SANGAT! Inilah 4 Sebab Anda Mesti Menyembunyikan Alamat IP

Pada era internet sekarang, risiko jenayah siber semakin berleluasa. Jadi, anda mesti melindungi diri anda, salah satunya adalah menyembunyikan alamat IP. Inilah sebabnya.

Kira-kira dua daripada tiga orang di dunia menggunakan Internet dalam kehidupan seharian. Sama ada untuk mendapatkan maklumat, menambah pandangan, sebagai alat hiburan, memberi salam kepada rakan melalui media sosial dan banyak lagi. Dunia web itu sendiri sangat luas, anda harus lebih berhati-hati ketika melayari.

Ya, anda harus sedar mengenai jenayah siber. Banyak aktiviti haram yang berlaku di internet, baik peretasan dan keganasan. Salah satu cara untuk mengelakkannya adalah dengan menyembunyikan dan menukar alamat IP. Tetapi apakah alamat IP?

BACA JUGA
  • Percuma seumur hidup! Inilah Cara Membuka Laman Yang Dicekal dengan Mudah
  • Aplikasi VPN Android Terbaik untuk Mengakses Laman yang Disekat
  • Cara termudah untuk mengakses laman web yang disekat kerajaan

SANGAT! Inilah 4 Sebab Anda Mesti Menyembunyikan Alamat IP

Alamat IP adalah Alamat Protokol Internet atau sering disingkat sebagai IP, yang merupakan deretan nombor binari antara 32-bit hingga 128-bit yang digunakan sebagai alamat pengenalan untuk setiap komputer host di rangkaian Internet di seluruh dunia. Alamat IP ini tidak statik, yang bermaksud boleh berubah setiap kali peranti terputus dari pelayan Internet. Selanjutnya, berikut adalah 4 sebab untuk menyembunyikan alamat IP.

1. Untuk menyembunyikan Lokasi Geografi

Bersenjata dengan alamat IP anda, ditambah maklumat Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) dan beberapa perincian pengguna, seseorang dapat menjejaki untuk mengetahui lokasi maklumat anda. Banyak orang yang tidak bertanggungjawab yang boleh menyalahgunakan maklumat untuk kepentingan mereka sendiri.

2. Cegah Penjejakan Web

Sekiranya anda pengguna telefon pintar dan komputer riba yang sering menggunakan WiFi percuma di tempat awam, anda harus menyembunyikan alamat IP anda. Ini untuk mengelakkan menjejaki pengurus rangkaian WiFi. Kadang kala, laman web yang anda lawati boleh membahayakan. Secara lebih luas, dengan menyembunyikan alamat IP anda, laman web berbahaya ini tidak dapat mengesan anda. Pada hakikatnya, melayari lebih selamat.

3. Elakkan meninggalkan jejak kaki digital

Dengan menyembunyikan alamat IP, anda menghalang anda meninggalkan jejak aktiviti digital dalam talian. Dengan cara itu, anda boleh melayari laman web tanpa nama tanpa meninggalkan jejak identiti anda. Oleh itu, aktiviti dalam talian anda tetap selamat dari penceroboh dan penggodam kerana anda menunjukkan alamat IP palsu di ruang siber dan merahsiakan alamat IP asal.

4. Buka Tapak yang Disekat

Selain terhubung dengan ruang siber sehingga lebih selamat dari serangan penggodam, menyembunyikan Alamat IP juga dapat membuka laman web yang disekat (internet positif) atau laman web tertentu kerana penapisan atau syarat untuk membuka laman web, misalnya hanya di negara tertentu.

Ada banyak cara untuk menyembunyikan alamat IP, salah satunya adalah dengan menggunakan VPN. Sekiranya anda ingin menyembunyikan alamat IP pada komputer riba, cara termudah adalah menggunakan versi penyemak imbas Opera. Selanjutnya anda dapat membaca artikel berikut, Cara termudah untuk mengakses laman web yang disekat pemerintah. Untuk menyembunyikan alamat VPN di Android, anda boleh membaca artikel Percuma untuk Hidup! Inilah Cara Membuka Laman Yang Dicekal dengan Mudah. Selamat mencuba!

Artikel Berkaitan