7 Laman web ini akan membantu menyelesaikan tesis anda

Dalam artikel ini, JalanTikus akan berkongsi dengan anda yang menangguhkan tesis mereka kerana mereka menemui jalan buntu dalam penyelidikan mereka

Pelajar tahun akhir pasti akan merasa membuat tesis sebagai syarat wajib untuk menyelesaikan kuliahnya . Namun, proses tesis tidak mudah, bahkan ada sebilangan pelajar yang akhirnya menangguhkan proses tersebut kerana merasa buntu.

Salah satu perkara yang membuat pelajar jatuh semasa membuat tesis mereka adalah mencari sumber untuk isi tesis. Tetapi, ternyata di zaman teknologi maju, banyak laman web dapat membantu anda dalam penyelidikan tesis yang anda ketahui!

BACA JUGA
  • Teka Gambar Pelajar Akhir, Adakah Anda Yakin Anda Boleh Menjawab?
  • 7 Cadangan Laptop Terbaik Sesuai untuk Pelajar & Pelajar, Bermula dari Rp 2 Juta!
  • Sukar mendapat pekerjaan! Inilah 5 Sebab Mengapa Kanak-kanak Hari Ini Mesti Mahir dalam Teknologi

7 Laman web ini akan membantu menyelesaikan tesis anda

Dalam artikel ini, JalanTikus akan berkongsi dengan anda yang menangguhkan tesis mereka kerana mereka menemui jalan buntu dalam penyelidikan mereka. Rujuk saja dengan segera!

1. Cendekiawan Google

Perkhidmatan ini, yang dilancarkan pada tahun 2004, mempunyai banyak jurnal dalam talian dan penerbitan ilmiah yang cukup lengkap. Sekiranya anda mencari jurnal dan bahan teks, anda boleh terus mengunjungi laman web ini. Kerana melalui Google Scholar , anda akan lebih mudah memetik penerbitan dalam pelbagai jenis citansi.

2. Microsoft Akademik

Microsoft Academic adalah mesin carian rujukan penyelidikan dalam format penerbitan. Apa yang menjadikan perkhidmatan ini lebih praktikal adalah ciri penapis ketika mencari sumber penyelidikan . berdasarkan pengarang atau gabungan. Kerana ciri ini, perkhidmatan output Microsoft boleh dikatakan lebih berkesan daripada Google Scholar.

3. Akademik

Laman web ini sangat popular di kalangan pelajar kerana mempunyai ciri media sosial yang serupa yang digunakan untuk perkongsian penyelidikan. Melalui laman web ini, anda boleh meminta pemilik jurnal untuk meminta cadangan dan komen dengan segera. Ingat rakan-rakan saya, hanya bertanya mengenai penyelidikan! Jangan minta penyelidikan!

4. Indeks Penerbitan Indonesia

] (// en.portalgaruda.org/)

Sebenarnya, laman web yang satu ini cenderung serupa dengan Google Scholar dan Microsoft Academic . Apa yang membezakan laman web ini dari dua laman web Google dan Microsoft adalah bahasa yang menggunakan bahasa Indonesia . Oleh itu, bagi anda yang bahasa Inggerisnya tidak baik, mungkin laman web yang satu ini sangat sesuai untuk anda.

5. Perpustakaan Kejadian

Genesis Library adalah salah satu laman web yang menyediakan buku digital terlengkap yang terdapat di dunia maya. Semua jenis buku dari format pdf, mobi, hingga ePub juga terdapat di laman web ini. Oleh itu, jika anda mencari buku rujukan untuk tesis anda, anda boleh berhenti di laman web ini.

6. e-Sumber Perpustakaan Negara

Perkhidmatan ini adalah perkhidmatan yang dimiliki oleh Perpustakaan Nasional Indonesia, Anda tahu. Laman web ini mempunyai koleksi yang cukup lengkap dan anda boleh memuat turunnya secara percuma . Jadi, anda tidak perlu bersusah payah pergi ke perpustakaan nasional di sekitar Jl. Merdeka, Jakarta untuk meminjam buku yang dapat membantu tesis anda.

7. Perpustakaan Dalam Talian Wiley

Laman web ini mempunyai ratusan 6 juta artikel, 1,500 jurnal, 18,000 buku dalam talian, dan ratusan ribu rujukan. Dengan jumlah yang banyak, laman web ini adalah salah satu laman web perpustakaan dalam talian yang paling komprehensif . Perkara yang menarik di laman web ini adalah bahawa beberapa dokumen di Perpustakaan Dalam Talian Wiley boleh dimuat turun secara percuma.

Itulah beberapa laman web yang akan membantu anda menyelesaikan tesis anda. Baiklah, jangan malas lagi.

Artikel Berkaitan