10 Jenis Video yang Paling Laku dan Paling Banyak Menghasilkan Uang di YouTube, YouTubers Masuk!

Bagi kamu yang memang menyukai video dan ingin berkarier di ranah YouTube, kamu bisa memulainya dengan menyajikan jenis video sebagai berikut.

Seperti kita ketahui, semakin banyak anak-anak zaman sekarang yang mengunggah video buatannya di YouTube. Mulai dari nge- vlog biasa hingga benar-benar menyediakan konten yang menarik demi memikat jutaan subscribers .

Dalam artikel ini Jaka akan berkongsi 10 jenis video yang paling banyak menjual dan menghasilkan wang terbanyak di YouTube. Bagi anda yang sangat menyukai video dan menginginkan karier dalam bidang YouTube , anda boleh memulakan dengan memaparkan jenis video berikut.

BACA JUGA
  • 5 Aplikasi Harus Dipasang Untuk Pemula YouTuber | Modal HP!
  • 5 YouTuber Permainan Wanita Paling Cantik dari Indonesia
  • 8 YouTuber Paling Mahal di Indonesia pada tahun 2019, Berbayar Bilion!

10 Video paling laris dan paling banyak dijana di YouTube, YouTubers Enter!

1. Video Mengenai Prank

Seperti yang ditunjukkan oleh tajuknya, video lelucon adalah video yang mengandungi tindakan di mana anda secara diam-diam menggoda orang lain untuk menjadi kejutan, perangkap, atau jenaka, yang kemudiannya bertujuan untuk membuat penonton terpesona dan menertawakan tingkah laku bodoh anda terhadap orang lain.

Bagi mereka yang menjalani hari-hari mereka dengan perkara yang membosankan, tidak sedikit orang yang berusaha menghiburkan diri dengan melihat video lelucon , kerana dianggap cukup berkesan untuk menghilangkan rasa mengantuk dan kebosanan.

Dalam membuat video, cobalah untuk tidak membuat lelucon yang berlebihan , kerana tidak mustahil, sasaran anda ketika menembak mempunyai hati yang lemah, dan kerana kejutan yang anda berikan, sesuatu yang tidak dijangka berlaku. Pada masa ini, saluran YouTube yang membincangkan tentang lelucon di Indonesia masih sedikit , jadi anda dapat memanfaatkan peluang untuk menjadi pelawak pertama di negara ini.

2. Video Mengenai Permainan

Bermula dengan PewDiePie, terdapat lebih banyak saluran permainan di YouTube. Saluran permainan mempunyai keunikan tersendiri, di mana YouTuber diperlukan untuk menunjukkan ekspresi konyol , lucu, menunjukkan perkara yang menakutkan, membongkar misteri ketika bermain permainan. Anehnya, saluran seperti ini sangat diminati oleh penonton.

Ini mungkin kerana ada sensasi yang dirasakan ketika menonton orang lain bermain permainan. Selain itu, perkara seperti ini tidak dapat dijumpai di rancangan televisyen, jadi untuk mewujudkan suasana baru, menonton reaksi langsung dari YouTuber ketika bermain permainan adalah salah satu perkara yang boleh dicuba. Hanya dengan menggunakan aplikasi rakaman desktop, kamera web, komputer riba, dan permainan untuk dimainkan, YouTuber yang berbicara tentang permainan dapat mulai membuat video untuk diunggah di YouTube.

3. Tutorial Video

Mengapa tutorial begitu popular? Kerana rakan tentu tahu bahawa kebanyakan orang Indonesia lebih berminat untuk melihat sendiri apa yang sedang dipraktikkan. Jadi ini adalah penanda aras kami bahawa tutorial video sangat diminati oleh orang biasa dan mereka yang ingin belajar.

4. Berita Video

Tidak sedikit orang yang mempunyai banyak masa untuk mengikuti berita, sebilangan mereka hanya dapat melihat rakaman video sahaja . Biasanya video yang disajikan adalah video yang paling hangat, mengenai politik dan peristiwa jenayah . Hari ini banyak video meningkatkan jumlah penonton mengenai kekacauan Timur Tengah. Berminat? Sila buat video mengenai berita tersebut, ada kemungkinan penonton akan melambung tinggi.

5. Video Unik, Pelik, dan Menarik

Video ini juga mendapat banyak perhatian dari banyak penonton. Banyak perkara unik dan pelik yang berlaku di dunia, tidak sedikit yang merakamnya secara langsung dan memuat naik video ke YouTube.

