7 Cara Menjimatkan Bateri iPhone dengan iOS 10

ramai pengguna mengadu baterinya habis dengan cepat. Oleh itu, berikut adalah 7 cara untuk menjimatkan bateri iPhone iOS 10

Pada bulan September, Apple melancarkan sistem operasi mudah alih versi 10 yang membawa pelbagai ciri baru dan memanjakan dari pengguna iPhone 5 hingga yang terbaru. Namun, di sebalik kecanggihannya, sekali lagi bateri menjadi mangsa terutama iPhone generasi tua. Adakah terdapat kaedah untuk menjimatkan bateri iPhone iOS 10?

Apple sentiasa meningkatkan jangka hayat bateri iPhone, malah iPhone 7 dan iPhone 7 Plus terbaru mempunyai jangka hayat bateri terpanjang. Kisah lain untuk jenis iPhone lama, banyak pengguna mengadu baterinya habis dengan cepat. Oleh itu, berikut adalah 7 cara untuk menjimatkan bateri iPhone iOS 10, baik untuk pengguna iPhone 7, iPhone 6, dan iPhone 5.

BACA JUGA
  • Ini adalah ciri iOS 10 baru yang membuat pengguna Android beralih ke iPhone
  • Cara termudah untuk menjalankan aplikasi iOS pada komputer
  • Harga Apple iPhone 7 Bermula 8 Juta, Spesifikasi dan Ketersediaan Ini

7 Cara Menjimatkan Bateri iOS 10 iPhone

1. Matikan Angkat untuk Bangun

Kemas kini iOS 10 membawa sejumlah ciri baru, salah satunya adalah Raise to Wake . Fungsi ini membolehkan iPhone menyala secara automatik ketika diangkat, jadi Anda tidak perlu menekan butang apa pun. Akibatnya ini akan mempermudah ketika kita ingin melihat jam atau pemberitahuan di layar. Peranti yang menyokong Raise to Wake adalah iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7 dan iPhone 7 Plus.

Malangnya, ciri ini menghidupkan iPhone anda lebih kerap, dengan itu meningkatkan penggunaan bateri. Oleh itu, melumpuhkan Raise to Wake akan membantu anda menjimatkan bateri iPhone. Untuk mematikannya, buka aplikasi Tetapan > Paparan & Kecerahan > tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan Naikkan ke Bangun> geser suis ke kanan.

2. Matikan aplikasi yang berjalan di latar belakang

Cara seterusnya untuk menjimatkan bateri iPhone iOS 10 adalah dengan mematikan beberapa aplikasi yang kurang penting yang berjalan di latar belakang aka Background App Refresh . Tidak semua aplikasi memerlukan ciri ini, misalnya permainan. Walau bagaimanapun, untuk aplikasi pesanan, ciri ini mesti dihidupkan.

Semakin banyak aplikasi mempunyai akses ke fitur Penyegaran Aplikasi Latar Belakang , yang bermaksud semakin tinggi aplikasi yang memakan bateri anda. Untuk menyahaktifkannya, pergi ke Tetapan > Umum > Latar belakang Aplikasi Latar Belakang dan pilih aplikasi yang terasa kurang penting.

3. Matikan Pemberitahuan pada Kunci Skrin

Aplikasi yang berjalan pada iOS 10 secara lalai, akan memaparkan pemberitahuan pada skrin kunci yang menjadikan iPhone anda menyala sehingga anda dapat melihatnya dengan mudah. Itu bagus, tetapi sekali lagi tidak semua aplikasi perlu menggunakan ciri ini. Sebabnya, anda harus mengorbankan jangka hayat bateri.

Semakin sedikit aplikasi yang dibenarkan, ia akan mengurangkan masa skrin aktif, sehingga jangka hayat bateri menjadi lebih baik. Nasib baik, Apple menyediakan tetapan untuk menyesuaikan pemberitahuan yang dipaparkan di skrin kunci. Caranya adalah dengan membuka Tetapan > Pemberitahuan > pilih aplikasi dan matikan pilihan Tunjukkan pada Kunci Skrin .

4. Memendekkan Auto-Lock

Auto-Lock atau masa menunggu sebelum telefon pintar bersedia, berpotensi menjadi cara untuk menjimatkan bateri iPhone. Sekiranya bateri adalah segalanya bagi anda, maka Jaka mengesyorkan memilih masa terpendek, 30 saat . Oleh itu, apabila iPhone tidak aktif, ia akan segera siap dan mengunci diri.

Namun, untuk penggunaan sehari-hari biasa lebih senang digunakan 2 minit. Anda hanya menyesuaikannya dengan syarat. Cara menetapkannya pergi ke Tetapan > Umum > Kunci Auto .

5. Pastikan anda mengaktifkan Mod Daya Rendah

Ciri penjimatan bateri ini sudah ada di iOS 9. Mod ini akan menyahaktifkan aplikasi yang berjalan di latar belakang, mengurangi kecerahan layar, dan mengurangi efek tertentu. Di samping itu, kerja pemproses juga akan ditekan sehingga hanya menghabiskan sedikit bateri.

Sekali lagi, pastikan anda mengaktifkan mod kuasa rendah ini jika berada dalam keadaan di mana anda harus menjimatkan bateri. Contohnya, anda dalam perjalanan jauh. Namun, jika anda menggunakannya setiap hari, anda tidak perlu mengaktifkannya kerana ia akan menghalang prestasi telefon bimbit anda. Untuk menetapkannya, pergi ke Tetapan > Bateri dan hidupkan Mod Daya Rendah .

6. Urus tetapan GPS

Bukan anda harus mematikan ciri penting ini, tetapi anda harus menguruskan aplikasi yang dapat menggunakan fitur perkhidmatan lokasi ini. Fungsi ini menjadikan iDevice anda lebih pintar, tetapi jika anda mempunyai banyak aplikasi yang membenarkannya, ia berpotensi untuk menghabiskan bateri anda dengan cepat.

Sekarang, anda dapat mengatur tetapan lokasi dengan pergi ke Tetapan > Privasi > Perkhidmatan Lokasi , kemudian tatal ke bawah daftar aplikasi untuk melihat aplikasi mana yang diizinkan untuk mengakses lokasi anda.

7. Matikan Gerakan Mengurangkan

Pelbagai kesan animasi yang dipaparkan di iPhone benar-benar merosakkan mata kita. Malangnya, anda mesti mengisinya dengan bateri. Oleh itu, anda boleh mempertimbangkan untuk melumpuhkannya dalam Tetapan > Kebolehcapaian > Kurangkan Gerak .

Itulah 7 cara untuk menjimatkan bateri iPhone 10 iOS yang terdapat pada iPhone 5, iPhone 6, iPhone 6S, iPhone 7, dan iDevice lain yang menjalankan iOS 10. Semoga petua atau cara ini dapat berguna untuk anda, jika anda mempunyai tambahan, kongsi di ruangan komen di bawah ya.

Artikel Berkaitan