7 Filem Yang Membuat Pemimpin Agama Marah, Boleh Tertakluk Pada Artikel Fitnah!

Filem kontroversial ini menimbulkan kemarahan banyak pemimpin agama dan kumpulan. Inilah senarai!

Sepanjang sejarah industri filem, terdapat beberapa filem yang keberadaannya ditentang oleh kumpulan-kumpulan tertentu, salah satunya jika menyentuh mengenai isu SARA (Etnik, Agama, Bangsa, dan Antara Kumpulan).

Khususnya, kali ini Jaka akan membincangkan 7 filem yang membuat pemimpin agama marah kerana menyentuh isu sensitif yang berkaitan dengan agama. Inilah ulasannya!

 • The Exorcist (1973)
 • Innocence of Muslims (2012)
 • Air (2005)
 • Nuh (2014)
 • Kehidupan Brian Monty Python (1979)
 • Gairah Kristus (2004)
 • Filem yang membuat pemimpin agama marah

  Beberapa filem yang akan disebutkan oleh Jaka di bawah ini cukup popular dan menarik penonton yang besar, walaupun banyak pengkritik menyerangnya. Tanpa perlu berlama-lama lagi, berikut adalah senarai!

  1. Penyerahan (2004)

  Penyerahan adalah salah satu filem pendek indie yang diarahkan oleh orang Belanda bernama Theo van Gogh. Skrip itu sendiri dibuat oleh Ayaan Hirsi Ali.

  Malangnya, filem pendek ini mendapat banyak kritikan keras dari pemimpin agama dan kumpulan Islam kerana menyampaikan penghinaan kepada agama dan wanita.

  Kerana penolakan filem ini, sutradara, van Gogh, terpaksa mati setelah ditembak mati oleh anggota ekstremis.

  2. The Exorcist (1973)

  Bagi anda yang gemar menonton filem yang dimiliki, anda mesti mengenali The Exorcist .

  Diarahkan oleh William Friedkin, filem ini mengisahkan tentang seorang gadis bernama Regan MacNeil (Linda Blair) yang diketahui telah dirasuki setelah bermain papan Ouija.

  Sekarang, beberapa kumpulan agama Katolik dan Kristian yang beragama menganggap bahawa filem ini menggunakan unsur agama yang berlebihan dan membawa mesej yang berbau syaitan.

  3. Kesucian orang Islam (2012)

  Mungkin anda masih ingat gelombang tunjuk perasaan oleh umat Islam di berbagai pelosok dunia mengenai pembebasan filem yang satu ini.

  Dilancarkan pada tahun 2012 di Amerika Syarikat, filem ini menggambarkan Nabi Muhammad sebagai orang bodoh, pelawak, dan penipuan agama.

  Gambaran dan jalan cerita yang disampaikan dalam filem ini sangat menghina Islam , tidak hairanlah demonstrasi berlaku di mana-mana yang menolak filem ini, terutama di Timur Tengah.

  4. Air (2005)

  Dikeluarkan pada tahun 2005, Air adalah filem pendek yang mengisahkan kehidupan seorang wanita Hindu di India pada tahun 1930-an.

  Baik, ditulis dan diarahkan oleh Deepa Mehta, filem ini mendapat banyak kritikan daripada kumpulan Hindu ekstremis di India.

  Kerana banyak penolakan yang berlaku, Deepa Mehta memutuskan untuk meneruskan sekuel di Sri Lanka. Tetapi masih ada banyak penolakan.

  5. Nuh (2014)

  Filem Nuh, yang dirilis pada tahun 2014, mengangkat kisah Nuh dan kisah Bahama, yang diceritakan dengan baik dalam kitab suci agama-agama Abrahamik.

  Malangnya, filem ini menggambarkan Nuh sebagai orang yang ganas dan agresif, bahkan tidak sesuai dengan nilai agama.

  Akibatnya, filem ini mendapat banyak penolakan dan reaksi keras dari para pemimpin agama dan kumpulan tertentu yang menganggap filem ini terlalu banyak membuat sejarah.

  Selain itu, filem ini adalah salah satu filem yang dilarang di China kerana dianggap mempromosikan nilai-nilai agama tertentu. Sangat sedih, geng!

  6. Kehidupan Brian Monty Python (1979)

  Dilancarkan pada tahun 1979, filem ini sebenarnya mendapat penilaian yang cukup tinggi, baik di Rotten (96%) dan IMDb (8.1 / 10). Mengisahkan Brian (Graham Chapman), seorang lelaki Yahudi biasa, dia digambarkan sebagai hilang pada zaman Yesus.

  Pengembaraannya di sana membuat orang salah faham dan menganggap Brian adalah Yesus. Pelbagai konflik yang timbul malah menjadikan pemandangan penuh komedi yang mengundang ketawa.

  Sudah tentu, kerana menyentuh mengenai isu agama, terutama mengenai watak Yesus, filem ini mendapat bantahan keras dari beberapa kumpulan Kristian. Walaupun ada permintaan untuk memboikot filem ini, geng!

  7. Nafsu Kristus (2004)

  Dirilis pada tahun 2004, filem yang diarahkan oleh Mel Gibson ini diklaim sebagai salah satu filem paling realistik yang menggambarkan kisah bersemangat Yesus pada tahun 2000 tahun yang lalu.

  Walau bagaimanapun, filem ini dilabel sebagai filem paling rasis sepanjang masa kerana dianggap sebagai alias anti-Semit yang menyerang Yahudi secara frontal.

  Ini digambarkan dengan dramatisasi sejarah Yesus Kristus lengkap dengan kekejaman kejam yang dialami oleh Yesus di tangan orang Yahudi.

  Itulah cadangan filem yang membuat para pemimpin agama marah. Apa pendapat kamu? Adakah anda bersetuju dengan pendapat Jaka di atas?

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan