5 Aplikasi Kamera yang Menyokong Format RAW pada Android

Tidak semua telefon pintar Android dilengkapi dengan kamera yang dapat mengambil gambar dengan format RAW. Nah, berikut adalah 5 aplikasi kamera yang menyokong format RAW pada Android.

Kini, telefon pintar muncul dengan kamera yang dilengkapi dengan kemampuan untuk menghasilkan foto dalam format RAW. Seperti yang diketahui, gambar dengan format RAW mempunyai lebih banyak kelebihan ketika akan diproses, dibandingkan dengan format JPEG. Namun, tidak semua telefon pintar Android dilengkapi dengan kamera yang dapat mengambil gambar dengan format RAW. Nah, berikut adalah 5 aplikasi kamera yang menyokong format RAW pada Android .

BACA JUGA
  • 7 Aplikasi Kamera Lutsinar untuk Android, Bolehkah Anda Betul?
  • Tergamam Selfie? Aplikasi Ini Dapat Membuat Foto Selfie Anda Lebih Hebat
  • 4 Aplikasi Kamera Android Terbaik untuk Penyuntingan Foto

Mengapa semua telefon pintar Android tidak dilengkapi dengan kemampuan ini? Kerana format RAW memerlukan banyak ruang untuk menyimpannya, selain itu kerana mata pengguna biasa akan merasakan gambar dengan format JPEG sudah cukup bagus.

5 Aplikasi Kamera yang Menyokong Format RAW pada Android

1. Kamera FV-5

Dengan Kamera FV-5 , anda akan menghadapi permukaan kawalan yang kelihatan seperti kamera DSLR. Dengan menggunakan aplikasi ini, anda akan menemui kawalan manual kamera. Tidak seperti aplikasi Camera 360 yang menyediakan banyak mod pengambilan gambar dengan mudah, Camera FV-5 hanya menyediakan pilihan penyesuaian manual, jadi anda lebih bebas mengaturnya untuk menghasilkan foto yang bagus.

FlavioNet MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

Terdapat 2 versi aplikasi ini, iaitu Lite dan Pro seharga Rp.49.560. Dalam versi Pro, anda akan mendapat ciri yang membolehkan anda menghasilkan foto dalam format RAW.

2. Kamera AZ - Manual Cam Pro

Hampir sama dengan Camera FV-5, aplikasi ini juga menyediakan tetapan manual untuk mendapatkan hasil gambar maksimum. Perbezaannya ialah AZ Camera menyediakan ciri gambar RAW secara percuma . Walau bagaimanapun, dengan menaik taraf ke versi Pro melalui aplikasi, anda boleh mendapatkan ciri rakaman video tanpa had, histogram langsung, dan sebagainya.

Hecorat Camera MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

3. Kamera yang Lebih Baik

Walau bagaimanapun, Kamera yang Lebih Baik memang aplikasi kamera terbaik di Android. Aplikasi kamera ini menyediakan pelbagai mod pemotretan yang dapat Anda gunakan sesuai keperluan. Walaupun versi percuma tersedia, dengan membayar versi Pro, anda akan mendapat banyak ciri tambahan. Sangat disayangkan bahawa ciri gambar RAW hanya menyokong beberapa peranti . Di luar itu, Kamera yang Lebih Baik dapat digunakan berkat mod seperti Pra-tangkapan , HDR + , Mod Malam , panorama beresolusi tinggi , penyingkiran objek , dan sebagainya.

DOWNLOAD Aplikasi Foto & Pengimejan Almalence

4. Kamera Mi2raw

Seterusnya adalah Mi2raw yang benar-benar berfungsi dengan baik untuk menghasilkan foto RAW. Aplikasi ini percuma, tetapi sayangnya hanya beberapa peranti Android yang menyokongnya, seperti Xiaomi Mi2, Mi3, LG G2, dan OnePlus One. Sekiranya telefon pintar anda tidak disokong, lebih baik jangan memasangnya, kerana tidak akan dibuka.

Aplikasi & Pengimejan MaGin DOWNLOAD

5. Manual Kamera

Manual Kamera hampir sama dengan nombor 1 dan 2, kerana namanya aplikasi ini akan memberi anda pengalaman dalam menggunakan mod manual pada kamera. Jadi anda akan berhadapan dengan kawalan paparan seperti pada kamera DSLR. Namun, aplikasi ini juga sama dengan angka 3 dan 4, di mana aplikasi ini hanya menyokong peranti yang disokongnya sahaja. Untuk mengetahui sama ada telefon pintar anda menyokong Kamera Manual atau tidak, anda boleh memasang Keserasian Kamera Manual.

Aplikasi Foto & Pengimejan Geeky Devs Studio DOWNLOAD Aplikasi Foto & Pengimejan Geeky Devs Studio DOWNLOAD

Foto dengan format RAW dapat dinyatakan sebagai fail murni, jadi kemudian anda dapat menyimpan dan memprosesnya seperti yang anda inginkan di masa depan. Masih ingat ketika masih di era filem? Mungkin anda biasa dengan klise / negatif dari foto penting sehingga dapat dicetak lagi, lagi, dan lagi. Sekarang fail RAW dapat dianggap sebagai klise / negatif foto .

Oleh itu, mari kita biasakan membuat fail RAW dari setiap foto penting dalam kehidupan seharian anda!

Artikel Berkaitan