9 Petua Foto Selfie untuk Menjadikan Momen Anda Hari Raya, Menjadikannya Meriah!

Biarkan hasilnya fotogenik dan tidak dapat dilupakan, berikut adalah petua untuk mengambil gambar selfie yang menarik dan menarik!

Hari Raya memang merupakan saat yang sangat istimewa. Kerana anda dapat berkumpul dengan keluarga besar dan bertemu rakan lama.

Momen-momen berharga ini tentunya mesti diabadikan. Sekiranya anda menggunakan kamera belakang, pasti ada mangsa, jadi itu tidak lengkap. Kerana yang mengambil gambar, ya tidak untuk foto.

Ya, penyelesaiannya adalah foto selfie bersama . Istilah lain kumpulan selfie atau wefie. Biarkan hasilnya fotogenik dan tidak dapat dilupakan, berikut adalah petua untuk mengambil gambar selfie yang menarik dan menarik.

 • Gunakan Kamera Selfie Telefon Pintar
 • Pertama Laraskan Tetapan Kamera, Gunakan Mod Kanan
 • Petua Lain. . .
 • Petua mengambil gambar selfie untuk menjayakan lebaran

  Pertemuan dengan saudara-mara, terutama yang berada di kampung, pastinya menjadi momen yang jarang berlaku yang wajar diabadikan.

  Nasib baik, pengeluar telefon pintar telah melengkapkan peranti mereka dengan kualiti kamera terbaik.

  Melaporkan dari pelbagai sumber dan pengalaman Jaka sendiri, berikut adalah petua untuk mendapatkan foto kumpulan selfie terbaik!

  1. Cari Tempat Paling Baik dengan Pencahayaan Yang Cukup

  Pertama, jangan hanya mengambil gambar diri sendiri di mana sahaja. Lihat di sekeliling anda tempat itu jika baik dan lapang agar tidak bergurau.

  Sudah tentu, jika gambarnya bagus, pastikan pencahayaan cukup terang. Berdiri menghadap cahaya untuk mendapatkan hasil maksimum, bukan berpaling.

  Cubalah cahaya adalah cahaya semula jadi dari cahaya matahari. Cahaya dari denyar telefon pintar hanya akan menghasilkan gambar yang tidak memuaskan.

  2. Gunakan Kamera Selfie Telefon Pintar

  Lokasinya baik, terus mengambil gambar menggunakan kamera depan biasa? Hasilnya pasti tidak baik.

  Anda mesti mengambil gambar selfie dengan telefon pintar yang mempunyai kamera depan yang besar. Terdapat banyak daripadanya, telefon pintar yang direka khas untuk selfie.

  3. Pertama Sesuaikan Tetapan Kamera, Gunakan Mod Kanan

  Kerana selfie sibuk, nampaknya tidak sesuai ketika menggunakan mod kecantikan. Sebaliknya, gunakan mod Selfie Panorama atau mod yang serupa yang menjadikan kamera mengambil sudut pandangan yang luas.

  Jadi, semua orang boleh masuk dan tidak perlu bergurau. Anda juga dapat menetapkan nisbah aspek kamera pada 16: 9 dan menggunakan mod HDR jika diperlukan.

  Yang tidak kurang pentingnya ialah menetapkan sudut kamera, geng? Pastikan anda meletakkan telefon pintar pada sudut yang betul supaya gambar yang dihasilkan lebih padat!

  Petua Lain. . .

  4. Perhatikan Pose, Ekspresi, dan Hapus Petunjuk

  Sekarang semua orang telah berkumpul, cuba sesuaikan kedudukan agar lebih sesuai dengan pencari pandangan kamera.

  Kemudian, buat pose yang unik, ungkapan juga harus sesuai, dan isyaratnya mesti jelas. Apabila semua sudah siap, hasil foto wefie juga bagus.

  Bukan hanya sekali, ambil sebanyak mungkin selfie. Dengan pelbagai pose, dengan pelbagai ekspresi, jangan ragu untuk membuat pose dan ekspresi konyol.

  5. Pilih yang Terbaik, Edit Dikit, kemudian Kongsi ke Media Sosial

  Semasa mengambil gambar, segera ambil beberapa foto sekaligus supaya anda dapat memilih yang terbaik. Ingat, jangan hanya mengambil yang kelihatan baik, tetapi yang lain kabur!

  Setelah bertemu dengan yang paling fotogenik, gosokkannya terlebih dahulu dengan aplikasi penyuntingan foto. Pilih juga penapis yang paling sesuai dengan hasil foto, kemudian bagikan ke media sosial.

  6. Pilih Latar Belakang Foto yang Baik

  Sumber gambar: Akademi TEFL Antarabangsa

  Pemilihan latar belakang yang tepat juga tidak kurang penting, geng, dalam menentukan sama ada foto selfie yang baik bersama atau tidak.

  Terutama jika anda menggunakan kamera yang sudah mempunyai lensa sudut lebar, anda boleh mendapatkan gambar wefie yang sempurna!

  Kini terdapat banyak pilihan HP sudut lebar dengan harga rendah di pasaran! Tidak buruk, hasil foto akan lebih menyenangkan jika semua sepupu anda dapat mengambil gambar dalam bingkai bersama-sama!

  7. Gunakan Tongsis

  Sumber gambar: Penjagaan Rumah yang Baik

  Tidak kira berapa lama kita mempunyai tangan, kita pasti mempunyai batasan yang tidak dapat dicapai oleh semua orang dalam jangkauan kamera.

  Oleh itu, penciptaan teknologi yang disebut tongkat narsisis atau sering disingkat sebagai tongsis . Dengan tongkat ini, anda boleh mengambil gambar selfie dengan lebih ramai orang.

  Sekiranya Tongsis tidak dapat menampung semua ahli keluarga anda, anda boleh menggunakan drone, geng!

  8. Pastikan melihat kamera

  Sumber gambar: Akademi TEFL Antarabangsa

  Salah satu masalah yang berlaku semasa mengambil gambar selfie adalah mata kita melihat skrin. Sebenarnya, kita harus melihat kamera.

  Sudah tentu hasilnya akan menjadi lucu, bukan? Pada masa yang sama menghadap kamera, mata anda malah memiringkan diri kerana mereka melihat skrin telefon pintar.

  9. Gunakan Aplikasi Selfie

  Di Android dan iOS, terdapat banyak aplikasi selfie yang akan menjadikan pengalaman selfie anda lebih memuaskan.

  Ada yang memberikan banyak pilihan penapis, ada yang menambah penampilan dan kecantikan kita, dengan pilihan pelekat comel.

  Itulah petua untuk mengambil gambar selfie bersama-sama, untuk merakam momen-momen berharga dari Hari Raya anda.

  Oh ya, satu lagi yang penting. Pastikan, ketika mata anda tertumpu pada kamera depan ya. Biarkan mata anda, jangan melihat ke mana-mana. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Selfies atau tulisan lain dari Lukman Azis .

  Artikel Berkaitan