Cara Canggih Sehingga Telefon Pintar Anda Tidak Dapat Dikesan

Pengguna telefon pintar akan selalu dihubungi. Walaupun tidak betul dan yang paling dahsyat adalah kedudukan kita dapat dikesan oleh pihak tertentu. Atas sebab ini, ini adalah cara yang kuat sehingga telefon pintar anda tidak dapat dikesan.

Telefon pintar kini menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian kita, terutamanya oleh generasi muda. Perkembangan telefon pintar berpunca dari keinginan manusia untuk menjadikan komunikasi mudah, tidak terhalang jika jarak dan waktu. Sebaliknya, pengguna telefon pintar akan selalu dapat dihubungi. Walaupun tidak betul dan yang paling dahsyat adalah kedudukan kita dapat dikesan oleh pihak tertentu.

Dengan menggunakan telefon pintar, kita dapat berkomunikasi dengan orang lain dengan mudah di lokasi yang berbeza. Sudah tentu anda harus menggunakan perkhidmatan pengendali dan juga akses internet, di mana data telefon pintar anda disimpan di sana. Bagaimana jika suatu hari, anda terjebak dalam situasi tertentu. Di mana anda tidak mahu lokasi diketahui dan tidak mahu dilacak oleh sesiapa pun. Melaporkan dari PhoneArena, apa sahaja alasan anda. Berikut adalah cadangan dari seseorang yang mengaku berjaya melepaskan diri dari pelbagai agensi di sejumlah negara.

BACA JUGA
  • Cara Mudah Mengesan Pencuri Modem WiFi Tanpa Izin
  • Cara mengesan telefon Android yang hilang tanpa aplikasi
  • Cara Mudah Mengesan Komputer Riba yang Hilang atau Dicuri

Cara Mengelakkan Telefon Pintar Boleh Dijejaki Oleh Sesiapa

1. Aktifkan Mod Pesawat

Ramai orang menganggap, dengan mematikan mod selular dan mengaktifkan mod kapal terbang dapat menjadikan telefon pintar tidak dapat dilacak. Betulkah? Rupanya anggapan itu salah. Walaupun anda telah mengaktifkan mod Pesawat , ia tidak menjadikan firmware modem pada telefon pintar dengan sistem operasi Android atau iOS dimatikan.

Oleh itu, apabila sambungan selular dinyahaktifkan, sistem pada telefon pintar masih aktif dan masih disambungkan ke rangkaian. Oleh itu, membenarkan penyedia perkhidmatan alias pengendali dapat mengesan lokasi sesiapa sahaja yang menggunakan perkhidmatan tersebut.

2. Buang Kad SIM

Bagaimana jika kita membuang kad SIM pada telefon pintar, apakah telefon pintar masih dapat dilacak? Keliru sekali lagi, ternyata kad SIM tidak berguna. Itu hanya akan menghilangkan jejak nombor telefon, sementara identiti telefon pintar yang didaftarkan dalam waktu yang singkat dilacak melalui peranti seperti Stingray atau menara selular. Oleh itu, anda boleh menunjukkan lokasi umum anda kepada pihak berkuasa.

3. Matikan Telefon Pintar

Kini mematikan telefon pintar adalah langkah yang tepat agar telefon pintar tidak dapat dijejaki. Tetapi, bagaimana jika ternyata anda adalah 1 dari 10,000 orang yang kurang bernasib baik. Ternyata, telefon pintar anda telah dijangkiti malware yang disebut PowerOffHijack . Malware ini dapat menyamarkan proses penutupan dan menjadikan telefon pintar kelihatan seperti mati, padahal sebenarnya telefon pintar anda hanya tidur dan masih aktif.

4. Tidak Menggunakan Telefon Pintar

Sekiranya ini benar-benar anti-arus perdana, penyelesaian termudah untuk mengelakkan dilacak adalah dengan tidak lagi menggunakan telefon pintar. Tetapi, bagaimana kita boleh hidup tanpa telefon pintar sekarang? Kita masih perlu menghubungi seseorang dengan betul supaya semuanya berjalan lancar?

5. Cabut Bateri

Penyelesaian yang paling berkesan, untuk memastikan telefon pintar tidak dapat dilacak, adalah dengan mengeluarkan bateri telefon pintar . Tanpa kuasa elektrik, telefon pintar anda benar-benar mati. Kemudian, telefon pintar anda tidak akan dijejaki oleh sesiapa pun.

Malangnya, kebanyakan telefon pintar hari ini hadir dengan reka bentuk unibody. Di mana bateri menyatu dengan badan telefon pintar. Kita tidak tahu, bagaimana kehidupan kita di masa hadapan. Jadi, jika anda terperangkap dalam situasi di mana anda harus menghilangkan kewujudan. Anda mesti mempunyai telefon pintar dengan bateri yang boleh ditanggalkan atau telefon pintar dengan reka bentuk modular. Apa pendapat anda mengenai kisah Jaka di atas? Sematkan komen anda.

Artikel Berkaitan