Cara Menyesuaikan Putaran Skrin Berbeza di Setiap Aplikasi Android

Cara mengatur putaran layar yang berbeza pada aplikasi Android pada telefon pintar Android anda. Oleh itu, anda tidak lagi gembira apabila skrin telefon pintar anda berubah

Sebelumnya, Jaka telah membincangkan cara menetapkan tahap kelantangan yang berbeza di setiap aplikasi yang disertakan dalam telefon pintar Android anda. Sekarang selain kelantangan, menyesuaikan putaran skrin yang berbeza di setiap aplikasi juga nampaknya sangat penting.

Contohnya, adakah anda pernah menggunakan telefon pintar semasa berbaring? Kemudian, sekali lagi, keseronokan adalah membaca artikel dan tiba-tiba skrin berubah dari potret ke landskap atau sebaliknya. Anda mesti berasa kecewa?

Sekiranya ada, teruskan membaca sehingga selesai. Inilah cara mengatur putaran skrin yang berbeza pada aplikasi Android pada telefon pintar Android anda.

BACA JUGA
  • Cara Mengukur Tinggi dengan Telefon Pintar (Tepat)
  • 6 Cara Unik untuk Membuka Skrin Telefon Pintar Android Anda
  • Cara Mengawal Telefon Pintar Tanpa Sentuhan

Cara Menyesuaikan Putaran Skrin Aplikasi Android

1. Muat turun Rotation Manager - Control

Untuk menyesuaikan putaran layar di setiap aplikasi yang berbeda, kami akan menggunakan aplikasi yang dibuat oleh pembangun Meerkat yang disebut Rotation Manager - Control . Dengan aplikasi ini, putaran skrin yang tidak diingini dapat diminimumkan.

Walaupun anda dapat memaksa aplikasi yang biasanya tidak mendukung lanskap, dapat digunakan di lanskap. Cukup sejuk kan? Inilah cara menggunakannya.

2. Cara Menetapkan Rotation Manager - Control

  • Muat turun dan pasang Rotation Manager - Kawalan dari Google Play Store.
  • Setelah pemasangan berjaya, buka aplikasi dan anda akan disambut oleh wizard persediaan.
  • Leret ke halaman seterusnya dan ketuk ikon bulatan bawah.
  • Selepas itu, anda mesti mengaktifkan Rotation Manager - Control di ' Aplikasi dengan akses penggunaan '.
  • Kini tiba masanya untuk mengurus dan mengawal orientasi aplikasi secara individu. Pada skrin utama Rotation Manager, pilih orientasi dengan mengetuk salah satu ikon menegak atau mendatar di sebelah aplikasi tertentu untuk mengunci mod potret atau landskap.
  • Tekan butang pilihan di atas kanan, ' Klik untuk mengaktifkan ' dan ' Pemberitahuan Tetap '.
LIHAT ARTIKEL

Sekarang, anda boleh menyesuaikan putaran layar di setiap aplikasi yang berbeza. Anda akan menerima pemberitahuan setiap kali anda membuka aplikasi yang telah anda tetapkan. Kemudian anda boleh mengunci aplikasi tertentu dan mengaktifkan Rotation Manager - Control melalui bar pemberitahuan.

Itulah maklumat yang dapat diberikan oleh Jaka mengenai cara mengatur putaran skrin yang berbeza pada aplikasi Android. Sebagai contoh, Jaka akan menetapkan aplikasi YouTube agar tetap terbuka dalam keadaan lanskap. Kemudian, sebilangan aplikasi sembang dan media sosial Jaka disusun dalam potret. Jadi, jangan ganggu lagi. Apa pendapat kamu? Semoga berjaya.

Baca juga artikel mengenai Laptop atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan