10 Petua Membeli Telefon Pintar Android Terbaik untuk Permainan

Terdapat banyak perkara yang perlu anda pertimbangkan untuk memilih telefon pintar Android untuk permainan. Berikut adalah 9 petua untuk membeli telefon pintar Android untuk permainan.

Sebelumnya, permainan lebih serupa dengan permainan yang dimainkan di PC dan permainan konsol, sekarang kita telah memasuki dunia permainan mudah alih. Di mana pengalaman permainan pada peranti mudah alih, telefon pintar dan tablet semakin mengagumkan. Ini tidak dapat dipisahkan dari pengembangan sistem operasi mudah alih itu sendiri yang semakin canggih, terutama OS Android dan iOS.

Di samping itu, perkembangan perkakasan juga berkembang pesat. Terutama pemproses yang kemampuannya semakin sengit malah menyaingi spesifikasi komputer. Kemudian, apa sahaja yang mesti dipertimbangkan agar anda benar-benar mendapat telefon pintar yang sesuai dengan permainan. Berikut adalah petua membeli telefon pintar untuk permainan dan perkara yang harus anda pertimbangkan dalam memilih telefon pintar untuk permainan.

Petua Membeli Telefon Pintar Android untuk Permainan

BACA JUGA
  • 15 Permainan Diancam Akan Disekat Oleh Kerajaan
  • 10 Permainan Android Terkini pada Mei 2016

1. Chipset atau Pemproses?

Salah satu komponen penting yang dapat bertahan ketika bermain permainan adalah SoC (System on Chip). Ringkasnya, SoC boleh dikatakan otak telefon pintar.

SoC terdiri daripada beberapa bahagian dengan fungsi yang berbeza, seperti pemproses , GPU , modem dan pelbagai komponen lain yang mengatur pemprosesan data.

Sebilangan besar orang, suka menyamakan sebutan pemproses dan SoC atau chipset, yang sebenarnya adalah apabila ditanya apakah telefon pintar pemproses ini, jawapannya adalah single-core, dual-core, quad-core, hexa-core, octa-core, dan deca-core.

Untuk chipset, sebutkan model dan jenama, contohnya Qualcomm Snapdragon 835, MediaTek Helio X25, Samsung Exynos 8895 octa, dan lain-lain. Mereka adalah chipset dan pemproses itu sendiri hanya satu bahagian dari chipset.

2. Bilangan Inti Menentukan Prestasi?

Jumlah teras bukanlah jaminan sama ada prestasi telefon pintar cepat atau tidak. Jangan mudah tergoda oleh sebilangan besar teras.

Pemproses yang dioptimumkan boleh lebih berkuasa daripada angka, contohnya chipset Apple A10 Fusion pada iPhone 7 dan iPhone 7 Plus. Hanya bergantung pada pemproses quad-core 2,34 GHz , tetapi persoalan prestasi tidak diragukan lagi bukan?

Walaupun begitu Qualcomm, pada chipset Snapdragon 820/821, Qualcomm hanya bergantung pada pemproses khusus Kyro dengan hanya 4 teras. Sementara versi terbaru Snapdragon 835 mempunyai 8 inci yang terbahagi kepada dua, empat teras berprestasi tinggi (@ 2.45 Ghz) dan empat teras penjimatan kuasa (@ 1.9 Ghz).

3. Kenali Jenis Chipset

Petua membeli Android untuk permainan seterusnya adalah dengan memperhatikan jenis chipset, inilah yang menentukan prestasi telefon pintar atau tidak. Dalam bidang mudah alih, chipset dikendalikan oleh Qualcomm dan MediaTek .

Chipset Qualcomm terbaru ialah Snapdragon 835 . Sekiranya anda mempunyai wang tanpa had, tentunya tidak menjadi masalah untuk mendapatkan telefon pintar unggulan yang dikuasakan oleh chipset Snapdragon 835. Lihat jadual untuk maklumat lebih lanjut.

