Cara mudah untuk menyalin-menampal kandungan buku yang dicetak ke dalam teks di komputer

Biasanya dalam membuat kerja sekolah atau kolej, anda perlu mengambil petikan dari buku. Oleh itu, Jaka ingin memberikan cara mudah untuk menyalin-menampal kandungan buku yang dicetak ke dalam teks di komputer.

Bagi anda yang masih bersekolah atau kuliah, biasanya dalam membuat kerja anda perlu mengambil petikan dari buku tersebut. Tetapi pasti anda malas sekiranya anda perlu menaip ayat di dalam buku. Terutama jika perkataan yang ingin anda petik banyak, contohnya halaman penuh. Oleh itu, Jaka ingin memberikan cara mudah untuk menyalin-menampal kandungan buku yang dicetak ke dalam teks di komputer.

BACA JUGA
 • Cara Menyalin Notebook ke dalam Dokumen Microsoft Word Secara Automatik
 • Cara Membuat Foto Unik dengan Mengubah Foto Menjadi Teks
 • Cara Membuat Teks Auto pada Android

Kaedah yang digunakan ialah OCR (Optical Character Recognition). Cara kerja OCR adalah mengenali tulisan yang terdapat dalam gambar dan mengubahnya menjadi watak teks digital. Jaka segera memberitahu anda langkah-langkahnya, ya!

Cara mudah untuk menyalin-menampal kandungan buku yang dicetak ke dalam teks di komputer

 • Sediakan imbasan gambar buku yang ingin anda petik. Cuba mengimbas atau memotret buku anda dengan resolusi gambar yang tinggi, dan pastikan tidak ada noda atau goresan pada tulisan.
 • Anda memuat turun perisian berikut terlebih dahulu. Ia dipanggil FreeOCR . Kemudian anda memasang seperti biasa. Awak boleh lakukannya.
DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti Paperfile
 • Setelah dipasang, buka program. Kemudian klik X merah untuk menghapus teks lalai. Teks ini sebenarnya merupakan arahan ringkas menggunakan program FreeOCR .
 • Klik "Buka" untuk membuka fail yang dipindai atau foto buku anda.
 • Pilih gambar yang dipindai atau buku foto yang ingin anda buat teks. Terus klik "Buka" . Anda boleh memilih lebih dari satu gambar atau halaman.
 • Klik "OCR" untuk memulakan proses OCR. Sekiranya anda memasukkan lebih dari satu gambar, anda dapat memilih "Halaman Semasa OCR" untuk memproses hanya satu halaman, atau memilih "Semua Halaman OCR" untuk semua halaman sekaligus.
 • Tunggu proses OCR berjalan. Tempoh proses ini bergantung pada jumlah teks dalam gambar yang anda masukkan.
 • Setelah teks muncul, perhatikan setiap kata untuk melihat apakah ada kesalahan membaca teks. Kerana ketepatan kata juga bergantung pada kejelasan hasil imbasan buku anda.
 • Selepas itu, anda boleh menyekat sebahagian atau semua teks untuk disalin ke program lain. Anda juga boleh menyimpan sebagai fail * .txt (notepad), * .doc (Microsoft Word), atau RTF.

Nah, sekarang anda boleh mengubah teks dalam buku bercetak anda menjadi teks yang ditaip yang boleh anda copy-paste dan edit sesuka hati. Kaedah ini pasti sangat berguna jika anda berada dalam tarikh akhir yang ketat. Contohnya tugas yang hanya diberikan sehari, atau anda tidak mempunyai masa kerana anda sibuk dengan pekerjaan lain. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan