Cara Mengaktifkan Windows 10 di PC / Laptop secara Tetap | Ringkas dan Mudah!

Terganggu oleh pemberitahuan bahawa Windows 10 anda belum diaktifkan? Lihat tutorial Jaka berikut mengenai cara mengaktifkan Windows 10 secara kekal

Pernahkah anda melihat kertas dinding desktop anda tiba-tiba berubah menjadi hitam dan versi Windows tidak ada pemberitahuan asli muncul di kanan bawah skrin?

Sekiranya anda pernah mengalami ini, ini bermaksud bahawa sistem operasi Windows 10 yang dipasang pada PC anda belum diaktifkan, geng.

Microsoft memang memerlukan pengguna memiliki salinan Windows yang sah. Oleh itu, kali ini Jaka akan memberitahu anda cara mengaktifkan Windows 10 dengan mudah secara kekal!

 • Cara Mengaktifkan Windows 10 dengan Windows Activator / KMSPico
 • Cara Mengaktifkan Windows 10 di PC / Laptop

  Untuk mengaktifkan Windows 10, anda memerlukan Kunci Produk . Kunci produk ini terdapat pada cakera Windows (pembungkusan) yang anda beli.

  Sementara itu, jika anda membeli OS dalam talian, anda akan mendapat kunci produk dalam e-mel pengesahan.

  1. Cara Mengaktifkan Windows 10 dengan Kunci Produk

  Terus mendapat pemberitahuan mengaktifkan Windows 10 di bawah skrin PC menjengkelkan. Untuk menghilangkan pemberitahuan yang menjengkelkan ini, anda harus segera mengaktifkannya.

  Sekiranya anda tidak mempunyai kunci produk dan sudah memasang Windows 10, anda boleh mengaktifkannya dengan membeli lesen digital atau lesen fizikal .

  Anda boleh mendapatkan lesen digital jika anda membeli dan memuat turun ISO Windows 10 dari laman Microsoft Store.

  Sekiranya anda membeli dari kedai runcit fizikal, anda akan mendapat cakera pemasangan Windows 10 dengan lesen kunci produk Windows 10 atau apa yang dipanggil lesen Fizikal.

  Beli lesen yang sepadan dengan Windows yang dipasang. Sekiranya PC anda telah memasang Windows 10 Pro, maka anda mesti membeli lesen untuk Windows 10 Pro.

  Selepas membeli, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

  • Hidupkan PC atau komputer riba kemudian anda memasuki menu Tetapan

  • Kemudian pilih Kemas kini & Keselamatan

  • Klik menu Pengaktifan di sebelah kiri.

  Di sini anda akan melihat status Windows 10 anda yang belum diaktifkan. Dan, anda harus mengaktifkannya untuk menggunakan Windows 10 secara kekal.

  • Klik Tukar Kunci Produk sekali lagi kemudian masukkan Kunci Produk pada cakera atau dihantar melalui e-mel.

  • Setelah memasukkan kunci produk dengan betul, secara automatik anda akan masuk ke halaman pengaktifan Windows 10. Kemudian, klik Next untuk memulakan proses pengaktifan.

  • Tunggu sehingga proses selesai. Perlu diingat, kaedah pengaktifan ini memerlukan sambungan internet, jadi PC atau komputer riba Windows anda mesti disambungkan ke internet .

  • Setelah proses selesai, anda akan melihat pemberitahuan bahawa Windows 10 anda telah diaktifkan. Kemudian klik Tutup .

  • Kini, pengaktifan Windows 10 selesai dan anda boleh menggunakan Windows 10 secara kekal .

  Sekiranya Windows anda mempunyai kesalahan dan harus dipasang semula, anda tidak perlu risau untuk membeli lesen lagi, kerana pengaktifan ini bersifat kekal.

  Anda boleh memasang Windows 10 berulang kali pada PC atau komputer riba yang sama dengan menggunakan kunci produk yang pertama kali anda beli.

  2. Cara Mengaktifkan Windows 10 dengan Windows Activator / KMSPico

  Cara seterusnya adalah cara yang tidak sah kerana menggunakan program Windows Activator yang disebut KMSPico . Dengan cara ini, anda tidak perlu membeli kunci produk yang mahal.

  Namun, anda harus tahu bahawa Jaka tidak mengesyorkan anda menggunakan program ini kerana melanggar hak cipta dan boleh membuat anda berurusan dengan undang-undang.

  KMSPico adalah program pengaktif yang dapat Anda gunakan untuk mengaktifkan sistem operasi Windows dan Microsoft Office. Inilah cara mengaktifkan Windows 10 dengan menggunakan KMSPico:

  • Matikan antivirus yang ada di komputer anda. Ini bertujuan agar antivirus tidak mengkategorikan KMSPico sebagai virus.

  • Muat turun KMSPico terkini dengan melayari laman web //official-kmspico.com/ .

  • Ekstrak fail KMSPico dalam direktori yang anda mahukan.

  • Klik kanan pada fail KMSPico, kemudian pilih Jalankan sebagai pentadbir .

  • Klik pada butang merah untuk mengaktifkan Windows 10 sekaligus Ms. Office dipasang pada PC anda. Tunggu sehingga proses selesai.

  • Selesai! Betul sangat senang, geng?

  Itulah cara untuk mengaktifkan Windows 10 secara sah dan kekal. Kaedah di atas digunakan untuk semua versi Windows 10.

  Itu semua artikel dari Jaka. Semoga artikel ini dapat membantu anda, geng! Jumpa awak lain kali.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

  Artikel Berkaitan