5 Bahasa Pengaturcaraan Terbaik yang Digunakan pada tahun 2017

selama bertahun-tahun, bahkan hingga Februari 2017. Kira-kira, apakah bahasa pengaturcaraan 2017 yang terbaik?

Banyak bahasa pengaturcaraan digunakan untuk membuat perisian, aplikasi Android, aplikasi mudah alih lain, bahkan bahasa program untuk membuat laman web yang keren. Sekarang, ketika era digital berkembang, ada bahasa pengaturcaraan terbaik yang mesti anda pelajari.

Kenapa begitu? Kerana, bahasa pengaturcaraan ini telah digunakan secara meluas selama bertahun-tahun, bahkan hingga Februari 2017. Kira-kira, apakah bahasa pengaturcaraan 2017 yang terbaik?

BACA JUGA
  • Ini adalah Bahasa Pengaturcaraan dan Profesion IT dengan Gaji Tertinggi
  • 5 Bahasa Pengaturcaraan Baru yang Mesti Anda Pelajari
  • Ingin Menjadi Penggodam? Bahasa Pengaturcaraan Ini Yang Anda Perlu Pelajari

5 Bahasa Pengaturcaraan Terbaik pada tahun 2017

1. SQL

Sumber gambar: Foto: Udemy

SQL atau Structured Query Language memang merupakan salah satu bahasa pengaturcaraan arus perdana atau paling banyak digunakan oleh pengamal IT. Sebenarnya, penggunaan bahasa program yang satu ini mencecah 50,000 pada tahun ini.

Bahasa program ini digunakan untuk mengurus data dalam Sistem Pengurusan Pangkalan Data Relasional atau RDBMS. Tahun lalu, Microsoft melancarkan SQL Server 2016 yang memperkenalkan beberapa ciri baru untuk menjadikannya lebih terbuka.

2. Jawa

Sumber gambar: Foto: Nearsoft

Siapa yang tidak kenal Java ? Bahasa pengaturcaraan ini benar-benar digunakan secara meluas oleh sesiapa sahaja, walaupun hanya belajar pengekodan. Kerana, pertumbuhan pengguna bahasa program java ini mencapai hampir 30,000 pada tahun 2017.

Java adalah bahasa pengaturcaraan yang popular, yang biasanya digunakan untuk berbagai tujuan, seperti sistem operasi, perangkat dan platform pengaturcaraan. Yang pasti, aplikasi Android, aplikasi komputer, dan permainan video biasanya dibuat menggunakan Java.

3. Python

Sumber foto: Foto: Bantuan Ozassignment

Python adalah bahasa pengaturcaraan yang paling banyak digunakan untuk bekerja pada tahun 2016 hingga sekarang. Biasanya, Python digunakan untuk pengaturcaraan pada tahap tinggi. Menariknya, Python sendiri adalah bahasa pengekodan yang sangat mudah dipelajari.

Beberapa perpustakaan menjadikan bahasa program satu ini berkaitan dengan matematik, fizik, dan pemprosesan semula jadi untuk pendidikan. Syarikat gergasi seperti Google, Yahoo, NASA, PBS, dan Reddit, menggunakan Python untuk laman web mereka.

LIHAT ARTIKEL

4. JavaScript

Sumber gambar: Foto: Udemy

JavaScript juga merupakan bahasa pengaturcaraan yang baik dari 2016 hingga awal 2017 hari ini. Apa sebenarnya yang boleh dilakukan dengan JavaScript? Banyak!

Pertama, anda boleh menggunakannya untuk membuat laman web yang luar biasa hebat, kemudian permainan di web. JavaScript itu sendiri sesuai dengan semua penyemak imbas yang biasa anda gunakan. Jadi, kemungkinan kegagalan adalah sedikit.

5. C ++

Sumber gambar: Foto: Visual Studio

Bahasa pengaturcaraan C ++ menunjukkan hampir 20,000 tawaran pekerjaan yang memerlukan anda menguasainya. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa C ++ itu sendiri banyak digunakan pada tahun 2016 hingga Februari 2017.

C ++ itu sendiri adalah bahasa pengaturcaraan biasa berdasarkan Bahasa C. C ++ sendiri cukup hebat, mempunyai prestasi tinggi untuk membuat sistem perisian, mesin permainan, aplikasi web dan desktop.

Itulah 5 bahasa pengaturcaraan yang banyak digunakan sehingga 2017. Jangan lupa membaca artikel mengenai Program dan tulisan menarik lain dari Jofinno Herian.

Artikel Berkaitan