Ternyata inilah sebab mengapa anime di Jepun tidak mempunyai sensor penonton dewasa

Tertanya-tanya mengapa terdapat begitu banyak adegan dewasa dalam anime dan tidak disensor di Jepun di sana? Mari kita ketahui apakah sebab-sebab yang menyebabkan kandungan melepasi penapisan.

Anime adalah salah satu media hiburang yang paling popular di dunia. Corak pengembangan cerita dan watak yang unik, berbeza dengan filem barat pada umumnya, menjadikan anime menarik bagi banyak orang.

Di samping itu, anime juga dikenali sebagai media ekspresif di mana idea penulis sering dicurahkan ke dalamnya tanpa dibatasi oleh minat tertentu.

Akibatnya, anime sering kelihatan lebih vulgar dan sadis, seolah-olah tidak disensor seperti kartun buatan Amerika yang lain.

 • Pengkategorian Anime
 • Nilai dan Norma Budaya yang Berbeza
 • Budaya Perkhidmatan Kipas
 • Memahami Konsep Kerohanian yang berbeza
 • 5 Sebab Mengapa Anime di Jepun Kurang Penapisan

  Banyak anime menunjukkan adegan keganasan yang bahkan diklasifikasikan sebagai adegan gore dan tidak disensor sama sekali, serta adegan yang terlihat vulgar dan sensual.

  Ketika ditayangkan di negara lain, anime ini harus menjalani berbagai penyesuaian terlebih dahulu agar layak ditayangkan, baik dengan mengaburkan bahagian tertentu atau memotong pemandangan.

  Lalu mengapa adegan seperti ini melewati proses penapisan yang dilakukan di negara asalnya, iaitu di Jepun? Berikut adalah beberapa sebab.

  1. Perbezaan Piawaian Sensor di Jepun dan Negara Lain

  Sumber gambar: quora.com

  Perkara pertama yang membuat beberapa pemandangan yang kelihatan seolah-olah tidak dapat dilaksanakan di negara-negara barat masih ada di anime adalah standard sensor yang berbeza yang diterapkan .

  Berapa banyak bahagian badan yang sesuai untuk dipaparkan, berapa banyak darah atau benda-benda sadis lain yang mungkin dipamerkan, dibatasi pada skala yang berbeza di setiap negara .

  Jepun juga mempunyai standardisasi tersendiri mengenai pemandangan apa yang sesuai dan tidak sesuai untuk anime popular tertentu.

  Piawaian ini ditentukan berdasarkan akar budaya, dan pemahaman masyarakat. Contohnya, pemandangan air panas mungkin kelihatan tidak sopan di negara lain, tetapi ini telah menjadi sebahagian daripada budaya Jepun.

  2. Pengkategorian anime

  Sumber gambar: ramenswag.com

  Tidak semua anime dibuat seperti filem Doraemon yang pangsa pasar utamanya adalah kanak-kanak, banyak anime sengaja dibuat untuk penonton dewasa.

  Anime diklasifikasikan ke dalam pelbagai kategori, dan tidak semua kategori ini bebas ditonton oleh semua peringkat usia .

  Anime aksi seperti Tokyo Ghoul, yang menampilkan adegan pertempuran berdarah, tidak akan disiarkan secara bebas pada waktu tayangan di mana kanak-kanak dapat menontonnya dengan mudah.

  Sama seperti kartun The Simpson atau Family Guy yang dibuat khas untuk penonton dewasa, terdapat juga banyak anime lucah dan sadis yang dibuat khusus untuk bahagian pasaran orang dewasa.

  3. Nilai dan Norma Budaya yang Berbeza

  Sumber gambar: nintendo.com

  Sekiranya anda pernah melihat versi asal anime komedi Shin Chan di mana Shinchan menarik gajah di bahagian bawah tubuhnya dan memamerkannya, mungkin anda berfikir mengapa pemandangan seperti ini dapat melepaskan diri dari penapisan?

  Budaya yang berbeza menghasilkan pendekatan yang berbeza untuk pelbagai masalah , termasuk dalam menentukan sama ada isi sesuai atau tidak.

  Adegan Shinchan di atas juga merupakan pemandangan lain yang serupa, yang dibenarkan kerana kepercayaan kolektif bahawa pemandangan seperti itu tidak akan menimbulkan fantasi negatif di Jepun.

  Ini mungkin tidak dapat diterima di beberapa negara dengan alasan yang bertentangan dengan argumen sebelumnya, dan ini sah memandangkan budaya dan norma yang berlaku berbeza.

  4. Budaya Servis Kipas

  Sumber gambar: zerochan.net

  Sebagai penikmat anime, anda pasti sering mendengar istilah ini. Perkhidmatan kipas adalah penyisipan pemandangan yang bertujuan untuk membuat penonton berasa gembira.

  Sisipan pemandangan ini dapat bervariasi dalam bentuk dari frekuensi menampilkan karakter tertentu, hingga membuat karakter ini menampilkan pose tertentu .

  Ini telah menjadi salah satu faktor penting yang menjadikan dunia anime dewasa sibuk dengan peminat, dan menjadikan proses penapisan lebih fleksibel di koridor tertentu.

  Walaupun begitu, sekatan ini juga diterapkan secara profesional dan dalam bahagian yang wajar.

  5. Memahami Konsep Kerohanian yang berbeza

  Sumber gambar: myanimelist.net

  Selain dari pemandangan dan pakaian sadis yang sedikit terbuka, kadang-kadang anime juga memaparkan konsep kerohanian yang bertentangan dengan konsep kerohanian yang banyak dipegang di seluruh dunia.

  Sekiranya anda peminat aksi atau anime fantasi, anda mungkin sering mendengar proses pengorbanan manusia dan juga banyak watak yang kelihatannya bersekutu dengan syaitan.

  Sekiranya ada kartun seperti ini, ibu bapa di Indonesia mungkin bimbang filem ini akan mempengaruhi pemikiran anak-anak mereka.

  Konsep kerohanian eksentrik ini telah menjadi tema umum yang dibangkitkan dalam anime kerana orang Jepun dapat memahami dengan baik, bahawa perkara seperti ini hanyalah fiksyen .

  Lebih-lebih lagi, tema seperti itu umumnya terdapat di anime dewasa di mana penonton juga mempunyai konsep penaakulan spiritual yang cukup untuk membezakan mana yang sesuai atau tidak.

  Itulah beberapa sebab mengapa anime nampaknya dibuat dengan proses penapisan yang sangat minimum, berbeza dengan filem kartun lain.

  Anime sering digeneralisasikan sebagai media hiburan untuk kanak-kanak, walaupun banyak daripadanya dibuat khusus untuk penonton dewasa.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini dapat menghiburkan anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan