10 Siri TV Terbaik 2019 yang Mesti Tonton | Buat Nagih!

Rasa bosan dan memerlukan hiburan yang dapat membuat otak anda segar kembali? Tonton beberapa cadangan siri TV 2019 terbaik di bawah!

Menonton filem pastinya merupakan salah satu aktiviti paling menggembirakan yang digemari oleh hampir semua golongan dewasa dan kanak-kanak.

Bukan hanya kerana dapat memberikan hiburan kepada penontonnya, menonton filem juga dapat memperluas cakrawala anda, geng.

Sekiranya filem ini hanya mempunyai durasi sekitar 1-2 jam, maka ia berbeza dengan siri TV yang mempunyai durasi berkali-kali lebih lama.

Pada masa ini siri TV itu sendiri terdapat dalam banyak pilihan genre, yang tentunya tidak kurang hebatnya daripada filem biasa.

 • Game of Thrones
 • 13 Sebab Mengapa
 • The Walking Dead
 • Jingga Adalah Hitam Baru
 • Satu lagi Siri TV Terbaik ...
 • Senarai Cadangan Siri TV Terbaik

  Dengan kehadiran beberapa platform streaming filem seperti Netflix yang juga menghasilkan siri TVnya sendiri, kini anda mempunyai lebih banyak pilihan ketika mahu menonton.

  Nah, bagi anda yang suka menonton siri TV dan bingung tentang apa yang harus ditonton, di sini anda, berikan beberapa cadangan siri TV terbaik yang mesti anda tonton, geng!

  1. Perkara yang tidak dikenali

  Bagi anda peminat siri Netflix yang asli, anda pasti kenal, geng, dengan tajuk siri TV ini?

  Mengangkat kisah misteri yang berlaku di sebuah bandar Hawkins, Stranger Things menjadi salah satu siri TV Netflix terbaik yang mesti anda tonton, geng.

  Dilancarkan untuk pertama kalinya pada bulan Julai 2016, Stranger Things kini memasuki musim ketiga, yang tentunya menyajikan kisah yang tidak kalah tegang.

  Stranger Things 3 sendiri menggariskan tenaga jahat yang masih mengelilingi musim panas di Hawkins walaupun Eleven telah menutup pintu Upside Down .

  MaklumatPerkara yang tidak dikenali
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.9 (624,729)
  Jangka masa 51 minit
  Episod Musim 1: 8 Episod


  Musim 3: 8 Episod

  Genre Drama


  Seram

  Tarikh Tayangan 15 Julai 2016 - sekarang
  Pencipta The Duffer Brothers
  Pemain Millie Bobby Brown


  dan lain-lain

  2. Game of Thrones

  Diadaptasi dari siri novel fantasi berjudul A Song of Ice and Fire , Game of Thrones berjaya menjadi salah satu versi siri TV terbaik dari IMDb dengan rating 9.4 .

  Filem ini, yang mengambil latar cerita di benua fiktif bernama Westeros dan Essos, mengisahkan sejumlah jalan cerita di dalamnya, kumpulan itu.

  Dari lapan musim, siri Game of Thrones menyajikan kisah dan perwatakan yang tidak dapat diramalkan dalam filem yang kompleks dan sangat bagus, jadi tidak menghairankan bahawa filem ini dipuji oleh sebilangan pengkritik.

  Sebenarnya, siri TV terbaik ini juga memecahkan rekod penonton televisyen di HBO dan mempunyai banyak peminat yang tersebar di seluruh dunia yang anda tahu, geng.

  Malangnya, siri TV terbaik yang telah selesai tidak akan menambah jumlah musim, geng.

  MaklumatGame of Thrones
  Ulasan (Bilangan pengulas) 9.4 (1,585.22)
  Jangka masa 57 minit
  Episod Musim 1: 10 Episod


  Musim 8: Episod 6

  Genre Tindakan


  Drama

  Tarikh Tayangan 17 April 2011 - 19 Mei 2019
  Pencipta David Benioff


  DB Weiss

  Pemain Emilia Clarke


  dan lain-lain

  3. 13 Sebab Mengapa

  Walaupun ada masa kontroversi kerana memaparkan gambaran bunuh diri, rogol, dan kandungan dewasa yang lain, tetapi 13 Sebab Mengapa filem bersiri barat 2019 terbaik yang mesti anda tonton, geng.

  Siri filem, diadaptasi dari novel dengan tajuk yang serupa, menceritakan kisah seorang pelajar sekolah menengah bernama Hannah Baker yang membunuh diri.

  Hannah memutuskan untuk bunuh diri setelah dia mengalami serangkaian intimidasi oleh beberapa rakan di sekolahnya.

  Selepas Hannah, kotak kaset misteri dijumpai oleh Clay Jensen yang merupakan rakan sekelasnya di sekolah.

