Memori penuh? Inilah Cara Menyimpan Memori Dalaman iPhone 16GB

Menggunakan iPhone 16GB sangat teruk. Ingin memasang aplikasi dan menyimpan banyak data, benar-benar penuh dengan memori. Tetapi kali ini jangan keliru, ini adalah cara menyimpan memori dalaman iPhone 16GB.

Tidak seperti kebanyakan telefon pintar Android yang dilengkapi dengan sokongan memori luaran menggunakan MicroSD, semua iPhone tidak dilengkapi dengan slot memori luaran. Sebaliknya, Apple menyediakan pelbagai pilihan memori dalaman, terdapat 16GB, 64GB, hingga 256GB. Semakin besar memori dalaman, harganya semakin mahal.

Untuk menjadi murah tetapi masih dapat menggunakan iPhone, banyak orang membeli iPhone 16GB. Akibatnya, mereka menghadapi kesukaran untuk memasang banyak aplikasi dan menyimpan data. Jadi, bagaimana saya menyimpan memori pada iPhone 16GB?

BACA JUGA
  • Cara Mudah untuk Memindahkan Sambungan WiFi Secara automatik di iPhone
  • Bermain Permainan di Android Bolehkah Wang iPhone 7 dan Juta Rupiah? Ini caranya!
  • Cara menggunakan iPhone Touch 3D pada semua Android tanpa root

Cara Menyimpan Memori iPhone 16GB

Bagi anda yang suka gambar, gambar selfie dan rakaman video, sudah tentu memori 16GB tidak akan mencukupi. Ditambah dengan jumlah aplikasi media sosial dan aplikasi sembang. Lalu, kenapa saya tidak memasang permainan di iPhone? Jadi, pasang dan simpan ini, mari simpan memori iPhone 16GB anda dengan cara berikut:

1. Padam Foto, Gunakan Perkhidmatan Penyimpanan Awan

Tidak dapat dinafikan, kamera iPhone memang hebat. Oleh itu, jangan terkejut jika anda benar-benar suka merakam foto menggunakan iPhone. Impaknya, memori dalaman anda cepat dipenuhi dengan foto. Jangan percaya? Cukup periksa menu Tetapan - Umum - Penyimpanan & Penggunaan iCloud - Urus Penyimpanan , kemudian lihat apa yang paling banyak memakan memori.

Penyelesaiannya, hapus foto (bukan tangkapan layar) yang tidak digunakan. Selepas itu, jangan lupa untuk memeriksa folder Yang Baru Dihapus , dan hapus gambar yang tidak digunakan di sana. Sekiranya anda sangat menyukai foto, ada baiknya anda menggunakan perkhidmatan iCloud Drive atau Google Photos untuk menyimpan foto anda yang diambil oleh iPhone 16GB anda.

Aplikasi Foto & Pengimejan Google Inc. MUAT TURUN

2. Pasang aplikasi lebih kurang

Sudah tahu memori dalaman iPhone hanya 16GB, anda tidak mahu rakus memasang aplikasi ini dan itu. Pada dasarnya, semua aplikasi baru mempunyai fungsi yang sama dengan aplikasi lain yang ada sebelumnya, hanya UI yang berbeza dan ciri pelengkap. Oleh itu, lebih kurang memasang aplikasi yang mempunyai fungsi yang serupa dengan aplikasi lain di iPhone anda.

3. Bersungguh-sungguh Bersihkan Data Aplikasi

Keseronokan berbual dengan rakan dan menyiarkannya di media sosial sebenarnya dapat menjadikan memori 16GB di iPhone anda habis dengan cepat, anda tahu! Kerana, banyak data dan cache disimpan di telefon pintar anda. Untuk penyelesaiannya, cubalah membersihkan data di setiap aplikasi yang dipasang di iPhone anda. Caranya, masukkan menu Tetapan - Umum - Penyimpanan & Penggunaan iCloud , kemudian klik aplikasi yang ingin anda hapus Dokumen & Data .

4. Katakan Tidak pada Permainan

Sekiranya anda menggunakan iPhone dengan memori dalaman hanya 16 GB, adalah idea yang baik untuk tidak memasang permainan sama sekali. Tetapi walaupun anda benar-benar degil dan ingin bermain permainan, pasang permainan yang sering anda mainkan. Jangan setiap permainan baru yang anda mahukan untuk mencicipinya sehingga memori iPhone anda menjadi pendek.

5. Perlukan Hiburan? Hanya streaming

Era internet 4G LTE super pantas seharusnya menjadi era baru dalam menikmati banyak perkara, termasuk hiburan di telefon pintar. Sekiranya pada masa lalu untuk mendengar muzik dan menonton video selalu dimuat sehingga memakan memori, sekarang adalah idea yang baik untuk anda disiarkan sepenuhnya sehingga memori dalaman 16GB iPhone anda tetap lega.

Banyak aplikasi penstriman tersedia di App Store. Untuk streaming muzik, anda boleh mencuba Apple Music atau Spotify dan JOOX . Tetapi ingat, streaming, jangan muat turun. Walaupun terpaksa, muat turun hanya muzik yang sangat anda sukai. Dan jika anda suka menonton, streaming di Netflix atau iFlix dapat membantu menyimpan memori dalaman iPhone anda.

Aplikasi Hiburan Netflix, Inc. DOWNLOAD Apple Video & Audio Apps Inc. DOWNLOAD Aplikasi Video & Audio Spotify DOWNLOAD

6. Beli Pemacu Kilat iPhone

Pengguna Android mesti biasa dengan istilah USB OTG. Nah, terdapat juga USB OTG untuk iPhone. Oleh itu, jika anda tidak mahu memori dalaman anda habis dengan cepat tanpa perlu memadamkan ini dan lagi, cuba gunakan pemacu kilat khas yang super kilat USB. Malangnya, harga pemacu kilat ini agak mahal, jadi anda harus berjimat terlebih dahulu.

Nah, bagi anda yang mempunyai iPhone 16GB, sekarang anda tidak perlu risau memori akan penuh lagi. Dengan melakukan langkah-langkah yang disebutkan di atas, pastinya iPhone anda akan tetap lega.

Artikel Berkaitan