7 Filem Seram Mengerikan Tanpa Sesiapa Mati, Kenapa?

Berlainan dengan filem seram yang lain, 7 filem seram berikut masih menawarkan kisah mengerikan walaupun tidak ada kisah kematian dari watak yang anda tahu!

Siapa di antara anda yang gemar menonton filem seram ? Walaupun menawarkan kisah-kisah menakutkan, tetapi filem seram masih mampu mendapat tempat di hati peminat.

Selain menjadi cerita yang ingin tahu, sejumlah adegan dalam filem seram juga umumnya dibuat sangat mencengkam dan mengerikan, termasuk salah satu adegan kematian.

Namun, di tengah-tengah banyak filem seram yang menjadikan adegan kematian sebagai sumber ketakutan penonton, beberapa filem seram lain sebenarnya masih kelihatan mengerikan tanpa ada kematian yang anda tahu, geng.

Ingin tahu apakah filem-filem ini? Berikut ini adalah perbincangan penuh mengenai filem seram tanpa kematian .

 • The Conjuring 2 (2016)
 • Yang Lain (2001)
 • Seram Amityville (2005)
 • 1408 (2007)
 • Projek Penyihir Blair (1999)
 • Poltergeist (1982)
 • Filem Seram Mengerikan Tanpa Kisah Kematian Watak

  Tampil berbeza daripada yang lain mungkin menjadi muslihat bagaimana karya dapat menarik minat peminat.

  Sekiranya biasanya filem seram selalu sinonim dengan kematian, filem seram berikut sebenarnya muncul tanpa watak yang mati.

  1. The Babadook (2014)

  Filem seram pertama yang muncul tanpa kematian mana-mana watak adalah The Babadook .

  Tidak seperti filem seram yang lain, The Babadook menghadirkan suasana tegang hanya melalui monster yang menjadi pusat ketakutan terhadap watak-watak.

  Di sini anda hanya dapat melihat kisah seorang ibu tunggal yang berusaha menjaga anaknya selamat dari keganasan raksasa misteri ini.

  Walaupun premis ceritanya terdengar klise, tetapi kualiti lakonan pemain dan adegan jumpscare dalam filem ini sudah cukup membuat penonton gemetar ketakutan.

  Sebenarnya, The Babadook disebut-sebut sebagai salah satu filem seram dengan adegan jumpscare terbaik yang anda tahu!

  2. The Conjuring 2 (2016)

  Dirilis pada tahun 2016, The Conjuring 2 nampaknya masih tidak berminat untuk menambahkan adegan kematian yang dramatik memandangkan filem ini berdasarkan kisah benar.

  Filem itu sendiri masih mengikuti kisah pasangan pemburu hantu; Lorraine Warren (Vera Farmiga) dan Ed Warren (Patrick Wilson) ketika menyiasat hantu yang menghantui sebuah keluarga di Enfield, London.

  Walaupun tidak ada kemalangan kematian yang menimpa watak-watak dalam plot, tetapi penampilan hantu yang menakutkan dalam filem ini sudah cukup untuk memberikan mimpi buruk kepada penonton.

  Malah, filem The Conjuring 2 juga mendapat sambutan yang sangat baik dari peminat dan pengkritik filem yang anda tahu, geng!

  3. Yang Lain (2001)

  Salah satu sebab mengapa banyak filem seram mengadopsi adegan kematian sebagai sebahagian daripada kisah ini adalah kerana misteri di sebalik kejadian yang secara amnya dapat menimbulkan suasana tegang kepada penonton.

  Namun, muslihat ini nampaknya tidak lebih menarik daripada apa yang telah dipersembahkan oleh sebuah filem seram berjudul The Other , the geng.

  Kerana, salah satu filem dengan plot twist paling gila menawarkan kisah yang jauh lebih menarik dan tidak kalah tegang daripada filem seram lain.

  Dan pastinya tanpa kisah kematian tragis salah satu watak, ya!

  4. Seram Amityville (2005)

  Dibintangi oleh Ryan Reynolds dan barisan pelakon Hollywood terkenal lainnya, The Amityville Horror menjadi filem seram seterusnya yang muncul tanpa kematian mana-mana wataknya, kumpulan itu.

  Filem ini mengisahkan kisah seram yang dialami oleh pasangan suami isteri dengan anak-anak mereka ketika berpindah ke sebuah rumah bergaya Belanda yang besar di Amityville, New York.

  Setelah 28 hari tinggal di rumah itu, mereka perlahan-lahan mula merasakan perkara-perkara pelik yang menyelimuti kediaman barunya.

  Amityville Horror itu sendiri dilaporkan merupakan filem seram berdasarkan peristiwa sebenar yang berlaku pada tahun 1975 yang lalu.

  5. 1408 (2007)

  Diadaptasi dari cerpen Stephen King pada tahun 1999, 1408 adalah filem seram psikologi yang menawarkan cerita menakutkan tanpa adegan kematian pelakon, geng.

  Filem ini mengisahkan seorang penulis bernama Mike Enslin (John Cusack) yang skeptikal terhadap hantu dan cuba membuktikan bahawa sosok itu tidak pernah wujud dengan tinggal di bilik hotel.

  Namun, suasana langsung menjadi tegang apabila Mike benar-benar dihantui oleh pelbagai kejadian seram di dalam bilik.

  6. Projek Penyihir Blair (1999)

  Kemudian ada filem yang berjaya tanpa pemain terkenal berjudul The Blair Witch Project, yang dikeluarkan pada tahun 1999.

  Filem gaya rakaman yang dijumpai ini menceritakan kisah pengembaraan tiga pelajar menjelajah hutan untuk membuat dokumentari mengenai legenda Blair Witch.

  Walaupun pelbagai peristiwa menakutkan yang berlaku di belakang kamera tidak pernah dipaparkan secara eksplisit di layar, tetapi suasana tegang sangat tebal dalam filem ini, geng.

  7. Poltergeist (1982)

  Akhirnya terdapat filem terbitan 1982 Poltergeist yang dikatakan terinspirasi oleh kisah benar keluarga Hermanns di New York.

  Filem ini sendiri mengisahkan sebuah keluarga kelas menengah yang dihantui oleh pelbagai jenis kejadian seram di rumahnya yang nampaknya dibina di tanah perkuburan.

  Walaupun dalam beberapa adegan ada adegan penculikan pendek ke alam roh, tetapi dalam filem ini keluarga Freeling akhirnya diberitahu untuk melarikan diri dan bertahan dari gangguan hantu.

  Nah, itu hanya beberapa filem seram yang tetap mengerikan walaupun tanpa kisah kematian mana-mana watak, geng.

  Walaupun begitu, filem-filem seram di atas masih menawarkan perkara lain seperti jumpscare, plot twist story, dan lain-lain yang sangat menarik untuk ditonton.

  Mana kegemaran anda? Kongsi di ruangan komen di bawah, ya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan