14 Tips WhatsApp Ini (Mungkin) Belum Kamu Ketahui Hingga Saat Ini

Kali ini Jaka mau kasih kamu 14 Trik & Tips WhatsApp Bermanfaat yang Belum Tentu Kamu Tahu!

WhatsApp merupakan aplikasi chat paling populer di dunia. Banyak orang menyukai tampilan yang sederhana, serta kecepatan pengiriman pesan berupa teks, gambar, dan video. WhatsApp juga tidak boros baterai, RAM, serta hemat kuota data. Dengan segala kelebihannya, hampir semua pemilik smartphone pasti menggunakan WhatsApp sebagai aplikasi chat utamanya. Nah, makanya kali ini Jaka mau kasih kamu 14 Trik & Tips WhatsApp Bermanfaat yang Belum Tentu Kamu Tahu!.

Aplikasi sembang seperti BBM dan LINE memang mempunyai banyak ciri hebat dan menarik. Namun, masih ramai yang memilih WhatsApp kerana kesederhanaannya. Selain itu, WhatsApp tidak memerlukan identiti dalam bentuk PIN atau nama pengguna, tetapi hanya menggunakan nombor telefon. Jadi, semua senarai kenalan di telefon pintar anda boleh dihubungi juga melalui WhatsApp . Sekarang, untuk lebih senang menggunakan WhatsApp, baca dulu trik dan petua WhatsApp berikut.

BACA JUGA
  • Jangan pasang WhatsApp di telefon bimbit anda jika anda tidak mahu menerima akibatnya!
  • Ciri Terkini WhatsApp Membuat Memori Telefon Anda Lebih Lega!
  • Telegram WhatsApp VS: Tinggalkan Ini, Pilih Itu

Koleksi petua WhatsApp berguna yang tidak semestinya anda ketahui

1. Baca Mesej WhatsApp Tanpa Pengetahuan Pengirim

Anda pasti tahu bahawa tanda mesej WhatsApp yang telah dibaca adalah kemunculan dua simbol senarai semak biru pada telefon pintar pengirim. Nah, nampaknya anda boleh memilih untuk tidak memunculkan tanda semak biru ini setelah anda membaca mesej tersebut. Caranya, anda dapat membaca di artikel petua WhatsApp berikut: Cara Menonaktifkan Fitur Cek Biru WhatsApp di Android .

Walau bagaimanapun, akibat dari petua WhatsApp ialah anda juga tidak dapat melihat sama ada mesej anda telah dibaca atau tidak. Kerana tanda semak biru ini juga tidak akan muncul di telefon pintar anda. Tetapi, ada helah lain yang boleh anda gunakan. Yaitu dengan mematikan sambungan internet anda sebelum membaca mesej WhatsApp. Petua WhatsApp yang satu ini kurang lebih sama dengan yang dibincangkan oleh Jaka dalam artikel berikut: Cara Membaca Mesej BBM Tanpa Memberi "Baca" kepada Pengirim .

2. Buat Kuota Simpan WhatsApp

Aplikasi WhatsApp sebenarnya ringan dan menjimatkan kuota. Kecuali anda sering menghantar atau menerima gambar dan video melalui mesej WhatsApp dari rakan anda. Sekarang, petua agar WhatsApp tidak memuat turun foto dan video yang dihantar oleh rakan anda secara langsung, matikan sahaja ciri muat turun automatik. Caranya adalah seperti berikut: Cara Membuat WhatsApp Tanpa Muat turun Auto .

3. Menggunakan 2 Akaun WhatsApp dalam 1 Telefon Pintar

Pasti ada antara anda yang memerlukan dua akaun WhatsApp yang berbeza, tetapi mereka masih boleh digunakan hanya pada satu telefon pintar. Ternyata cara mudah. Anda hanya menggunakan aplikasi yang dipanggil Disa . Untuk keterangan lebih lanjut mengenai petua WhatsApp dan cara menggunakannya, baca artikel berikut: Cara Memuji Menggunakan 2 WhatsApp di Android 1 .

4. Jadikan WhatsApp Rakan Anda Rusak (Crash) dan Tidak Boleh Digunakan

Salah satu bug yang terdapat di WhatsApp terkini adalah tidak dapat menampung emoji terlalu banyak. Anda harus menghantar sekitar 4200 emoji bersama-sama untuk membuat rakan WhatsApp anda rosak dan tidak dapat digunakan untuk sementara waktu. Anda dapat melihat cara yang lebih lengkap dalam artikel petua WhatsApp berikut: Cara Nos untuk Membuat Rakan WhatsApp Rusak Hanya dengan Senyum .

5. Gunakan Emoji Jari Tengah dan Kondom di WhatsApp

Emoji jari tengah adalah ciri terbaru WhatsApp. Untuk apa jua alasan, emoji ini akhirnya dibuat dan menjadi ciri WhatsApp rasmi. Sementara emoji kondom adalah kempen anti-AIDS yang dipromosikan oleh DUREX. Anda boleh membaca ulasan penuh dalam artikel petua WhatsApp berikut: Cara Menggunakan Emoji Jari Tengah dan Emoji Kondom di WhatsApp .

6. Menggunakan WhatsApp di Komputer atau Komputer riba

WhatsApp kini tidak hanya digunakan pada telefon pintar. Tetapi ia juga dapat digunakan pada PC atau komputer riba. Kaedahnya sangat mudah. Anda hanya perlu menggunakan Web WhatsApp yang merupakan ciri rasmi WhatsApp. Sekiranya anda tidak tahu caranya, baca artikel petua WhatsApp berikut: [Hot!] Inilah Cara Rasmi untuk Mengakses WhatsApp Anda melalui Komputer .

7. Menghantar Mesej WhatsApp Secara Automatik dan Berjadual

Ternyata, anda boleh menghantar mesej WhatsApp secara automatik dan mengikut jadual, anda tahu! Caranya adalah dengan menggunakan aplikasi yang disebut WhatsApp Penjadual . Dengan aplikasi ini, anda dapat membuat pesan WhatsApp, kemudian menetapkan kapan dan berapa kali mesej akan dihantar secara automatik. Anda dapat melihat cara menggunakannya dalam artikel tips WhatsApp berikut: Cara Membuat Jadual Otomatis Kirim WhatsApp .

8. Menyekat Kenalan WhatsApp

Di antara beratus-ratus kenalan WhatsApp di telefon pintar anda, pasti ada sesuatu yang anda tidak suka, bukan? Sekiranya anda merasa terganggu, sekat saja cara mudah yang dijelaskan oleh Jaka dalam artikel petua WhatsApp berikut: Cara Menyekat Kenalan di WhatsApp Messenger .

9. Mengetahui WhatsApp Anda Disekat oleh Orang Lain

Sekiranya sebelum ini Jaka menjelaskan cara menyekat kenalan WhatsApp, sekarang Jaka menjelaskan bagaimana untuk mengetahui sama ada akaun WhatsApp anda disekat atau tidak oleh orang lain. Cara anda dapat membaca artikel petua WhatsApp berikut: Inilah cara anda mengetahui apakah WhatsApp anda disekat .

10. Menyembunyikan Status "Terakhir Terlihat"

"Last Seen" aka "Last Seen" adalah maklumat yang muncul di profil WhatsApp untuk mengetahui kapan orang itu terakhir kali membuka aplikasi WhatsAppnya. Nah, jika anda tidak mahu rakan anda tahu kapan terakhir kali anda membuka WhatsApp, sembunyikan sahaja status "Terlihat Terakhir" ini dengan cara yang dibincangkan Jaka dalam artikel petua WhatsApp berikut: Cara Menghilangkan ciri 'Terakhir Terlihat' di WhatsApp .

11. Matikan Pemberitahuan Kumpulan

Di WhatsApp anda, mesti ada banyak kumpulan yang anda sertai, baik secara sukarela dan paksa. Banyak perkara dibincangkan dalam kumpulan WhatsApp. Bermula dari berkongsi maklumat penting, menyebarkan undangan, hingga perkara-perkara yang tidak penting seperti bergurau, menghantar gambar dan video lucu, atau bergosip secara berjemaah. Sekiranya anda merasa terganggu, tetapi tidak berani meninggalkan kumpulan, matikan pemberitahuan sahaja. Anda dapat melihat dalam artikel petua WhatsApp berikut: Cara Menghentikan Pemberitahuan Kumpulan WhatsApp .

12. Sandarkan Mesej WhatsApp, Gambar dan Video ke Penyimpanan Awan (Google Drive, DropBox, iCloud, dll.)

Anda boleh menggunakan aplikasi Sync untuk membuat sandaran semua data di WhatsApp anda ke pelbagai penyimpanan awan. Ini sangat berguna jika anda ingin mengganti telefon pintar anda dengan telefon bimbit baru. Lihat cara melakukan artikel petua WhatsApp berikut: Cara Membuat Memori Mudah Alih Android Menambah Lebih Banyak Bantuan dengan Fitur Terbaru WhatsApp atau Cara Membuat Sandaran WhatsApp ke Penyimpanan Awan Lain (Dropbox, OneDrive, Box) .

13. Berbual WhatsApp Tanpa Kad SIM

Ternyata, anda boleh berbual dengan WhatsApp dengan peranti yang tidak mempunyai kad SIM, misalnya PC tablet. Baiklah, jika anda ingin tahu caranya, baca artikel petua WhatsApp berikut: Cara Berbual Menggunakan Whatsapp tanpa Kad SIM .

14. Memaksimumkan Ciri Baru WhatsApp

Banyak ciri menarik yang disampaikan oleh WhatsApp dalam kemas kini terbaru. Seperti melihat pratonton pautan laman web, sandaran Google Drive, pemberitahuan tersuai, dan sebagainya. Anda boleh membaca ulasan penuh mengenai ciri terkini WhatsApp dalam artikel berikut: 6 Ciri-ciri WhatsApp Baru yang ANDA WAJIB Cuba .

Itu adalah pelbagai Koleksi Petua WhatsApp berguna yang mungkin tidak anda ketahui . Dengan petua WhatsApp ini, berbual di WhatsApp pasti lebih menggembirakan. Sekiranya anda mempunyai maklumat atau petua dan trik lain mengenai WhatsApp, sila tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan