RASMI! Ini adalah nama Android Q dan koleksi ciri dan kelebihan

Google secara rasmi mengumumkan Android 10 menjadi nama Android Q terkini. Selain itu, apakah ciri dan kelebihan Android 10 ini? Mari lihat ulasannya!

Tidak perlu menunggu lebih lama lagi! Google secara mengejutkan mengumumkan nama rasmi OS Android yang menjadi penerus siri Android 9.0 Pie.

Android 10 secara rasmi menjadi nama Android Q, meninggalkan trend penggunaan nama makanan manis, seperti KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo, hingga Pie.

Lalu mengapa Google memutuskan untuk tidak menggunakan nama makanan manis lagi? Dan apa ciri dan kelebihan Android 10 yang akan dipersembahkan kira-kira? Lihat ulasan!

 • Koleksi Ciri dan Faedah Android 10 Terkini 2019
  • Mod Gelap Terkini
  • Pilihan Pemberitahuan Lebih Kompleks
  • Isyarat Navigasi
  • Ciri & Kekuatan Android 10 yang lain ...
 • Video: Ini adalah Ciri dan Trik Android Q yang jauh lebih unik dan canggih!
 • Google Mengumumkan Android 10 sebagai Nama Rasmi Android Q

  Android Q Beta telah dirilis sejak 13 Maret 2019 dan dapat dinikmati oleh sejumlah perangkat, seperti seri Google Pixel, dari seri lama hingga yang terbaru saat ini.

  Sejak itu, banyak orang membuat spekulasi mengenai nama makanan manis yang akan menjadi penanda siri OS Android terbaru ini. Bermula dari Quiche , Queijadas , Queen of Puddings , dan lain-lain.

  Dilaporkan dari The Verge, Google secara mengejutkan mengumumkan nama rasmi Android Q, yang akan diluncurkan secara rasmi pada musim kemarau tahun ini.

  Sumber foto: 9to5google.com

  Ya! Android 10 menjadi nama rasmi sistem operasi Android meninggalkan trend nama makanan manis (pencuci mulut) yang bahkan telah digunakan sekurang-kurangnya 10 tahun yang lalu.

  Ini juga bermaksud bahawa pada masa akan datang, penggunaan siri menggunakan nombor akan menjadi standard. Contohnya, tahun dengan Android 11 dan seterusnya.

  Mengapa Android 10 tidak lagi menggunakan nama makanan manis?

  Melancarkan pernyataan Sameer Samat , VP Pengurusan Produk untuk Android mengatakan bahawa penamaan menggunakan pencuci mulut kurang dikenali di seluruh dunia, terutama di beberapa negara.

  Seperti "pai" yang bukan hanya makanan manis, "lollipop" yang sukar diucapkan kerana kesamaan sebutan "L" dan "R" dalam beberapa bahasa, dengan "marshmallow" yang tidak begitu terkenal di beberapa negara.

  Lebih-lebih lagi, Android kini telah menjadi jenama global yang wajib difahami oleh semua kalangan. Jadi pada masa akan datang Android akan disusun mengikut nombor, geng.

  Seiring dengan ini, Google juga mengumumkan "evolusi" Android dengan membuat beberapa perubahan pada logo dan ikon yang mereka gunakan.

  Seperti yang dilaporkan oleh GSMArena, logo bertulis "Android" telah berubah pada font yang digunakan.

  Di mana kelihatan lebih sederhana dengan beberapa sisi melengkung yang mencerminkan reka bentuk UI yang akan digunakan pada masa akan datang.

  Ikon robot hijau juga mengalami perubahan, di mana logo Android kali ini hanya menggunakan kepala sahaja. Manakala bahagian badan dikeluarkan dari penggunaan logo.

  Google juga mengubah warna ikon menjadi hijau kebiruan, yang jika dibandingkan dengan versi sebelumnya akan lebih mudah dilihat, terutama bagi sebilangan orang yang buta warna.

  Koleksi Ciri dan Faedah Android 10 Terkini 2019

  Android Q Beta yang telah memasuki siri keenam, mempunyai sejumlah ciri dan kelebihan jika dibandingkan dengan siri sebelumnya.

  Saya tertanya-tanya mana yang akan menjadi ciri utama pada Android 10 nanti?

  1. Mod Gelap Terkini

  Sumber gambar: gadgethacks.com

  Seperti yang anda sedia maklum, Android 9.0 Pie juga mempunyai mod gelap atau Mode Gelap walaupun masih tidak sempurna.

  Pada Android 10, Google telah menyempurnakan Mode Gelap. Elemen putih akan menjadi kelabu gelap dan bahkan akan ada beberapa elemen, seperti pemberitahuan dan menu yang akan berubah menjadi hitam.

  Mode Gelap ini juga akan berfungsi pada aplikasi lain, seperti Instagram dan WhatsApp.

  2. Pilihan Pemberitahuan Lebih Kompleks

  Ciri terbaru Android 10 seterusnya ialah ia membolehkan anda mengabaikan pemberitahuan dengan meleret ke kanan.

  Sebelumnya dengan sapu kiri atau kanan, anda sudah boleh mengabaikan pemberitahuan. Tetapi pada Android 10, sekarang jika anda memilih meleret ke kiri atau kanan untuk mengeluarkan pilihan pemberitahuan, geng.

  3. Navigasi Isyarat

  Android 10 juga memaksimumkan penggunaan navigasi isyarat pada skrin yang menjadikannya lebih interaktif dengan pengguna.

  Dalam beberapa kemas kini ke masa depan, mungkin pilihan bar navigasi akan mula ditinggalkan dan akan beralih ke gerak isyarat yang ada di bahagian bawah skrin ke kiri dan kanan.

  Ciri & Kekuatan Android 10 yang lain ...

  4. Pilihan Tema yang Lebih Kaya

  Android 10 juga menawarkan pilihan pilihan tema yang lebih luas untuk penyesuaian antara muka pengguna (UI). Bermula dari pemilihan warna, fon, dan bentuk ikon UI.

  5. Tangkapan Skrin Mengikuti Borang Skrin

  Sumber foto: 9to5google.com

  Android 10 juga mempunyai fitur di mana pengguna dapat memilih untuk menangkap tangkapan layar (tangkapan layar) mengikuti bentuk layar HP.

  Sekiranya telefon Android anda mempunyai kedudukan, maka tangkapan layar pada Android 10 akan mengikuti bentuk layar mudah alih anda. Juga disertakan untuk bahagian melengkung (sudut bulat).

  6. Butang Kecemasan Khas

  Sekiranya pada masa lalu ciri Kecemasan agak sukar dicari, sekarang di Android 10 anda hanya perlu menahan butang Kuasa selama beberapa saat untuk memunculkannya.

  Pilihan Kecemasan akan muncul di bawah pilihan untuk memulakan semula atau mematikan telefon pintar Android.

  7. Berkongsi WiFi dengan QR Code

  Sumber gambar: androidpolice.com

  Nah, ciri dan kelebihan terbaru Android 10, yang ini boleh dibilang adalah ciri yang telah dinanti-nantikan oleh para peminat WiFi.

  Daripada perlu bercakap dan terus mencari kata laluan Wifi kepada rakan-rakan kita, pada Android 10 anda boleh berkongsi kata laluan Wifi dengan hanya menggunakan QR Code.

  8. Pemain Muzik di Paparan Sentiasa

  Ciri terbaru dan kelebihan lain dari Android 10 ialah apabila anda memainkan muzik , trek yang anda dengarkan akan muncul secara automatik pada paparan skrin kunci, terutama pada telefon pintar dengan ciri yang selalu dipaparkan.

  9. Mod Desktop

  Kemudian, Android 10 juga menyajikan ciri mod desktop seperti yang pernah ada di Samsung Dex yang membolehkan mengendalikan telefon pintar seperti PC, geng.

  Nah, Android 10 akan memunculkan ciri yang serupa tetapi tanpa memerlukan alat tambahan seperti Samsung Dex. Menarik, bukan?

  10. Kawalan Privasi

  Android 10 juga memberikan fleksibiliti kawalan privasi . Seperti tetapan lokasi, Anda dapat melakukan sejumlah hal, yang dapat digunakan sepanjang waktu, hanya ketika aplikasi sedang digunakan, atau tidak pernah.

  11. Sokong Peranti Skrin Boleh Dilipat

  Sumber gambar: androidauthority.com

  Android 10 juga dipersiapkan untuk menampung antara muka pengguna yang akan digunakan pada peranti telefon pintar skrin lipat yang akan menjadi trend untuk beberapa tahun akan datang.

  Contohnya, Samsung Galaxy Fold atau Huawei Mate X yang telah diumumkan tahun ini, geng.

  12. Menu Kongsi Lebih Dipertingkat

  Pada sistem Android 10, menu Share mempunyai beberapa penyesuaian berbanding dengan versi sebelumnya. Jadi pautan atau bahagian media dapat diakses dengan lebih cepat oleh pengguna.

  13. Kesan Foto yang mendalam

  Android 10 mempunyai lebih banyak kesan foto, termasuk menjadikan foto lebih fokus dan menyempurnakan kesan bokeh.

  Tidak lupa juga kesan kamera lain seperti 3D canggih dan augmented reality juga dimaksimumkan pada Android 10.

  14. Pilihan Perakam Skrin Lalai

  Sumber gambar: gadgethacks.com

  Maka yang menarik dari Android 10 ialah anda tidak perlu lagi memasang aplikasi perakam skrin pihak ketiga untuk merakam aktiviti, misalnya ketika bermain permainan.

  Di sini Google akan menyediakan aplikasi perakam skrin secara langsung, terutama pada telefon pintar dengan sistem operasi Android yang murni!

  15. Ciri dan Kekuatan Android Q yang lain

  Sebagai tambahan kepada ciri dan kelebihan Android 10 yang telah dikaji di atas, terdapat banyak lagi perkara baru yang akan dibentangkan dalam beberapa kemas kini pada masa akan datang.

  Selain itu, OS Android 10 juga belum muktamad dan hingga kini masih dalam versi beta yang akan dilancarkan secara terbuka pada musim kemarau tahun ini.

  LIHAT ARTIKEL

  Video: Ini adalah Ciri dan Trik Android Q yang jauh lebih unik dan canggih!

  Nah, itulah ulasan Android 10 terbaru bersama dengan ciri dan kelebihan. Bagi anda yang belum dapat, lebih baik menunggu tarikh pelepasan rasmi, geng!

  Dari koleksi ciri-ciri di atas, tentang mana yang berguna untuk anda? Katakan pendapat anda di ruangan komen di bawah dan jangan lupa untuk terus mengikuti maklumat di JalanTikus.com.

  Baca juga artikel mengenai OS Android atau artikel menarik lain dari Andini Anissa

  Artikel Berkaitan