Bukan Sihir Tapi Sulap, Begini Cara Menyalakan Smartphone Tanpa Menekan Tombol Power

Saya akan menyampaikan bagaimana cara menghidupkan smatphone kamu yang mati tanpa menggunakan tombol apapun. Penasaran kan gimana caranya? Kamu bisa membaca tips ini sampai akhir dan jika kurang jelas, kamu bisa lihat video tutorial-nya.

Hallo pembaca JalanTikus, kali ini Saya akan menyampaikan bagaimana cara menghidupkan smatphone kamu yang mati tanpa menggunakan tombol apapun. Penasaran kan gimana caranya? Kamu bisa membaca tips ini sampai akhir dan jika kurang jelas, kamu bisa lihat video tutorial -nya.

Petua ini sangat berguna bagi anda yang mempunyai telefon pintar dengan butang kuasa yang rosak, jadi anda tidak perlu bersusah payah dengan perkhidmatan butang telefon pintar anda dengan kos yang tinggi. Petua ini berjaya diuji dengan telefon pintar Oppo Neo 3. Malangnya, beberapa telefon pintar tidak dapat, misalnya Vivo Y15.

BACA JUGA
  • Cara Mematikan dan Mengunci Skrin Android Automatik dengan Ketik dua kali
  • Cara Mengunci dan Menghidupkan Skrin HP Secara Automatik dengan GRAVITY SCREEN
  • Cara Bergerak secara automatik ke Rangkaian 2G Apabila Skrin Android Mati

Inilah Cara Menghidupkan Telefon Pintar Tanpa Menekan Butang Kuasa

1. Sediakan telefon pintar dan bekalan kuasa (pengecas / power bank)

Pastikan terlebih dahulu bateri anda tidak habis / habis, kerana mana-mana telefon pintar tidak akan hidup jika bateri habis, bukan?

2. Pasang USB dari pengecas / power bank ke telefon pintar anda

Pastikan bank kuasa anda mempunyai kuasa jika anda menggunakan power bank dan pastikan elektrik di rumah anda masih hidup jika anda menggunakan pengecas.

3. Tunggu sehingga logo pengecasan bateri muncul dan tunggu lagi sehingga logo pengecasan hilang

Setelah anda memasang pengecas / power bank, logo pengecasan bateri akan muncul. Anda tunggu sehingga logo pengecasan bateri hilang sehingga peringkat seterusnya.

4. Keluarkan bateri dan pasang semula

Sekiranya logo pengecasan bateri hilang, anda mencabut bateri telefon pintar anda dan segera memasangnya semula. Tidak terlalu lama dan tidak terlalu pantas semasa anda mencabut bateri dan memasangnya semula.

5. Pemuatan telefon pintar akan kelihatan menyala.

Setelah anda mengikuti langkah-langkah di atas, pemuatan akan muncul di telefon pintar. Sekiranya berjaya, skrin Utama telefon pintar anda akan muncul.

Untuk lebih jelasnya, anda boleh mendengar video tutorial di bawah ini:

Artikel Berkaitan