Contoh video yang unik adalah penampilan malaikat yang dirakam oleh kamera langsung. Sekiranya di Indonesia lebih bergaya dengan rawatan kuntilanak dan pocong, otoritas tengik, hantu kapur kaffir, dan sebagainya.

6. Video Alam dan Perjalanan

Nah, jika ini sebenarnya adalah peluang kita untuk mendedahkan betapa indahnya negara tercinta kita. Kerana cukup banyak pelancong asing yang mengenal Indonesia hanya dari menonton video. Selalunya sebelum merancang percutian, sama ada ke Eropah, Asia , atau di mana sahaja, orang melihat penghormatan melalui video di YouTube.

Tidak hairanlah jenis video ini mempunyai penonton dari seluruh dunia . Beberapa rujukan video lain yang menyokong dan banyak penonton yang boleh anda cari. Dan anda boleh bermula dengan kawasan sekitarnya. Sekiranya anda mempunyai kreativiti yang tinggi, kemungkinan video anda akan menghasilkan banyak wang dari YouTube .

7. Video Parodi

Parodi adalah istilah aktiviti di mana anda meniru sesuatu, sama ada adegan dalam filem, anime, drama, tingkah laku ahli politik, atau apa sahaja yang dianggap menarik dan menjadikannya jenaka .

Contohnya, beberapa waktu yang lalu, sebuah filem dengan tajuk 300 popular dengan ungkapan "Ini sparta!" , dengan filem sebagai bahan, anda dapat membuat video yang mempunyai pemandangan yang serupa dengan "This is sparta" dan mempersembahkannya dalam bentuk komedi.

Agar video parodi dapat dicari oleh banyak penonton, cuba buat video yang berasal dari sesuatu yang menarik . Video jenis ini sangat diminati kerana penonton mempunyai keinginan untuk melihat sisi lain dari sesuatu, dan anda memaparkan perkara itu dalam parodi yang anda buat.

8. Video Lucu

Adakah anda tahu, video lucu dicari dan digemari oleh orang yang kesal atau bosan, dia akan mencari video lucu di YouTube yang dapat menghiburkan walaupun sekejap. Dan nampaknya video paling lucu ini mempunyai banyak tontonan, dan sering ditonton. Betulkah? Teruskan dan cuba memuat naik video lucu .

9. Video Eksperimen

Mengasingkan sesuatu yang sebelumnya tidak diketahui adalah perkara yang menarik untuk dipelajari, selain memperoleh pandangan, dapat melihat perkara yang tidak dijangka, juga menyumbang kepada mengapa saluran eksperimen YouTube mendapat ribuan pelanggan . Tetapi seperti yang anda ketahui, untuk membuat saluran YouTube seperti ini, pemilik saluran mesti mempunyai pengetahuan dan pengetahuan yang luas .

Kerana jika tidak, nampaknya mustahil untuk mendapatkan penonton jika eksperimen yang anda lakukan adalah biasa . Oleh itu, sediakan pengetahuan yang cukup luas sebelum mencuba membuat saluran dengan kategori eksperimen , walaupun anda berhasrat untuk menjadikan saluran anda berjaya dan terkenal dengan inovasi baru .

10. Memasak Video

Pada masa kini, memasak adalah salah satu hobi yang cukup popular, selain dari keseronokan, memasak yang dibuat oleh tangan sendiri terasa jauh lebih baik daripada memasak di mana-mana restoran. Di samping itu, ilmu memasak tidak lagi hanya diperlukan oleh wanita, malah kaum adam kini mulai bersaing dengan wanita untuk membuat hidangan yang lazat . Tidak sedikit dari mereka yang menjadikan hobinya sebagai kerjaya (tukang masak).

Ringkasnya, saluran memasak juga menjadi salah satu jenis saluran yang paling popular di YouTube , selain mempunyai khalayak yang ramai, hanya dengan merakam diri anda semasa memasak, anda sudah mempunyai cukup bahan untuk dimuat naik ke YouTube. Bunyi menarik bukan?

Itulah 10 jenis video yang paling laris dan diminati di YouTube . Apa pendapat kamu? Yang mana anda akan cuba uploas? Sekiranya anda pernah memuat naik sesuatu sebelum ini, jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.

Artikel Berkaitan