KelasChipset
Siri Snapdragon 800 Snapdragon 835


Snapdragon 800

Siri Snapdragon 600 Snapdragon 652


Snapdragon 600

Siri Snapdragon 400 Snapdragon 435


Snapdragon 400

Siri Snapdragon 200 Snapdragon 212


Snapdragon 200

4. Chipset bersaiz sederhana terbaru atau Chipset kelas tinggi lama?

Sekiranya anda merasa seperti pemain sebenar, tetapi tersekat dengan dana, cari telefon pintar dengan chipset Snapdragon 821 atau Snapdragon 820 yang terdapat pada telefon pintar utama tahun lalu.

Sementara itu, untuk telefon pintar kelas pertengahan anda boleh mencari telefon pintar dengan chipset Snapdragon 615/625 minimum. Untuk siri Snapdragon 410/430 lebih sesuai untuk aktiviti harian biasa, seperti mengendalikan media sosial.

5. RAM yang ideal dan Memori Dalaman

Petua membeli Android untuk permainan seterusnya adalah memilih saiz RAM dan memori dalaman yang sesuai. RAM adalah tempat di mana permainan anda akan disimpan sementara untuk diakses oleh pemproses dan GPU, sementara memori dalaman berguna untuk menyimpan data secara kekal.

Untuk kemudahan bermain permainan, RAM yang dibina untuk Android hari ini sekurang-kurangnya 3 GB atau 4 GB . Sementara itu, memori dalaman yang diperlukan sekurang-kurangnya 16 GB dan idealnya 32 GB , jangan beli telefon pintar dengan memori dalaman 8 GB.

6. Tidak Perlu Bimbang Mengenai GPU

GPU juga merupakan peranan penting dalam bermain permainan, pada dasarnya GPU serupa dengan CPU tetapi hanya proses yang berkaitan dengan grafik yang diproses. Oleh kerana grafik adalah bahagian utama permainan, GPU yang pantas akan menjadikan pengalaman bermain menjadi lebih menarik.

GPU juga ditugaskan untuk memproses kesan permainan, GPU yang lebih baik tidak hanya menjadikan permainan lebih lancar tetapi juga menjadikan permainan penuh dengan efek. Sekarang, anda tidak perlu lagi bersusah payah mencari telefon pintar dengan GPU yang bagus, kerana sudah termasuk pakej dengan SoC. Sekiranya chipsetnya bagus, pastinya GPU yang bagus.

8. Resolusi dan Ukuran Skrin

Perincian di atas cukup jelas, sekarang untuk bahagian skrin. Untuk menikmati grafik yang menakjubkan, ia juga bergantung pada resolusi layar. Sekurang-kurangnya mencari telefon pintar dengan resolusi 1080p , lebih baik lagi dengan Quad HD.

Sekiranya ukuran dan jenis skrin mengikut citarasa. Boleh disesuaikan dari 5.2 inci, 5.5 inci, hingga 6 inci.

9. Kapasiti Bateri dan Mesti Mempunyai Teknologi Pengecasan Pantas

Memilih telefon pintar untuk permainan, telefon pintar dengan kapasiti bateri yang besar tentunya lebih tahan lama. Tetapi ia juga mesti dilengkapi dengan fitur pengecasan pantas yang menjadikan bateri telefon pintar pengecasan tidak lagi memerlukan masa yang lama.

10. Cadangan telefon pintar

Keinginan nafsu sering ditangkap oleh dana kering. Lebih baik anda bersabar dan berjimat. Berikut adalah cadangan untuk telefon pintar permainan JalanTikus versi.

KelasNama Telefon PintarJenis Chipset
Bendera baru Moto Z2 Force Edition


Telefon Penting

Bendera Lama Samsung Galaxy S7


HTC 10

Chipset Snapdragon 820
Bekas Bendera Samsung Galaxy S6


Samsung Galaxy Note5

Chipset Exynos 7420 Octa
Orang tengah ASUS Zenfone 3


Siri Snapdragon 625

Kesimpulannya

Itulah petua untuk membeli Android untuk permainan . Mendesak! Terutama bagi anda yang mengaku pemain berat. Intinya adalah landasan dapur mesti kuat, memori dalaman dan RAM mesti lapang sehingga banyak permainan dapat dipasang dan berjalan dengan lancar.

Serta spesifikasi resolusi skrin dan kapasiti bateri yang ideal, untuk menambah keselesaan bermain permainan dalam jangka masa yang lama. Sekiranya ada tambahan, jangan ragu komen.

Baca juga artikel mengenai telefon pintar atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan