Perisian Perisian Lebih Berbahaya daripada Virus? Inilah penjelasan penuh!

Adakah anda tahu perbezaan antara perisian hasad dan virus? Apa itu Adware? Tidak perlu bingung kerana Jaka akan memberitahu anda sejenis virus digital yang mengerikan!

Sama seperti penyakit yang menyerang manusia, penyakit digital yang boleh menyerang alat elektronik kita juga berbeza-beza.

Mungkin selama ini kita sering menyebutnya sebagai virus . Sebenarnya, virus hanyalah satu jenis Perisian Berbahaya atau biasanya disingkat sebagai Perisian Malware .

Nah, kali ini Jaka ingin meninjau apa itu Malware dan apa yang termasuk Malware!

 • Jenis Perisian Kerosakan
  • Adware
  • Bot
  • Pencatat kunci
  • Jenis Perisian Kerosakan Lain. . .
 • Apa itu perisian hasad

  Seperti yang disebutkan oleh Jaka sebelumnya, Malware adalah kependekan daripada Perisian Berbahaya. Jadi apa maksudnya?

  Perisian yang berniat jahat bermaksud perisian yang dapat digunakan untuk mengganggu prestasi komputer, mencuri data, untuk aktiviti lain yang dapat merosakkan peranti kami .

  Nah, malware ini ternyata banyak jenis, geng. Virus yang sering kita rujuk hanyalah sebahagian kecil dari bahaya Malware!

  Jadi apa yang termasuk dalam perisian hasad?

  Jenis Perisian Kerosakan

  Melaporkan dari pelbagai sumber, Jaka telah mengumpulkan beberapa jenis perisian hasad yang paling terkenal dan paling berbahaya.

  1. Adware

  Sumber gambar: Keselamatan Heimdal

  Yang pertama adalah perisian sokongan Adware atau iklan. Jika dilihat dari namanya, jelas jenis perisian hasad ini berkaitan dengan nama iklan.

  Adware secara automatik akan menghantar iklan yang pastinya akan mengganggu kita. Biasanya, perisian percuma yang kita muat turun akan mengandungi Adware.

  Anda harus berhati-hati dengan geng jika anda ingin mencari perisian percuma. Beberapa Adware juga disertakan dengan Spyware yang akan dijelaskan oleh Jaka dalam beberapa perkara berikutnya.

  Periksa terlebih dahulu sama ada perisian yang akan anda muat turun benar-benar sesuai dengan yang anda cari kerana terdapat banyak aplikasi palsu yang beredar, termasuk Apex Legends!

  2. Bot

  Secara sederhana, Bot adalah program yang dibuat untuk menjalankan perintah tertentu secara automatik.

  Adakah anda tahu jika bot itu juga salah satu perisian hasad? Tetapi tentu saja Bot yang disebut di sini adalah Bot yang digunakan untuk melakukan kejahatan.

  Contoh penyalahgunaan bot adalah serangan DDos di mana ia akan memakan sumber laman web atau memori RAM dengan menghantar akaun bot.

  Akibatnya, laman web atau peranti kami menjadi perlahan. Untuk mengelakkan serangan bot, beberapa laman web menggunakan ujian CAPTCHA untuk mengesannya.

  3. Pencatat kunci

  Perisian malware jenis kunci akan merekodkan semua maklumat yang anda masukkan menggunakan papan kekunci fizikal.

  Bagaimana dengan papan kekunci maya? Anda boleh mengatakannya selamat kerana Keyloggers tidak mempunyai kemampuan untuk melakukan itu, tetapi papan kekunci fizikal sangat mudah diserang.

  Tujuan Keyloggers adalah dengan jelas mengumpulkan maklumat seperti data peribadi yang akan dihantar kepada pengirim Keyloggers.

  Maklumat yang diambil biasanya adalah nama pengguna dan kata laluan untuk memasuki laman web atau maklumat yang berkaitan dengan kad kredit yang digunakan.

  Jenis Perisian Kerosakan Lain. . .

  4. Ransomware

  Sumber gambar: lifewire.com

  Seterusnya ialah Ransomware . Jenis perisian hasad ini agak berbahaya, kerana biasanya penyebar Ransomware akan mengunci akses kita ke peranti kita sendiri.

