Kaedah Terbaik untuk Mengesan Telefon bimbit yang Hilang dalam keadaan Mati!

Keliru dengan telefon bimbit yang hilang kerana dicuri? Jangan risau, anda boleh menggunakan kaedah mengesan telefon bimbit yang hilang dengan cepat. Mari lihat bagaimana menyelesaikannya!

Adakah anda pernah kehilangan telefon bimbit ketika berada di tempat awam?

Ini menjengkelkan, sekiranya HP kegemaran anda hilang. Entah kerana terlepas atau dicuri. Perkara ini tidak dapat dielakkan.

Walau bagaimanapun, telefon bimbit anda dapat dikesan semasa hilang. Bukan dengan melaporkan polis, tetapi dengan menggunakan teknologi. Kaedahnya cukup mudah, geng.

Seterusnya Jaka memberi anda, bagaimana mengesan telefon bimbit yang hilang dengan berkesan. Mari lihat lebih banyak lagi!

Cara mengesan telefon bimbit yang hilang dalam keadaan mati

Kes kecurian semakin berleluasa, terutama di wilayah Jakarta Besar. Dipetik dari Tirto.id, sebanyak 3.138 kes kecurian dilaporkan kepada polis pada tahun 2018.

Walaupun kes kecurian tidak selalu tertumpu pada peranti mudah alih, tetapi apa salahnya penjaga anda?

Pastikan anda menyimpan telefon bimbit anda dengan betul ketika berada di tempat awam. Bukan itu sahaja, muat turun aplikasi Google Find My Device sekiranya berlaku.

Dengan aplikasi ini, anda dapat mengesan telefon bimbit yang hilang. Sekiranya terdapat kejadian yang tidak diingini, maka anda boleh mengesan telefon bimbit anda.

Aplikasi ini hanya berfungsi jika telefon bimbit anda disambungkan ke internet. Oleh itu, pastikan anda terus menyambungkan telefon bimbit anda melalui pakej internet.

Jejaki Menggunakan Google Cari Peranti Saya

Google Find My Device adalah aplikasi untuk mengetahui lokasi telefon bimbit anda yang hilang. Bukan hanya itu, aplikasi ini mempunyai banyak ciri berguna.

Anda boleh membuat telefon bimbit yang hilang memainkan suara dengan kelantangan tertinggi, walaupun telefon bimbit diatur ke senyap.

Tidak berhenti di situ, anda juga dapat mengunci mesej dan nombor kenalan untuk peranti yang hilang.

Google Cari Peranti Saya disambungkan ke Peta Google, jadi anda boleh menghidupkan navigasi yang akan mengarahkan anda ke peranti yang hilang.

Anda boleh memuat turun aplikasi di bawah secara percuma.

Utiliti Apl Google LLC DOWNLOAD

Keselamatan aplikasi ini dijamin, geng. Kerana Google Cari Peranti Saya adalah salah satu bahagian dari Google Play Protect.

Muat turun aplikasi Google Find My Device pada pelbagai peranti anda dan daftar dengan log masuk menggunakan akaun Google anda.

Pastikan anda log masuk menggunakan akaun yang sama pada setiap peranti. Kemudian akaun anda akan didaftarkan secara automatik. Jangan lupa untuk menghidupkan ciri Lokasi di telefon bimbit anda.

Apabila telefon bimbit anda mati, aplikasi Find My Device akan memberi anda maklumat di mana ia terakhir dilihat. Untuk mencarinya, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

Langkah 1 - Buka laman web Cari Google Peranti Saya

  • Buka laman web di sini, anda boleh menggunakan PC atau telefon pintar. Masukkan akaun anda, maka peranti akan muncul di halaman utama.

Langkah 2 - Pilih peranti anda yang hilang

  • Anda boleh memilih peranti anda dari gambar di bahagian atas skrin. Aplikasi akan membaca lokasi terakhir, baki bateri, dan IMEI.

Langkah 3 - Sentuh tag lokasi sel anda untuk dijejaki

  • Tanda lokasi telefon bimbit berwarna hijau, ketika anda menyentuhnya akan diarahkan ke aplikasi Peta Google.

Langkah 4 - Klik Arah untuk memulakan navigasi

Sekarang anda mempunyai lokasi telefon bimbit terakhir anda. Segera menghampiri lokasi yang ditentukan. Lokasi yang dialamatkan oleh Peta Google adalah tepat hingga 20 meter.

Kisah yang berbeza jika peranti anda berada di dalam bilik, ketepatan Peta Google untuk mengesan lokasi telefon bimbit kadang-kadang kurang tepat.

Dari lokasi terakhir ini, anda boleh bertanya kepada orang sekeliling. Sekiranya telefon bimbit anda masih aktif dan di sekitar anda, anda boleh menggunakan aplikasi Tepuk Tangan untuk Mencari

Cari HP Existence dengan Tepuk Tangan untuk Cari

Clap to Find adalah aplikasi dari Frimus yang berfungsi sebagai alat untuk mencari lokasi telefon bimbit anda dengan bertepuk tangan.

Aplikasi ini akan menangkap bunyi tepukan sebanyak 3 kali, kemudian akan memainkan lagu. Dengan ini anda dapat mengetahui keberadaan telefon bimbit anda secara khusus.

Anda boleh memuat turun aplikasi di sini.

Aplikasi Frimus Produktiviti DOWNLOAD

Untuk menggunakan aplikasi ini juga cukup mudah, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

Langkah 1 - Buka aplikasi Tepuk Tangan untuk Cari, kemudian klik Bermula

Langkah 2 - Tepuk tangan 3 kali, kemudian pilih ya.

  • Anda mesti menepuk 3 kali untuk mengaktifkan ciri tersebut. Cuba aktifkan ciri ini di tempat yang tenang, jauh dari kebisingan.

Langkah 3 - Tetapkan jenis amaran dalam Tetapan

  • Pada halaman tetapan, anda dapat mengatur mode, volume, dan kepekaan amaran.

Langkah 4 - Kunci telefon bimbit anda

  • Apabila anda mengunci telefon bimbit anda, cuba tepuk tangan anda 3 kali. Sekiranya berjaya, telefon bimbit anda akan menghidupkan lagu secara automatik.

Cara mengesan telefon bimbit yang hilang ketika dimatikan tidak dapat memberikan lokasi yang tepat jika anda berada di bangunan bertingkat.

Sebagai petua tambahan, anda dapat menyesuaikan kepekaan tepukan ke 100% sehingga telefon bimbit anda masih berbunyi ketika anda bertepuk tangan dari lokasi yang agak terpencil.

OH ya, jarak maksimum telefon bimbit boleh kedengaran setelah anda bertepuk tangan 1-2 meter, geng!

Ingat, jangan cari telefon bimbit yang hilang sahaja, cuba bawa rakan atau pihak berkuasa agar selamat.

Itulah cara mengesan telefon bimbit yang hilang dalam keadaan mati menggunakan aplikasi. Apa pendapat anda mengenai kaedah ini?

Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

Baca juga artikel mengenai lokasi pelacakan atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

Artikel Berkaitan