  Rakaman tersebut ternyata menjadi perincian tiga belas sebab mengapa Hannah akhirnya membunuh diri, geng.

  Sehingga kini, siri 13 Reason Why itu sendiri telah memasuki musim 3 yang telah ditayangkan di Netflix sejak 23 Ogos.

  Maklumat13 Sebab Mengapa
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.0 (214,760)
  Jangka masa 1 jam
  Episod Musim 1: 13 Episod


  Musim 3: 13

  Genre Drama


  Seram

  Tarikh Tayangan 31 Mac 2017 - sekarang
  Pencipta Brian Yorkey
  Pemain Dylan Minnette


  dan lain-lain

  4. Orang Mati Berjalan

  Saranan siri TV terbaik seterusnya adalah The Walking Dead berdasarkan siri buku komik dengan tajuk yang serupa oleh Robert Kirkman, Tony Moore, dan Charlie Adlard.

  The Walking Dead sendiri adalah siri filem bertema zombie yang menceritakan kisah dunia yang telah musnah akibat wabak zombie.

  Kerana itu, sekumpulan manusia mesti berusaha untuk terus hidup sambil menjaga serangan zombie yang siap menerkam mereka setiap saat.

  Tidak hanya memperlihatkan adegan tegang, siri TV The Walking Dead juga menyelubungi adegan drama romantis di dalamnya yang anda tahu.

  The Walking Dead sendiri kini memasuki musim 9 dan akan meneruskan musim ke 10 yang dilaporkan akan disiarkan Oktober depan.

  MaklumatThe Walking Dead
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.3 (797,261)
  Jangka masa 44 minit
  Episod Musim 1: 6 Episod


  Musim 9: 16 Episod

  Genre Drama


  Ngeri

  Tarikh Tayangan 31 Oktober 2010 - sekarang
  Pencipta Frank Darabont


  Angela Kang

  Pemain Andrew Lincoln


  Melissa McBride

  5. Jeruk Adalah Hitam Baru

  Orange Is The New Black atau OITNB adalah salah satu genre komedi-drama siri tv Netflix terbaik yang dikeluarkan pada tahun 2013.

  OITNB sendiri menceritakan kisah seorang wanita paruh baya bernama Piper Chapman (Taylor Schilling) yang terpaksa berada di belakang penjara selama 15 bulan.

  Pada masa itu Piper terperangkap menyeludup wang hasil penjualan dadah haram milik kekasih lesbiannya , Alex Vause (Laura Prepon) .

  Sehingga kini, siri OITNB sendiri telah memasuki musim ketujuh, geng.

  MaklumatJingga Adalah Hitam Baru
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.1 (256,909)
  Jangka masa 59 minit
  Episod 7 Musim (13 Episod)
  Genre Komedi


  Drama

  Tarikh Tayangan 11 Julai 2013 - sekarang
  Pencipta Jenji Kohan
  Pemain Taylor Schilling


  Taryn Manning

  Satu lagi Siri TV Terbaik ...

  6. Cermin Hitam

  Siri TV terbaik seterusnya yang mesti anda tonton ialah Black Mirror yang merupakan siri antologi yang dibuat oleh Charlie Brooker , geng.

  Black Mirror itu sendiri adalah siri dengan genre fiksyen sains yang menggambarkan sceanrio terburuk yang mungkin berlaku antara manusia dan teknologi.

  Siri ini menjadi salah satu siri barat terbaik pada tahun 2019 dan berjaya mendapat banyak pujian dan perhatian orang ramai setelah diletakkan di platform Netflix.

  Sehingga kini siri Black Mirror telah memasuki musim kelima dan pastinya dengan jalan cerita yang lebih menarik, kumpulan itu.

  MaklumatCermin hitam
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.9 (349.125)
  Jangka masa 1 jam
  Episod Musim 1: 3 Episod


  Musim 5: 3 Episod

  Genre Drama


  Ngeri

  Tarikh Tayangan 4 Disember 2011 - sekarang
  Pencipta Charlie Brooker
  Pemain Daniel Lapaine


  Michaela Coel

  7. En. Robot

  Pertama kali dikeluarkan pada tahun 2015, Mr. Robot adalah genre thriller drama bersiri TV Amerika yang dibuat oleh Sam Esmail.

  Siri ini menceritakan kisah seorang jurutera dan penggodam keselamatan siber bernama Elliot Alderson (Rami Malek) yang menderita kecemasan sosial dan kemurungan klinikal.

  Elliot, yang hampir menguasai segala-galanya mengenai rangkaian internet, menjadikannya antara orang yang paling ditakuti dan paling lemah kerana kesihatan mentalnya yang tidak stabil.

  Berkat pengetahuannya, Elliot kemudian direkrut oleh seorang anarkis pemberontak yang dikenali sebagai "Mr. Robot" untuk bergabung dengan kumpulan yang disebut "fsociety" .

  Kumpulan ini bertujuan untuk memusnahkan semua infrastruktur rangkaian dari Evil Corporation dan menghapus semua data transaksi kredit perbankan komuniti.

  Seri Tuan Robot dilaporkan akan memasuki musim terbarunya, iaitu musim 10 pada bulan Oktober, geng.

  MaklumatEncik. Robot
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.5 (283,518)
  Jangka masa 49 minit
  Episod Musim 1: 10 Episod


  Musim 3: 10 Episod

  Genre Drama


  Ngeri

  Tarikh Tayangan 24 Jun 2015 - sekarang
  Pencipta Sam Esmail
  Pemain Rami Malek


  Portia Doubleday

  8. Chernobyl

  Berdasarkan kisah benar, Chernobyl adalah siri TV yang menceritakan tentang bencana nuklear Chernobyl yang berlaku di Republik Sosialis Soviet Ukraine pada April 1986.

  Chernobyl menyoroti serangkaian peristiwa dan penyebabnya, juga menceritakan kisah pahlawan yang berjuang dan mati.

  Dengan kisah yang cukup rumit, Chernobyl berjaya mendapat sambutan positif dari penonton setelah pertama kali disiarkan dalam episod pertama.

  Sebenarnya, Chernobyl mampu menjadi salah satu versi siri TV terbaik dari IMDb dengan menduduki peringkat teratas dari versi TV paling popular versi IMDb, anda tahu, geng.

  MaklumatChernobyl
  Ulasan (Bilangan pengulas) 9.5 (354.242)
  Jangka masa 5 jam 30 minit
  Episod Musim 1: 5 Episod
  Genre Drama


  Ngeri

  Tarikh Tayangan 6 Mei - 3 Jun 2019
  Pencipta Craig Mazin
  Pemain Jessie Buckley


  Stellan Skarsg rd

  9. Pengawal peribadi

  Walaupun hanya berjumlah 1 musim, siri TV Bodyguard menceritakan kisah seorang veteran perang Tentera Inggeris bernama David Budd (Richard Madden) yang menderita PTSD.

  David diberitahu untuk bekerja sebagai pengawal peribadi untuk seorang Setiausaha Dalam Negeri bernama Julia Montague (Keeley Hawes) yang mempunyai sikap dan ideologi yang bertentangan dengannya.

  Walaupun pada awalnya hubungan antara keduanya menjadi buruk, tetapi lama-kelamaan David dan Julia sebenarnya semakin dekat dan berselingkuh.

  Kisah ini menjadi lebih mengasyikkan apabila suatu hari Julia terbunuh ketika memberi ucapan dan David cuba mencari siapa yang melakukannya.

  MaklumatPengawal Badan
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.2 (71,580)
  Jangka masa 1 jam
  Episod Musim 1: 6 Episod
  Genre Jenayah


  Ngeri

  Tarikh Tayangan 26 Ogos 2018 - sekarang
  Pencipta Jed Mercurio
  Pemain Richard Madden


  Vincent Franklin

  10. Membunuh Hawa

  Siri TV terbaik terakhir yang disyorkan oleh Jaka untuk anda tonton ialah Killing Eve , geng.

  Siri filem ini berdasarkan novel thriller Luke Jennings, Codename Villanelle, yang mengisahkan kisah seorang ejen perisik wanita bernama Eve (Sandra Oh) yang mengejar seorang lelaki yang memukul wanita.

  Villanelle (Jodie Comer) adalah pembunuh yang mematikan dan bergaya sehingga Eve bertekad untuk menangkapnya.

  Berwarna dengan adegan aksi dan drama, siri TV Killing Eve juga memasukkan elemen komedi gelap di dalamnya yang dapat menjadikan jalan cerita lebih menghiburkan, geng.

  MaklumatMembunuh Hawa
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.3 (52,465)
  Jangka masa 43 minit
  Episod Musim 1: 8 Episod


  Musim 2: 8 Episod

  Genre Drama


  Ngeri

  Tarikh Tayangan 8 April 2018 - sekarang
  Pencipta Jambatan Phoebe Waller
  Pemain Sandra Oh


  Fiona Shaw

  Itulah beberapa cadangan siri TV terbaik dari Jaka yang mesti anda tonton, geng.

  Dengan jalan cerita yang menarik dan jangka masa yang lebih lama berbanding filem biasa, siri TV di atas sangat sesuai untuk anda peminat siri TV barat.

  Ada cadangan siri TV terbaik lain? Tuliskan di bahagian komen di bawah, ya!

  Baca juga artikel mengenai Siri TV atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan