5 Cara Memeriksa RAM Laptop yang Paling Mudah, Tidak Perlu Lihat Kotak!

Adakah anda ingin memeriksa RAM pada komputer riba anda tetapi bingung kerana kotaknya sudah tiada? Tenang, Jaka mempunyai beberapa cara untuk memeriksa komputer riba dan RAM PC yang lengkap dan mudah

Apakah perkara pertama yang anda perhatikan ketika memilih komputer riba? Jaka pasti ramai di antara anda mesti sangat mementingkan RAM yang besar.

Keupayaan komputer riba dan PC untuk menjalankan program sangat dipengaruhi oleh ukuran RAM. Semakin besar kapasiti RAM, semakin banyak program yang dapat anda jalankan pada komputer riba / PC pada masa yang sama.

Masalahnya ialah, maklumat mengenai kapasiti RAM dalam komputer riba tidak seperti Kad VGA dan maklumat CPU yang biasanya dicetak pada pelekat yang dilekatkan pada komputer riba.

Salah satu cara yang paling biasa adalah dengan mencentang kotak komputer riba. Sekarang, jika kotak itu hilang, bagaimana saya memeriksa RAM komputer riba ?

 • Cara Periksa RAM Laptop melalui Task Manager
 • Cara Memeriksa RAM Laptop melalui Command Prompt
 • Cara Memeriksa RAM Laptop melalui Panel Kawalan
 • Cara Memeriksa RAM Laptop melalui Aplikasi
 • Koleksi 5 Cara Memeriksa RAM Laptop Paling Mudah 2020

  Tidak perlu risau, geng. Dalam artikel ini, Jaka akan menerangkan kepada anda cara memeriksa RAM komputer riba dengan mudah walaupun tidak ada maklumat di dalam kotak atau di badan komputer riba.

  Petua ini juga boleh digunakan untuk memeriksa RAM PC, anda tahu. Ingin tahu? jika ya, rujuk senarai penuh di bawah, geng!

  1. Cara Memeriksa RAM Laptop melalui DxDiag

  Pertama sekali, Jaka akan memberitahu anda cara memeriksa RAM untuk komputer riba / PC melalui DxDiag . DxDiag adalah alat diagnostik yang berguna untuk menguji fungsi DirectX semasa menyelesaikan masalah video dan audio perkakasan.

  Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan:

  • Langkah 1: Tekan kekunci Windows + R pada papan kekunci anda secara serentak untuk melancarkan menu Jalankan . Anda juga dapat mengklik ikon Mula , kemudian ketik Jalankan sehingga cadangan aplikasi muncul disebut Jalankan.

  • Langkah 2: Dalam aplikasi Jalankan, ketik dxdiag , kemudian pilih OK atau tekan kekunci Enter pada papan kekunci.

  • Langkah 3: Halaman baru yang dipanggil DirectX Diagnostic Tool akan muncul. Lihat di ruangan Memori untuk memeriksa RAM komputer riba anda.

  2. Cara Memeriksa RAM Laptop melalui Task Manager

  Selain berfungsi untuk mengendalikan aplikasi apa yang berjalan di komputer riba anda, ternyata anda juga dapat menggunakan Task Manager sebagai cara untuk memeriksa RAM laptop, anda tahu.

  • Langkah 1: Terdapat banyak jalan pintas yang boleh anda gunakan untuk memunculkan pengurus tugas. Boleh melalui menu Start , boleh dengan menekan Ctrl + Shift + Esc pada papan kekunci, atau dengan mengklik kanan pada taskbar kemudian memilih task manager .

  • Langkah 2: Setelah pengurus tugas dibuka, klik pada tab Prestasi untuk memeriksa RAM.

  • Langkah 3: Anda dapat melihat berapa banyak RAM komputer riba / PC anda pada masa yang sama melihat berapa banyak RAM yang digunakan oleh program yang sedang dijalankan.

  3. Cara Memeriksa RAM Laptop melalui Command Prompt

  Command Prompt atau sering juga disebut CMD pada dasarnya adalah aplikasi jurubahasa baris perintah (CLI) yang berfungsi untuk melaksanakan perintah yang dimasukkan oleh penggunanya.

  Terdapat banyak kod arahan yang boleh anda masukkan dalam CMD. Anda boleh menggunakan kod ini untuk mematikan komputer, memeriksa rangkaian, bahkan memeriksa RAM, anda tahu.

  Jadi, bagaimana saya memeriksa RAM komputer riba / PC menggunakan CMD? Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Langkah 1: Untuk membuka CMD, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Anda boleh menekan Windows + R pada papan kekunci, kemudian ketik CMD dalam aplikasi Jalankan .

  • Langkah 2: Pada menu CMD, ketik perintah systeminfo kemudian tekan Enter pada papan kekunci.

  • Langkah 3: Tatal ke bawah sehingga anda menemui Jumlah Memori Fizikal . Di situlah anda dapat mengetahui berapa banyak kapasiti RAM pada komputer riba / PC.

  4. Cara Memeriksa RAM Laptop melalui Panel Kawalan

  Cara seterusnya untuk memeriksa RAM komputer riba adalah melalui menu panel kawalan. Bagi panel kawalan, nampaknya Jaka tidak perlu menjelaskan fungsinya lagi.

  Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan:

  • Langkah 1: Buka menu Control Panel pada komputer riba dengan membuka Start, kemudian ketik Control Panel sehingga aplikasi muncul.

  • Langkah 2: Klik pada menu Sistem dan Keselamatan, kemudian pilih menu Sistem. Maklumat asas dari komputer riba / PC anda, termasuk kapasiti RAM, dapat anda lihat di halaman tersebut.

  • Langkah 2: Anda juga boleh menggunakan jalan pintas dengan menekan kekunci Windows + Jeda / Putus pada papan kekunci untuk membuka halaman Maklumat Asas.

  5. Cara Memeriksa RAM Laptop melalui Aplikasi

  Cara memeriksa RAM PC / komputer riba, cadangan terakhir dari Jaka adalah menggunakan aplikasi pihak ketiga. Di sini, Jaka mengesyorkan agar anda menggunakan perisian bernama Speccy.

  Speccy akan menunjukkan semua maklumat mengenai komputer anda secara terperinci. Bermula dari pemproses, VGA, RAM, suhu peranti, dan banyak lagi.

  Berikut adalah langkah-langkah yang mesti anda ikuti:

  • Langkah 1: Muat turun Speccy melalui pautan berikut, kemudian pasang perisian seperti biasa.

  • Langkah 2: Setelah dipasang, buka Speccy. Aplikasi ini secara automatik akan mengimbas semua peranti yang dipasang di PC atau komputer riba anda.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai koleksi cara untuk memeriksa komputer riba & RAM PC. Semoga maklumat di atas berguna untuk anda, ya, geng!

  Jumpa awak lain kali.

  Baca juga artikel mengenai Laptop atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan