Termasuk Microsoft Paint, 4 Aplikasi Ini Diperlukan Orang Baru Mengenal Komputer

Beberapa aplikasi lain, termasuk Paint, juga merupakan aplikasi "must" yang dicuba atau dimainkan semasa anda pertama kali belajar komputer. Kami yang dilahirkan pada era 90-an dan buat pertama kalinya belajar komputer di sekolah rendah, pasti tahu yang keempat

Berita mengenai penghapusan Microsoft Paint membuat banyak orang sedih. Kerana, Paint adalah salah satu aplikasi legenda yang telah lama wujud dan merupakan salah satu kegemaran untuk dimainkan, terutama bagi orang yang baru mengenal dan belajar komputer.

Bercakap tentang pembelajaran komputer, Jaka mempunyai sejumlah aplikasi lain termasuk Paint yang juga merupakan aplikasi yang mesti dimiliki atau dicuba semasa anda mula-mula belajar mengenai komputer . Bagi kita yang lahir pada tahun 90-an dan buat pertama kalinya belajar komputer di sekolah rendah, pasti mengetahui empat aplikasi di bawah ini.

BACA JUGA
  • Permohonan Wajib untuk Penggodam! Ini adalah 5 Aplikasi Peretasan Terbaik di Android
  • 10 Aplikasi Android Terlarang Selama Bulan Puasa, Menggoda Iman!

Ini 4 Aplikasi 'Wajib' Orang Baru Mengenal Komputer

1. Microsoft Word

Sumber gambar: Sumber: lifehack.org

Perkara pertama yang diajar oleh guru komputer, selain cara menghidupkan dan mematikan komputer, tentu saja menaip dokumen menggunakan Microsoft Word . Ya, guru komputer biasanya menyuruh kami menggunakan aplikasi ini untuk membuat surat rasmi. Walaupun dalam praktiknya ada banyak yang senang menaip diri mereka sesuka hati.

2. Microsoft Paint

Sumber gambar: Sumber: Earth Touch

Microsoft Paint adalah wadah untuk semua kreativiti kita ketika belajar komputer sahaja. Bosan dengan aktiviti menaip, biasanya kita akan beralih ke Paint untuk melukis dengan bebas dan mencuba pelbagai alat yang ada.

3. Internet Explorer

Sumber gambar: Sumber: Lifewire

Setelah mengetahui sedikit tentang komputer dan kemudian mendengar Internet, kami akan diarahkan untuk meneroka dunia maya menggunakan Internet Explorer . Biasanya, hanya membuka Google dan mencari kata-kata yang kita cari dengan serta-merta membuat kita kagum pada masa itu.

4. Permainan

Di samping itu, ada juga beberapa permainan yang tentunya kami sempat bermain ketika pertama kali menggunakan komputer. Berikut adalah tiga daripadanya:

  • Solitaire
Sumber gambar: Sumber: Tidak sedar

Permainan kad yang masih ada hingga kini. Biasanya, kita akan gembira setelah berjaya memenangi permainan dan bunga api dan kad kad jatuh.

  • Penyapu ranjau
Sumber gambar: Sumber: WikiHow

Seperti Solitaire, permainan ini masih kekal hingga kini. Bermain Minesweeper sendiri sangat mudah, hanya dengan memilih kotak untuk dibuka dan berharap tidak menemui bom, maka kita akan menang.

  • Pinball
Sumber foto: Sumber: YouTube

Salah satu permainan yang paling menyeronokkan. Malangnya, permainan ini tidak termasuk dalam permainan lalai di komputer sekarang. Menjaringkan setinggi mungkin semasa bersaing dengan rakan adalah salah satu keseronokan permainan ini.

Itu adalah beberapa aplikasi 'wajib' bagi kami kanak-kanak 90-an yang baru mengenal dan belajar komputer. Awak sendiri? Aplikasi apa yang selalu anda mainkan semasa pertama kali mengenali komputer? Jangan ragu untuk berkongsi melalui ruangan komen di bawah.

Baca juga artikel mengenai Komputer atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan