Senarai Token Elektrik PLN, Tahun 2020 Terkini dan Terlengkap!

Keliru membeli baucar elektrik tetapi tidak tahu harganya? Tenang, berikut adalah senarai Token Elektrik yang paling lengkap dan terkini untuk tahun 2020!

Sebagai keperluan utama manusia di era moden ini, penggunaan elektrik mesti dimasukkan dalam rancangan perbelanjaan setiap isi rumah. Dengan memeriksa bil elektrik secara berkala, kita dapat mengurus perbelanjaan dengan teliti.

Oleh itu, kali ini Jaka akan mengkaji senarai harga token elektrik paling lengkap dan terkini yang dikeluarkan oleh PLN pada tahun 2020.

Di samping itu, Jaka juga akan memberitahu anda cara mengira Elektrik kWh yang akan sangat membantu anda menguruskan perbelanjaan bulanan. Ayuh, lihat ulasan berikut!

 • Bonus: Cara Mengira Elektrik kWh
 • Senarai Token Elektrik Murah dan Terlengkap untuk PLN

  Elektrik adalah salah satu keperluan utama masyarakat pada masa kini. Tidak hairanlah, anda harus mengetahui pelbagai selok-beloknya, termasuk mengetahui ID pelanggan PLN . Ini sangat penting, geng, memandangkan ID ini adalah yang anda gunakan semasa membuat pembayaran nominal untuk token elektrik.

  Bukan itu sahaja, maklumat mengenai senarai harga token elektrik per kWh yang mesti anda ketahui. Dengan cara itu, anda akan memahami harga token elektrik dan berapa banyak elektrik yang diperoleh daripada harga yang dibeli.

  Tanpa perlu berlama-lama lagi, Jaka akan membincangkan semuanya dalam artikel ini. Nantikan, geng!

  Senarai Lengkap Harga Token Elektrik PLN

  Terdapat 6 (enam) nominal yang disediakan oleh PLN sebagai harga token elektrik yang boleh anda beli. Sudah tentu anda dapat menentukan mengikut keperluan dan penggunaan anda setiap bulan.

  Tetapi tunggu sebentar! Nominal yang disenaraikan semasa anda membuat pembelian bukan sekadar jumlah yang anda dapat untuk elektrik anda.

  Ilustrasi alias yang ditunjukkan di bawah ini sedikit sebanyak dapat membantu anda untuk menjelaskan bahawa harga yang kami bayar untuk membeli token elektrik berbeza dengan Nilai Token dan Bilangan kWh token Elektrik yang akan kami perolehi kemudian.

  Sumber gambar: PLN

  Enam harga elektrik nominal yang disediakan memang akan menghasilkan nilai token dan jumlah elektrik yang berbeza. Untuk perinciannya, anda dapat melihat dalam senarai token elektrik terkini dan paling komprehensif.

  Jadual di bawah adalah (Catatan: Nilai Token dan Jumlah Elektrik dalam jadual di bawah berdasarkan DKI Jakarta dan kawasan sekitarnya dengan nilai PPJ 3%)

  Harga TokenNilai Token *Jumlah Elektrik
  IDR 20,000 IDR 17,000 13.2 kWj
  IDR 50,000 IDR 47,000 33.1 kWj
  Rp 100,000 IDR 97,000 66.2 kWj
  IDR 250,000 Rp244.000 132.3 kWj
  IDR 500,000 IDR 494,000 328.9 kWj
  Rp 1,000,000 IDR 994,000 659.7 kWj

  * Nilai Token tidak termasuk potongan yuran pentadbiran yang berbeza pada setiap titik pembelian atau ATM yang digunakan.

  Pembangunan Senarai Harga Token Elektrik untuk 2020

  Sejak penyebaran virus Covid-19 atau Corona di Indonesia telah dipercepat dan menyebar dari hari ke hari, ekonomi seluruh masyarakat telah terjejas dan dilanda dengan teruk.

  Oleh itu, Kerajaan melalui Kementerian Tenaga dan Sumber Mineral (ESDM) memberikan token elektrik percuma kepada sekitar 24 juta 450 pelanggan VA dan 7 juta 900 pelanggan VA (subsidi). Tidak berpuas hati, token elektrik percuma ini akan diberikan untuk 6 orang bulan!

  Kemudahan kredit elektrik percuma ini juga dapat dinikmati oleh pelanggan prabayar atau pascabayar. Untuk maklumat lebih lanjut serta cara mendapatkan token elektrik percuma, anda boleh membacanya dalam artikel Jaka berikut .

  Bonus: Cara Mengira Elektrik kWh

  Setelah mengetahui senarai harga token elektrik dan mengetahui jumlah elektrik (dalam kWh) yang diperoleh, tidak sedikit yang ingin tahu dan ingin mengetahui jumlah sebenar elektrik yang diperoleh semasa membeli token elektrik dengan nilai nominal tertentu.

  Berikut adalah cara mengira kWh elektrik dengan menggunakan Kalkulator KWh Elektrik Prabayar. Inilah cara melakukan pengiraan menggunakan kalkulator token elektrik!

  Langkah - 1 : Setelah anda membuka Kalkulator KWh Elektrik Prabayar, langkah pertama yang harus anda lakukan ialah memilih Kumpulan Kadar / Kuasa . Pilih salah satu kumpulan elektrik di rumah anda.

  Langkah - 2 : Sekiranya demikian, teruskan dengan memilih Baucar Nominal Elektrik yang telah anda beli sebelumnya.

  Langkah - 3 : Akhirnya, masukkan peratusan Cukai Lampu Jalan (PPJ) yang sepadan dengan kawasan alias alias anda. Maka anda akan segera mendapat jumlah elektrik kWh yang anda perolehi.

  Untuk mengetahui peratusan PPJ di kawasan tempat anda tinggal, periksa jadual yang disediakan Jaka di bawah.

  Peratusan PPJKawasan
  PPJ 3% DKI Jakarta


  Kabupaten. serang

  5% PPJ Denpasar


  Sukabumi

  6% PPJ Bandung


  Indramayu

  7% PPJ Padang
  8% PPJ Surabaya


  Yogyakarta

  9% PPJ Banda Aceh


  Karanganyar

  10% PPJ Gorontalo


  Situbondo

  Itulah ulasan Jaka mengenai senarai harga token elektrik semasa dan bagaimana mengetahui nilai dan kWh yang anda dapat.

  Kini anda tidak hanya tahu membeli dan mengenakan bayaran, tetapi juga sudah mengetahui maklumat lengkap mengenai harga yang anda bayar dan apa yang anda dapat.

  Baca juga artikel mengenai Harga atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan