5 Cara Melindungi Android dari Serangan Peretas!

Jangan sekali-kali memandang rendah perkara yang berkaitan dengan telefon pintar Android anda. Mungkin anda tidak pernah merasakan telefon pintar Android anda digodam. Jaka mencadangkan, jangan sekali-kali memberikan peluang ini kepada anda.

Sistem operasi yang dipanggil Android , kini tidak asing lagi di telinga. Hampir semua orang di seluruh alam semesta menggunakan telefon pintar berasaskan Android untuk tujuan komunikasi harian. Di samping itu, Android sememangnya yang paling mudah digunakan oleh sesiapa sahaja, baik orang muda mahupun orang tua.

Sebaliknya, teknologi yang lebih canggih, tidak bermaksud anda selamat begitu sahaja. Terdapat banyak kes peretasan pada sistem keselamatan Android yang akhirnya dipecah masuk . Adakah anda pernah merasainya? Sekiranya anda tidak mahu perkara itu berlaku, lakukan beberapa cara untuk melindungi Android daripada serangan penggodam di bawah.

BACA JUGA
  • Canggih! Ini adalah Anti Hack Smartphone Android, yang Paling Selamat di Dunia
  • 5 Tanda bahawa Telefon Android Anda Telah Diretas Oleh Orang Lain
  • KEMASKINI 2016: Koleksi Trik Peretasan untuk Android yang belum di-root

5 Cara Melindungi Android dari Serangan Peretas!

1. Gunakan Antivirus Terbaik di Android

Perisian Avast MUAT TURUN Aplikasi Antivirus & Keselamatan

Antivirus adalah program atau aplikasi yang terbukti efektif dalam mencegah kehadiran virus pada perangkat. Ini juga dapat anda lakukan untuk mencegah serangan penggodam pada Android. Sekiranya telefon pintar Android anda tidak mahu diretas, anda boleh mencuba aplikasi antivirus terbaik seperti Avast! Antivirus percuma untuk melindungi telefon pintar anda dari Trojan dan perisian hasad .

2. Gunakan Penyemak Imbas Android Selamat untuk Telefon Pintar

Penyemak Imbas Penyemak Imbas Lumba-Lumba DOWNLOAD

Menggunakan telefon pintar Android bukan hanya untuk berbual dan media sosial. Anda mesti kerap melayari mencari maklumat yang berguna. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kesilapan di sini. Semasa anda menyemak imbas, terdapat banyak peluang bagi penggodam untuk mengintip anda melalui ini. Oleh itu, ** gunakan penyemak imbas Android yang selamat ** untuk telefon pintar, salah satunya ialah Penyemak Imbas Dolphin.

3. Jangan Pasang Aplikasi Tidak Rasmi

Sebilangan besar daripada anda mesti memasang aplikasi tidak rasmi. Malah, anda juga menyingkirkan pelbagai aplikasi pra-pemasangan lalai yang telah disemadikan pada telefon pintar. Sebenarnya, aplikasi yang dipasang sebelumnya juga berfungsi untuk melindungi telefon pintar dari serangan penggodam. Kemudian anda juga digalakkan untuk tidak pernah memasang aplikasi tidak rasmi dari laman web yang tidak dipercayai. Kerana, dengan cara itu anda dapat diserang oleh malware yang dibuat oleh penggodam untuk menyusup ke Android anda. Bagaimana melindungi Android daripada serangan penggodam yang mudah bukan?

4. Rajin Sandarkan Data Anda

Alat Pembangun Aplikasi Titanium Track DOWNLOAD

Menyandarkan data telefon pintar Android anda sememangnya perkara terbaik yang boleh anda lakukan. Kenapa? Kerana, jika Android anda memang diretas dan menggeledah data, anda masih memiliki semua data anda. Sekarang, gunakan aplikasi pihak ketiga seperti Titanium Backup yang boleh anda muat turun dari JalanTikus. Dengan menggunakan aplikasi ini, kedua gambar, foto, musik, hingga semua data di Android akan disimpan dengan rapi.

5. Elakkan menyimpan kata laluan di penyemak imbas

Cara paling wajib untuk melindungi Android dari serangan penggodam lain adalah dengan tidak menyimpan kata laluan dalam penyemak imbas Android yang anda gunakan. Kenapa? Kerana kata laluan yang disimpan dalam penyemak imbas dapat digodam dengan mudah oleh penggodam. Faham?

Itulah lima cara yang boleh anda gunakan untuk melindungi Android daripada serangan penggodam. Jangan biarkan, penggodam dapat memasuki telefon pintar anda dan membiarkan mereka mengambil sesuatu yang bukan miliknya. Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Artikel Berkaitan