5 Sebab Mengapa Cloud Menjadi Tempat Yang Harus Dimiliki untuk Penyimpanan Foto Anda

Pernah mengalami kehilangan semua koleksi gambar anda? Mungkin salah seorang rakan anda mengadu perkara itu. Kini anda boleh menggunakan Cloud Storage, seperti Google Drive atau One Drive untuk membuat sandaran koleksi foto berharga anda.

Kadang-kadang kita suka mendengar rakan-rakan kita mengeluh, koleksi gambar di telefon bimbitnya hilang. Sama ada kerana kad memori yang tiba-tiba rosak atau diset semula secara tidak sengaja untuk diset semula, semua foto yang tidak dapat dilupakan hilang. Aduh! Betul-betul sedih, tentu anda tidak pernah mengalaminya sendiri?

Selain melakukan backup rutin ke komputer riba peribadi, di era Internet of Things (IoT) ada cara yang lebih berkesan untuk mendapatkan koleksi gambar berharga anda. Kini anda dapat menggunakan penyimpanan awan, perkhidmatan penyimpanan fail di internet di mana anda boleh memuat naik koleksi foto dan dokumen lain. Fail yang disimpan di penyimpanan awan dapat diuruskan dari mana saja selagi anda bersambung ke internet dan akaun yang sama. JalanTikus seterusnya merangkum 5 kelebihan menyimpan koleksi gambar dalam aplikasi penyimpanan awan.

BACA JUGA
  • 8 Aplikasi Penyimpanan Awan PERCUMA Terbaik untuk Memperluas Storan Telefon Pintar
  • Pemacu keras kuno! Inilah 8 sebab anda harus menggunakan Google Drive

5 Sebab Mengapa Cloud Menjadi Tempat Yang Harus Dimiliki untuk Penyimpanan Foto Anda

1. Privasi yang lebih terjaga

Menyimpan koleksi foto ke aplikasi penyimpanan awan, kerahsiaan pasti lebih terjamin. Kerana anda sendiri dapat mengakses dan menguruskannya secara lengkap, cubalah membandingkan jika anda menyimpan koleksi foto di Flashdisk . Pengguna lain akan dengan mudah mengetahui data apa yang disimpan jika Flashdisk dipinjam. Walaupun orang lain tidak boleh meminjam akaun anda? Supaya orang lain tidak dapat melihat-lihat, kerana untuk mengakses akaun memerlukan log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan.

2. Kapasiti Besar dan Tahan Lama

Simpan fail di Flashdisk, kapasitinya sangat terhad. Belum lagi Flashdisk mudah hilang atau terkena virus, maka data yang disimpan juga akan hilang. Menyimpan data berasaskan penyimpanan awan lebih selamat dan bebas risiko, tanpa perlu takut hilang atau mendapat virus. Kapasiti percuma yang disediakan cukup besar, cukup untuk menyimpan semua koleksi gambar anda. Sekiranya tidak mencukupi, cukup buat e-mel baru atau bayar untuk mendapatkan lebih banyak ruang.

3. Foto tidak merosakkan kuota

Anda boleh membuat sandaran semua koleksi foto secara automatik dan menguruskannya hanya melalui WiFi atau WiFi dan data selular. Selain itu, anda juga boleh menguruskan muat naik dengan kualiti tinggi dengan ukuran lebih kecil atau saiz asal (resolusi penuh). Anda juga akan mendapat pemberitahuan jika ada foto baru, jadi anda tidak akan ketinggalan. Jadi memori telefon anda juga boleh lapang.

4. Boleh diakses di mana sahaja dan bila-bila masa

Dengan akses internet, anda boleh menguruskan media storan dalam talian anda bila-bila masa. Di mana sahaja, sama ada pada aplikasi telefon pintar atau penyemak imbas pada komputer riba. Tidak perlu membawa cakera keras yang berat atau kad memori kecil yang mudah hilang. Anda juga boleh berkongsi, membuat fail yang boleh dimuat turun oleh banyak orang.

5. Banyak Penyedia Perkhidmatan, Pilih saja

Selain itu, anda boleh membaca artikel 8 aplikasi penyimpanan awan percuma terbaik . Bermula dari Google, Microsoft, hingga Mega dan bermula dari kapasiti besar hingga tidak tersedia semua, pilih saja. Sesuaikan keperluan anda dan ciri-ciri yang ditawarkan.

Terdapat banyak lagi kelebihan untuk menyimpan data berasaskan awan yang menjawab keperluan, tetapi itu tidak bermaksud tanpa kekurangan. Anda mesti memilih perkhidmatan yang dipercayai dan menjaga akaun anda dengan betul agar tidak diambil alih oleh seseorang yang tidak bertanggungjawab. Sekiranya anda mempunyai tambahan, sila kongsi melalui komen di bawah.

Artikel Berkaitan