Adakah Android anda dipengaruhi oleh perisian hasad berbahaya? Inilah caranya untuk mengetahui

Malware QaudRoot mengancam pengguna Android. Adakah telefon pintar anda dijangkiti QuadRoot dan malware berbahaya yang lain? Mari periksa dengan cara berikut!

Sebagai sistem operasi berlesen Open Source, Android dapat digunakan dan dikembangkan oleh siapa saja. Malah aplikasi itu dapat dibuat dengan mudah oleh orang yang menguasai pengkodan asas. Oleh itu, tidak hairanlah telefon pintar Android terdedah kepada masalah keselamatan.

Baru-baru ini pengguna Android bimbang akan kemunculan malware QuadRoot . Adakah telefon pintar Android anda dijangkiti QuadRoot dan perisian hasad lain? Ayuh, lihat!

BACA JUGA
  • Simpan Android anda dari Virus Baru: Quad Rooter Exploit Sebelum Terlambat

Bagaimana untuk mengetahui apakah Android anda dijangkiti malware

Sekiranya Android anda dijangkiti perisian hasad, anda tidak boleh lagi tenang dan santai. Sebabnya, ada perisian hasad yang ditugaskan untuk mencuri semua data dan maklumat peribadi pada telefon pintar anda. Dari foto hingga data perbankan, semuanya akan terancam jika ada perisian hasad di Android anda. Inilah cara untuk mengetahui:

Adakah Telefon Pintar Anda Dijangkiti Dengan QuadRoot?

QuadRoot sangat berbahaya kerana dapat memberikan akses khas ke sistem telefon pintar, jadi QuadRoot dapat mencuri semua data pada telefon pintar anda. Sejauh ini QuadRoot telah menjangkiti lebih daripada 900 juta peranti telefon pintar Android yang menggunakan chipset Snapdragon. Tidak terkecuali telefon pintar terkini seperti BlackBerry DTEK50, Nexus 5, Nexus 6, hingga Samsung Galaxy S7 Edge.

Adakah Android anda terdedah kepada salah satu daripada empat tanda QuadRoot? Untuk mengetahui, sila muat turun QuadRooter Scanner, kemudian lakukan proses pengimbasan, dan lihat hasilnya. Untuk keterangan lebih lanjut, anda boleh membaca artikel Cara Menyimpan Android dari QuadRoot Virus.

Makmal Titik Pemeriksaan Aplikasi Antivirus & Keselamatan DOWNLOAD

Harap maklum, QuadRooter Scanner bukanlah aplikasi antivirus terbaik yang dapat digunakan untuk mencegah dan mengesan virus lain. Dan jika ternyata telefon pintar anda dijangkiti QuadRooter, satu-satunya cara untuk mencegahnya adalah dengan menunggu kemas kini patch terbaru dari vendor dan Qualcomm.

Adakah Telefon Pintar Anda Dijangkiti Dengan Perisian Kerosakan Berbahaya yang Lain?

Selain QuadRooter, ada banyak virus Android berbahaya lain, seperti virus Shedun yang dapat membuat telefon pintar anda lumpuh. Kerana banyak virus yang menyerang telefon pintar Android, sistem operasi terbaru seperti Android Lollipop dan Marshmallow telah mula diserang oleh virus.

Untuk melindungi dan mencegah telefon pintar Android daripada perisian hasad atau virus berbahaya lain, anda dapat menggunakan pelbagai aplikasi antivirus Android terbaik pada telefon pintar, seperti Avast, AVG, dan BitDefender.

Perisian Avast Antivirus & Aplikasi Keselamatan DOWNLOAD AVG Technologies Antivirus & Keselamatan Aplikasi DOWNLOAD Aplikasi Antivirus & Keselamatan

Cara Menghapus Perisian Kerosakan pada Telefon Pintar Android

Apabila diimbas menggunakan antivirus terbaik dan ternyata telefon pintar anda mempunyai perisian hasad, anda tidak perlu segera panik. Beberapa aplikasi antivirus untuk Android telah dilengkapi dengan fitur penghapusan karantina dan malware. Tetapi ingat, selalu gunakan Antivirus berbayar yang dimuat turun dari Google Play Store, jangan muat turun dari luar Play Store.

Tetapi jika anda malas untuk membayar antivirus versi berbayar di Google Play Store, anda boleh mencuba Safe Mode untuk membuang malware di telefon pintar. Untuk panduan lengkap, anda boleh membaca artikel: Cara Menghapus Virus di Android Tanpa Antivirus.

Mari kita lebih mengetahui malware pada telefon pintar Android! Anda tidak mahu data pada telefon pintar anda dicuri dan dikongsi dengan pihak lain yang tidak bertanggungjawab?

Artikel Berkaitan