Cara Mudah untuk Memeriksa Cukai Kenderaan dengan Aplikasi Cukai Kenderaan Android

Salah satu perkara baru yang dilakukan dengan internet adalah pemeriksaan cukai kenderaan dengan aplikasi cukai kenderaan di Android. Ingin tahu?

Masa ketika semua internet. Bermula dari membayar bil bulanan, memesan makanan, hingga pesanan teksi motosikal sekarang boleh dilakukan melalui internet. Ini tentu menjadikan kehidupan kita di era moden lebih praktikal. Cuba bayangkan, tidak perlu penat lagi dan cukup melalui telefon pintar semuanya boleh dilakukan.

Salah satu perkara baru yang dilakukan dengan internet adalah pemeriksaan cukai kenderaan dengan aplikasi cukai kenderaan di Android. Ingin tahu?

BACA JUGA
  • Cara Mudah Membezakan Aplikasi Asal berbanding Aplikasi Palsu di Android
  • Jangan Pasang Aplikasi Percuma dengan Tidak peduli, Ini 4 Bahaya!
  • Cara Super Cepat untuk Membuka Aplikasi di Android

Periksa Cukai Dengan Aplikasi Cukai Kenderaan Android

Sumber gambar: Gambar: Bapenda

Kaedah ini sebenarnya tidak terlalu baru, tetapi sudah lama wujud. Tetapi bagi anda yang tidak tahu, Jaka akan memberitahu anda cara menggunakan aplikasi cukai kenderaan pada Android ini.

Tanpa berlama-lama, inilah cara untuk memeriksa cukai dengan aplikasi cukai kenderaan di Android.

Langkah-langkah Memeriksa Cukai Dengan Aplikasi Cukai Kenderaan Android

Langkah 1

Muat turun aplikasi Android pertama yang disebut "Pemeriksaan Cukai Kenderaan Bermotor" , anda boleh memuat turun melalui pautan berikut.

Muat turun di sini: Periksa Cukai Kenderaan Bermotor Terkini

Langkah 2

Buka aplikasi yang telah anda muat turun dan pasang di Android, lanjutkan dengan bentuk "Pemeriksaan Cukai Kenderaan" .

Langkah 3

Pilih kawasan kenderaan yang hendak diperiksa. Contohnya jika plat depan motosikal anda adalah "B" , pilih "DKI Jakarta" .

Langkah 4

Pada lajur 1, masukkan kod angka yang sama di sebelahnya. Sekiranya demikian, dia meneruskan dengan menyentuh "Proses" .

Langkah 5

Masukkan nombor dan huruf 4 digit pada plat nombor kenderaan anda. Contohnya "B 5445 YMM" , kemudian masukkan "5445 YMM" . Sekiranya demikian, teruskan dengan mengklik "Proses" . Selesai, dan anda akan mendapat maklumat.

Begitulah cara untuk memeriksa cukai kenderaan dengan aplikasi cukai kenderaan di Android. Ternyata caranya sangat mudah dan sangat sederhana, hanya beberapa langkah dan maklumat yang diinginkan dapat diperoleh. Selamat mencuba!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan aplikasi atau penulisan menarik lainnya dari Putra Andalas .

Sepanduk: Polis Negara

Artikel Berkaitan