Cara Mengesan Orang Yang Menghantar Lokasi Palsu di WhatsApp

Pengguna WhatsApp boleh menghantar lokasi palsu untuk berbohong. Tetapi sebenarnya ada cara mudah untuk mengetahui sama ada seseorang menghantar lokasi palsu di WhatsApp atau tidak.

Menggunakan WhatsApp memang menyeronokkan. Kerana kita tidak hanya dapat berbual, tetapi juga membuat panggilan suara dan video, mengirim file, untuk mengirim lokasi. Menarik, bukan? Terang lagi.

Sayangnya ada satu kelemahan WhatsApp, iaitu pengguna boleh menghantar lokasi palsu untuk berbohong. Tetapi sebenarnya ada cara mudah untuk mengetahui sama ada seseorang menghantar lokasi palsu di WhatsApp atau tidak. Adakah anda ingin tahu bagaimana?

BACA JUGA
  • 51 WhatsApp 2019 Petua & Trik Tidak Diketahui Ciri Baru
  • 3 Cara Mudah Mengesan Lokasi WhatsApp Nombor Orang Lain | Terbukti Tepat!
  • Cara Menggunakan Robot Lanjutan di WhatsApp Android

Cara Mengenal Orang Yang Menghantar Lokasi Palsu di WhatsApp

Adakah anda pernah berbual di WhatsApp untuk meminta lokasi? Pasti kerap. Ngeselin pasti tiba-tiba menghantar lokasi palsu itu untuk menutup alasan datang lewat, atau apa sahaja.

Mengenai bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang menghantar lokasi palsu atau sebenar di WhatsApp sangat mudah. Bagaimana:

  • Minta menghantar lokasi kepada rakan anda. Atau biasanya orang yang lambat pasti akan menghantar lokasi kepada anda.
  • Ciri lokasi palsu di WhatsApp, maklumat tempat tidak akan muncul. Kerana fitur WhatsApp akan mengesan bahawa lokasinya terkunci, maka data tidak akan tepat.
  • Sementara lokasi asal akan muncul nama tempat, seperti berikut:

Di sana terdapat tanda-tanda orang menghantar lokasi palsu di WhatsApp. Jadi sekarang anda dapat mengetahui dengan mudah sama ada orang menghantar lokasi sebenar atau palsu semasa dijemput bertemu atau menghantar data lokasi.

Lalu, bagaimana jika anda ingin mengesan lokasi orang tersebut di WhatsApp. Mudah. Anda boleh mengikuti tutorial Cara Mengesan Lokasi Orang Melalui WhatsApp yang pernah dikongsi oleh Jalan Jalan Mouse sebelum ini.

LIHAT ARTIKEL

Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan