10 Tokoh dan Boneka Aksi Paling Mahal Sepanjang Masa, No. 2 Mewah!

Adakah anda suka koleksi tokoh aksi? Mungkin anda berminat dengan koleksi tokoh aksi dan anak patung dalam senarai ini, tetapi harganya sangat mahal, hingga berbilion rupiah!

Pernahkah anda menonton filem animasi Toy Story 4 ? Mungkin filem mengenai mainan itu membuatkan anda ingin mengumpulkan mainan.

Salah satu mainan yang sering dijadikan koleksi adalah tokoh aksi. Item yang satu ini memang cukup popular dan sesuai digunakan sebagai paparan.

Nah, kali ini Jaka ingin memberi anda senarai 10 tokoh aksi termahal sepanjang masa yang harganya boleh mencecah jutaan dolar AS!

 • Angka Aksi Longgar Star Wars - 32 Ribu USD
 • Paman Tukang Kebun Michael Lau - 35 Ribu USD
 • Angka Tindakan Lain. . .
 • 10 angka aksi paling mahal

  Dalam senarai ini, Jaka tidak hanya memasukkan tokoh aksi, geng. Jaka juga memasukkan boneka itu dalam senarai ini.

  Sebabnya, kedua-dua tokoh aksi dan boneka juga mempunyai nilai tinggi untuk dijadikan barang koleksi.

  Selain itu, pada dasarnya kedua-dua objek mempunyai inti yang sama.

  Melaporkan dari doyouremember.com, berikut adalah 10 tokoh dan boneka aksi paling mahal sepanjang masa!

  10. Gambar Aksi Superman Asli - 25 Ribu USB

  Sumber foto: YouTube

  Salah satu pahlawan super yang paling terkenal adalah Superman , terutamanya jika kita bertanya kepada ibu bapa kita mengenainya.

  Populariti Superman telah menjadikan titik penjualan barang-barang yang berkaitan dengannya menjual dengan baik, tokoh-tokoh aksi tidak terkecuali.

  Bahlan, tokoh aksi Superman asli yang dibuat pada tahun 1940-an tidak pernah dijual dengan harga $ 25 ribu atau setara dengan Rp352 juta!

  9. Angka Tindakan Longgar Star Wars - 32 Ribu USD

  Sumber foto: YouTube

  Sebagai salah satu siri filem Sci-Fi paling popular sepanjang masa, Star Wars mempunyai pangkalan peminat yang luar biasa. Sehingga kini, francais berterusan.

  Sekiranya anda salah seorang peminat, mungkin anda akan berminat untuk mengumpulkan sekumpulan tokoh aksi dari Star Wars, geng.

  Anda hanya perlu mengeluarkan 32 ribu atau Rp 450 juta untuk dapat memiliki satu set tokoh aksi Star Wars.

  8. Paman Tukang Kebun Michael Lau - 35 Ribu USD

  Sumber foto: YouTube

  Mungkin anda akan menaikkan kening sedikit kerana kehairanan melihat tokoh aksi yang satu ini. Adakah ini tokoh aksi dari Samuel L. Jackson, siapa Nick Fury?

  Tidak, ini adalah tokoh aksi yang dibuat oleh artis terkenal Michael Lau berdasarkan jalur komik di majalah Every Touch.

  Hanya ada beberapa replika tokoh aksi ini, menjadikan harganya mencecah $ 35 ribu .

  Angka Tindakan Lain. . .

  7. Koleksi Transformers Generation 1 - 40 Ribu USD

  Sumber foto: YouTube

  Transformer adalah salah satu mainan paling popular untuk dilantik ke skrin besar. Filem ini mempunyai sejumlah judul, belum lagi siri animasi.

  Suatu ketika, pembuat mainan Transformers Hasbro bekerjasama dengan syarikat mainan Jepun Takara Tomy untuk membuat satu set Transformers pada tahun 1984.

  Hasilnya, sekumpulan aksi Transformers muncul dengan perincian dan aksesori yang luar biasa yang dapat dipasang.

  Harganya sendiri sekitar $ 40 ribu atau Rp563 juta , geng!

  6. 1959 Set Boneka Barbie - 161 Ribu USD

  Sumber foto: YouTube

  Anak patung Barbie telah menjadi salah satu mainan paling terkenal dalam sejarah. Barbie digemari oleh ramai gadis, lengkap dengan pelbagai aksesori.

  Satu nilai sejarah yang cukup tinggi adalah sekumpulan boneka Barbie yang dikeluarkan pada tahun 1959. Set itu bernilai $ 161 ribu atau Rp2.2 bilion .

  Harga set boneka Barbie klasik yang tinggi menunjukkan betapa berharganya koleksi itu.

  5. Steiff Edisi Terhad Diamond Diamond Eyes Bear - 193 Ribu USD

  Sumber foto: YouTube

  Pada pandangan pertama nampaknya tidak ada yang istimewa mengenai teddy bear ini. Barang-barang ini kelihatan seperti boneka pada umumnya yang mungkin kita beli untuk memuaskan hati.

  Tetapi, ternyata ada sesuatu yang berbeza di mulut dan mata, geng. Matanya terbuat dari nilam dan mulutnya terbuat dari emas!

  Anak patung ini dibuat oleh sebuah syarikat mainan dari Jerman untuk memperingati ulang tahun Teddy Bear yang ke 125. Harganya sungguh luar biasa, iaitu $ 191 ribu, alias Rp2.6 bilion .

  4. Prototaip GI Joe - 200 Ribu USD

  Sumber foto: YouTube

  Tidak ada yang istimewa dari prototaip GI Joe ini, selain mempunyai 21 bahagian yang boleh dikeluarkan.

  Selain itu, pakaian yang dipakai dibuat dengan jahitan tangan. Tokoh aksi ini juga dilengkapi dengan topi keledar dan kantin.

  Pun begitu, ketika dilelong harga angka aksi ini mencecah $ 200 ribu! Itu setara dengan ** Rp2.8 bilion *, geng.

  Pemenang lelongan ini adalah lelaki bernama Stephen Geppi .

  3. Barbie Berlian - 302 Ribu USD

  Sumber foto: YouTube

  Sebelumnya kita melihat satu set boneka Barbie bernilai berbilion rupiah. Tetapi bagaimana jika ada satu boneka Barbie yang harganya lebih tinggi?

  Boneka Barbie oleh Stefano Canturi , seorang pereka perhiasan dari Australia, membuat boneka Barbie dengan nilai luar biasa.

  Dengan harga $ 302 ribu (Rp4.2 bilion), anak patung ini dilengkapi dengan gaun hitam dan permata 1 karat yang menghiasi leher.

  2. Puan Alexander Eloise - 5 Juta USD

  Sumber foto: YouTube

  Pada pandangan pertama, boneka ini serupa dengan anak patung Ria Enes milik Susan yang popular pada tahun 90an. Tetapi, boneka yang satu ini agak jarang berlaku kerana hanya ada lima di dunia.

  Anak patung ini dibuat dalam konteks lelong amal pada tahun 2000 dan berjaya dilepaskan dengan harga $ 5 juta atau Rp70 bilion .

  Anak patung ini dilengkapi dengan berlian buatan Harry Winston, bulu dari Oscar de la Renta, pakaian dari Christian Dior, dan kristal Swarovski! Kemewahan bukan main, bukan?

  1. Boneka L'Oiseleur - 6.25 Juta USD

  Sumber foto: YouTube

  Kemewahan boneka yang berada di kedudukan kedua masih lebih murah daripada boneka yang satu ini, kumpulan itu. Harganya juga tidak berpusing - pusing , yakni $ 6.25 juta atau Rp88 bilion .

  Boneka L'Oiseleur atau pelatih burung adalah anak patung termahal di dunia. Kita dapat melihat anak patung yang agak menyeramkan ini bermain seruling yang disertai oleh sepasang burung.

  Anak patung ini boleh digerakkan dengan gigi di dalam badannya. Selain itu, boneka ini juga diperbuat daripada 2,340 bahagian. Tidak hairanlah ia mahal!

  Setelah melihat senarai tadi, anda mungkin berfikir untuk menyimpan mainan lama anda. Siapa tahu, pada masa akan datang harganya akan berkali-kali.

  Mungkin anda juga boleh membongkar gudang nenek atau datuk. Mungkin, anda akan menemui mainan kuno yang menjadi sasaran pengumpul.

  Mempunyai barang untuk dikumpulkan adalah perkara semula jadi, geng. Asal, jangan melebihi kemampuan kewangan anda, ya!

  Baca juga artikel mengenai Mainan atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan