Cara Menguji Seberapa Kuat Antivirus yang Anda Gunakan

Baca terus sehingga artikel ini habis untuk mengetahui cara mudah untuk menguji seberapa kuat antivirus dan firewall di komputer anda. Tenang, tidak ada fail berbahaya, kenapa anda harus menggunakan ujian ini.

Adakah anda pasti bahawa antivirus dan firewall yang digunakan pada komputer peribadi anda berfungsi dengan baik dan dapat menangkis virus? Bagaimana jika antivirus dan firewall yang anda gunakan tidak berfungsi dan menampung pelbagai penyakit seperti virus dan perisian hasad di komputer?

Jadi, baca sehingga artikel ini habis untuk mengetahui cara mudah untuk menguji seberapa kuat antivirus dan firewall di komputer anda . Tenang, tidak ada fail berbahaya, kenapa anda harus menggunakan ujian ini.

BACA JUGA
  • 10 Aplikasi Android Antivirus Terbaik untuk Telefon Pintar Anda
  • Jangan Pasang Sambungan Antivirus Ini di Penyemak Imbas Sekiranya Anda Tidak Mahu Mempunyai Virus!
  • BAHAYA! Berikut adalah 3 Tanda Komputer Anda Terinfeksi Antivirus Palsu

Cara Menguji Bagaimana Ketahanan Antivirus dan Firewall Komputer

Terdapat beberapa ujian yang boleh anda cuba, tanpa perlu memasang perisian tertentu di komputer. Cara mudah adalah dengan melayari laman web berikut dan mengikuti semua arahan yang mereka gunakan. Sekiranya anda dapat mengatasinya dengan baik, sudah tentu komputer anda selamat dari pelbagai ancaman seperti virus dan perisian hasad yang terdapat di internet.

1. Uji Seberapa Kuat Firewall dengan Shields Up!

Ujian yang tepat untuk anda cuba menguji seberapa kuat perisian firewall anda untuk mengunjungi laman web Shields Up! . Laman web ini akan menguji 1000 port terperinci yang ada di komputer , dan memberitahu hasil ujian ini. Sekiranya terdapat hanya satu port berbahaya, anda akan diberitahu. Bermakna sudah tiba masanya untuk mengganti firewall yang telah anda gunakan.

2. Ujian Keselamatan Penyemak Imbas dengan Panopticlick

Ujian lain yang boleh anda cuba adalah melalui laman web yang bernama Panopticlick . Laman web ini akan menjalankan ujian pendek yang dapat membuktikan bahawa sama ada penyemak imbas web yang anda gunakan dapat menyekat sebarang ancaman. Ancaman ini termasuk iklan pelacakan (iklan yang merekodkan tingkah laku pengguna), _ tracker tidak terlihat_, keamanan perisian pihak ketiga, dan perlindungan terhadap cap jari. Sekiranya ujian ini gagal dilakukan oleh penyemak imbas, sudah tiba masanya anda menggunakan perisian penyemak imbas lain.

3. Uji betapa sukarnya antivirus anda dengan EICAR

Sekarang ini penting. Anda tidak mempercayai antivirus yang anda gunakan jika anda belum mengujinya menggunakan kaedah berikut. EICAR atau European Expert Group untuk IT-Security membuat beberapa fail yang dapat menguji seberapa sukar dan responsif antivirus yang anda gunakan. Anda boleh mendapatkan fail di pautan berikut. Fail tersebut adalah file virus palsu atau palsu yang "seharusnya" segera dikesan oleh antivirus. Sekiranya antivirus tidak bertindak balas, sudah pasti antivirus anda tidak kuat.

Terdapat tiga cara yang boleh anda andalkan untuk menguji seberapa kuat antivirus, firewall, dan penyemak imbas web yang anda gunakan di komputer. Sekiranya kita terlepas sesuatu, jangan ragu untuk memberikan pendapat di ruangan komen di bawah.

Perisian Avast MUAT TURUN Aplikasi Antivirus & Keselamatan

Artikel Berkaitan