  Banyak cara yang boleh anda lakukan untuk menahan sandera data kami, seperti mengunci cakera keras, mesej timbul yang tidak dapat dikeluarkan, dan sebagainya.

  Untuk mendapatkan semula akses, kami diharuskan membayar sejumlah nominal tertentu sebagai tebusan.

  5. Rootkit

  Tidak kurang menakutkan daripada Ransomware adalah Rootkit . Malware jenis ini dapat mengawal peranti anda dari jauh tanpa dapat dikesan.

  Setelah Rootkit masuk ke dalam peranti anda, ia dapat mencuri maklumat, mengubah konfigurasi sistem, menghapus aplikasi yang dapat mengesan Rootkit, dan sebagainya.

  Mengendalikan Rootkits boleh dikatakan sangat sukar kerana sukar dikesan. Salah satu perkara yang boleh dilakukan adalah melakukan pemeriksaan manual untuk mengesan sebarang aktiviti yang tidak biasa.

  6. perisian pengintip

  Sumber gambar: Lynda

  Selanjutnya ada Spyware , yang dari namanya anda mungkin dapat meneka bahawa Malware ini dapat mengintip aktiviti anda.

  Spyware dapat mengumpulkan data seperti maklumat akaun, data masuk ke laman web, data kewangan, dan banyak lagi.

  Bahkan beberapa perisian pengintip telah diperkuat dengan kemampuan tambahan seperti mengubah tetapan keselamatan atau mengganggu sambungan rangkaian.

  7. Kuda Trojan

  Trojan Horse atau biasa disebut sebagai Trojan saja adalah jenis Malware yang menyamar sebagai fail atau program biasa untuk menipu kita.

  Apabila Trojan berada di peranti kami, ia akan memberikan akses jarak jauh kepada mereka yang telah menyebarkan Trojan.

  Sekiranya itu berlaku, anda tahu apa yang akan berlaku: Pencurian data, pemasangan lebih banyak perisian hasad, pengubahsuaian fail, pemantauan aktiviti pengguna, dan perkara lain yang menakutkan.

  8. Virus

  Sumber gambar: Next Avenue

  Nah, inilah jenis Malware yang paling terkenal, sehingga semua jenis serangan siber juga disebut Virus .

  Virus adalah salah satu jenis perisian hasad yang dapat melipatgandakan dirinya dan menyebar ke komputer lain dengan cepat.

  Salah satu cara virus menyebarkan diri adalah dengan mengikat diri mereka pada perisian tertentu. Apabila pengguna memasang perisian, mereka akan dapat melancarkan serangan.

  Selain itu, virus juga dapat disebarkan melalui fail atau laman web. Virus dapat mencuri maklumat, membuat komputer menjadi sangat perlahan, dan bahkan mencuri wang.

  9. Cacing

  Terakhir adalah Worm , salah satu jenis perisian hasad yang paling terkenal. Worm merebak melalui rangkaian komputer dengan memanfaatkan kelemahan sistem operasi.

  Worm akan merosakkan rangkaian host dengan menggunakan lebar jalur dan pelayan yang berlebihan. Sudah tentu kesan yang dihasilkan sama menakutkannya dengan Malware lain.

  Cacing serupa dengan virus. Perbezaannya adalah, worm dapat meniru dirinya sendiri tanpa menunggu aktiviti pengguna seperti virus.

  Oleh itu, adakah perisian hasad lebih berbahaya daripada Virus? Sebenarnya soalan ini tidak betul kerana virus adalah jenis malware.

  Sekiranya persoalan menjadi sama ada ada yang lebih berbahaya daripada Virus, jawapannya banyak. Perkara yang dinyatakan oleh Jaka di atas adalah buktinya.

  Sudah tentu kami berharap untuk tidak menggunakan peranti yang kami gunakan Malware. Untuk pencegahan, adalah idea yang baik untuk memasang antivirus dan sentiasa mengemas kini aplikasi anda!

  Sumber Sepanduk: SensorsTechForum.com

  Baca juga artikel mengenai perisian hasad atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan