15 Pelancar Android Terbaik dan Teringan Setakat ini

Bosan dengan tema telefon pintar lalai? Cubalah 15 pelancar aplikasi terbaik dan paling ringan setakat ini.

Dengan begitu banyak pengeluar telefon bimbit yang mengadaptasi Android, adakah ini bermaksud pengalaman pengguna akan sama antara satu sama lain? Untuk memberikan pengalaman yang berbeza, vendor juga mengembangkan pelancar dengan sentuhan mereka sendiri. Malangnya, beberapa pelancar lalai menggunakan banyak RAM, yang seterusnya memperlambat prestasi keseluruhan telefon. Oleh itu, Jaka telah mengumpulkan pelancar terbaik dan ringan .

Keupayaan untuk menyesuaikan penampilan yang terintegrasi di dalamnya telah menjadi salah satu kelebihan Android berbanding iOS. Jadi, bagi mereka yang bosan dengan pelancar Android lalai. Sama ada kerana berat, mahu mendapatkan penampilan yang lebih ringkas agar lebih berfungsi, atau mungkin mahu lebih banyak ciri. Berikut adalah 15 pelancar terbaik dan paling ringan setakat ini.

BACA JUGA
  • Aplikasi Lockscreen Android Paling Canggih Setakat ini
  • Cara Merangka Kunci Layar Skrin Sendiri Di Android
  • 6 Tema Pelancar Hebat Yang Menjadikan Android Anda Lebih Keras

15 Pelancar Android Terbaik dan Teringan Setakat ini

1. Bar tugas

Taskbar adalah pelancar aplikasi paling ringan yang dibuat oleh pemaju Braden Farmer . Pelancar ini menawarkan pengalaman desktop dengan kemudahan mengakses aplikasi dan sokongan berbilang tetingkap. Ya, bar tugas ada di sini untuk meningkatkan fungsi pelbagai tetingkap pada Android 7.0 Nougat.

Aplikasi Peningkatan Desktop Braden Farmer's DOWNLOAD

Namun, bagi anda yang masih menggunakan telefon pintar Android berasaskan Lollipop atau Marshmallow, anda juga boleh menggunakan pelancar ini. Anda akan ditawarkan paparan gaya desktop, lengkap dengan bar tugas dan menu permulaan (laci aplikasi). Kelebihan pelancar bar tugas ringan ini juga telah dibincangkan dalam artikel berikut: Cara Mengubah Rupa Komputer Android yang Canggih.

2. Pelancar Tindakan 3

Bagi anda yang ingin merasakan bagaimana rasanya menggunakan telefon bimbit Google Pixel, anda boleh mencuba pelancar aplikasi yang satu ini. Action Launcher 3 adalah salah satu aplikasi pelancar Android terbaik yang dibuat oleh Chris Lacy yang baru-baru ini menerima kemas kini terbaru.

Aplikasi Peningkatan Desktop Chris Lacy MUAT TURUN

Dengan menggunakan versi terbaru Action Launcher 3 3.10.0, anda boleh menggunakan pelbagai ciri Android 7.1 Nougat baru. Ciri-ciri yang lebih baru termasuk, Jalan pintas: ciri jalan pintas seperti Android 7.1 Nougat, Android 7.1 Nougat Icon Pack, laci Aplikasi Android 7.1 Nougat, gaya Folder Android 7.1 Nougat, dan banyak lagi.

3. Pelancar Panah

Arrow Launcher adalah aplikasi pelancar Android yang pintar dan canggih dari Microsoft . Kelebihan utama Arrow adalah ciri yang dapat mempercepat akses ke kandungan dan aplikasi yang anda suka, dan dapat dipilih secara manual atau automatik dengan kecanggihan teknologinya.

DOWNLOAD Aplikasi Peningkatan Desktop Microsoft Corporation

Selain itu, Arrow launcher juga mempunyai penampilan yang menawan. Arrow sebenarnya dicipta untuk anda yang memerlukan kepantasan dan ketenteraman. Anda juga dapat menyembunyikan aplikasi melalui menu Tetapan dan fitur carian yang lebih baik. Anda boleh mencari aplikasi dan orang di telefon, bukan hanya di Internet.

4. Pelancar Besar

Large Launcher adalah aplikasi pelancar Android paling ringan yang ditujukan untuk orang tua atau orang yang mempunyai penglihatan yang buruk. Walaupun begitu, Pelancar Besar ini menawarkan daya tarikan istimewa di luar demografi yang dimaksudkan.

Aplikasi Peningkatan Desktop WePeach Innovation Technology Inc. DOWNLOAD

Selain ukuran font dan ikon yang besar, anda juga mendapat tampilan yang sangat bersih, dengan antara muka kotak-kotak yang ringkas dan sangat mudah digunakan. Ini mengingatkan kita akan penampilan peranti Lumia dengan Windows Phonenya.

5. Mega Launcher: Skrin Utama

Mega Launcher adalah pelancar aplikasi ringan yang masih agak baru di Google Play Store. Peluncur ini dirancang untuk menawarkan penyesuaian dan tetap mengekalkan pengalaman pengguna yang halus, ringkas dan responsif. Mega Launcher dilengkapi dengan sejumlah tema, widget, dan folder pintar yang mengatur aplikasi anda secara automatik mengikut kategori.

6. Pelancar ZenUI

Bagi anda yang bosan dengan antara muka lalai itu sahaja dan mahukan pelancar dengan lebih banyak ciri tetapi stabil, pilihannya adalah ZenUI . Ya, ZenUI adalah antara muka pengguna yang dibuat oleh ASUS, dan pada asalnya dibuat khusus untuk produk Zenfone. ZenUI direka supaya setiap navigasi menjadi lebih cekap, dan menawarkan pelbagai ciri yang sesuai dengan selera anda.

7. Pelancar Google Now

Bagi anda yang tidak berani, lebih suka kesederhanaan, dan memanfaatkan sepenuhnya pelbagai aplikasi yang ditawarkan oleh Google seperti Google Now, maka anda harus menggunakan pelancar Google Now . Salah satu ciri unggulnya ialah Pengecaman Suara , di mana anda dapat mengaktifkan ciri carian Google atau membuka pelbagai aplikasi dengan hanya mengatakan "OK Google".

8. Wiser - Pelancar Mudah

Pelancar Android terbaik dan paling ringan berikutnya adalah Wiser yang cuba merapikan dan mempermudah pengalaman menggunakan telefon pintar. Ini dilakukan dengan memotong layar utama menjadi empat bahagian, yaitu Papan Pemberitahuan, Rumah, Favorit Orang, dan aplikasi dengan tata letak tradisional yang sangat menarik dan minimalis.

9. Pelancar Baru

Pelancar Baru adalah aplikasi pelancar ringan yang menawarkan penampilan dan nuansa serupa dengan Android Nougat. Pelancar Baru dilengkapi dengan banyak ciri termasuk 200 pilihan untuk penyesuaian, mod Power Saver lengkap dengan pemantauan CPU, yang dikemas dengan ukuran hanya 3 MB. Jadi, bagi anda yang mempunyai telefon pintar sekolah lama dengan RAM 512MB atau 1GB, dan ingin mengalami Android Nougat, anda boleh mencuba aplikasi Pelancar Baru.

10. Pelancar Zero

Dengan ukuran fail yang sangat kecil, Zero Launcher adalah aplikasi pelancar paling ringan pada Android. Dengan penampilan yang sederhana dan rapi, pelancar aplikasi ringan ini juga mempunyai pelbagai ciri menarik, seperti RAM booster dan kunci aplikasi.

DOWNLOAD Aplikasi Sifar Peningkatan Pasukan Desktop

Kelebihan pelancar aplikasi ringan ini juga telah dibincangkan dalam artikel berikut: 5 Cara Membuat RAM Android 1GB Tetap Cahaya dan Berkelajuan! .

11. Pelancar Hola

Salah satu pelancar aplikasi yang telah lama terkenal dengan prestasi ringan adalah Hola Launcher . Penampilan cantik dan sejuk, dan banyak ciri canggih yang disematkan tidak menjadikan pelancar ini begitu berat. Walaupun saiz failnya sangat kecil, jadi tidak membazir RAM dan memori dalaman. Ingin mempunyai pelancar Android dengan penampilan yang keren tetapi tidak menjadikan telefon pintar anda berat, muat turun Hola Launcher di bawah.

Holaverse DOWNLOAD Aplikasi Peningkatan Desktop

Kemampuan dan ringannya Hola Launcher juga telah dibahas dalam artikel berikut: 11 Cara ANTI Lambat Ini Dapat Membuat Android Anda Berkelajuan Tinggi .

12. Pelancar Pintar 3

Pelancar aplikasi ringan ini dengan penampilan yang unik adalah pilihan pengguna Android di seluruh dunia. Smart Launcher 3 mempunyai paparan skrin utama yang unik, laci aplikasi yang rapi, dan susunan kategori aplikasi yang sistematik. Aplikasi pelancar Android ini juga menjimatkan RAM dan menjimatkan bateri. Tidak seperti pelancar Android lalai secara amnya.

Aplikasi Peningkatan Desktop GinLemon MUAT TURUN

Smart Launcher juga telah dibincangkan dalam artikel berikut: 5 Aplikasi Pelancar Android Terbaik .

13. Pelancar APUS

Ia kelihatan sederhana dan kemas. Penggunaannya juga mudah dan tidak memerlukan tetapan yang rumit. Di samping itu, dengan ciri memori dan penjimatan bateri yang bersih , APUS Launcher layak dianggap sebagai pelancar bateri terbaik, paling ringan, dan paling berkesan untuk Android anda.

Apus Group DOWNLOAD Aplikasi Peningkatan Desktop

14. Mereka

Ramai orang mahu mengubah rupa telefon pintar Android dengan gaya "SAYA JAUH" . Tetapi bingung bagaimana? Tenang, dengan aplikasi yang disebut Themer , anda dapat menjadikan Android anda lebih keren dengan paparan yang dapat dipilih sesuai dengan watak anda.

MUAT TURUN Aplikasi Peningkatan Desktop MyColorScreen

Beberapa tema paling keren yang dapat anda gunakan dengan aplikasi Themer ini juga telah dibincangkan dalam artikel berikut: 6 Tema Pelancar Keren yang Membuat Android Anda Lebih Bodoh .

15. ilauncher

Mengubah rupa Android menjadi seperti iPhone tidak mustahil. Sebenarnya anda boleh mengatakan sangat mudah. Anda boleh mengganti pelancar anda dengan ilauncher yang mempunyai penampilan yang serupa dengan iPhone. Pelancar ilauncher ini menjadikan Android anda sehebat iPhone. Untuk menggunakannya, anda dapat membaca artikel Jaka berikut: Cara Menikmati Apple iOS 7 di Android .

Itulah 15 aplikasi pelancar aplikasi terbaik dan paling ringan. Sekiranya anda mempunyai cadangan aplikasi pelancar lain yang tidak kalah sejuk dan ringan, sila tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan