh, ah tamas we.

  Saya akan mandi, ketika melihatnya, masih manis, cuci muka sahaja.

  Hirup mah tong loba teuing dipikiran, cukup ku dilakonan.

  Hidup tidak terlalu difikirkan, lakukan saja.

  Lamun masalah hirup geus karasa beurat sabeurat-beuratna, tindihan ku bantal lantas pake keur sare.

  Sekiranya masalah hidup sudah seberat mungkin, ganti dengan bantal anda dan terus gunakan untuk alas tidur

  Itulah koleksi kata-kata santuy yang boleh anda gunakan untuk dijadikan keterangan di media sosial, status, atau hanya untuk dibaca sebagai motivasi.

  Hidup memang tidak boleh dipandang serius, geng, Jangan memikirkan setiap masalah sehingga anda sampai di istana, berehatlah juga akan ada jalan keluar.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini bermanfaat untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Words atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan