7 Permainan Paling Mengerikan dalam Sejarah, Kanak-kanak Dilarang Bermain!

Adakah anda pasti anda berani dan tidak mudah panik? Bukti dengan memainkan cadangan permainan paling dahsyat sepanjang masa, geng!

Bercakap tentang permainan, genre mana yang paling anda sukai? Salah satu genre permainan yang hingga kini tetap digemari peminat adalah permainan seram.

Bukan hanya membuat anda terkejut, permainan seram dapat membawa pelbagai emosi. Anda boleh dibuat takut, jijik, panik, marah, malah sedih.

Terdapat banyak permainan seram yang dilancarkan, tetapi rata-rata hanya bergantung pada jumpscare atau kejutan sebentar. Tidak ada banyak permainan seram yang dapat membuat anda paranoid dan tidak dapat tidur.

Baiklah, jika anda ingin mencari permainan yang boleh membuat hati anda gundah gulana, anda harus mencuba beberapa permainan yang paling dahsyat yang disyorkan oleh Jaka di bawah ini, geng!

 • Ruang Mati 2 (2011)
 • Amnesia: Keturunan Gelap (2010)
 • PT (2014)
 • Alien: Pengasingan (2014)
 • Silent Hill 2 (2001)
 • Resident Evil 4 (2005)
 • 7 Permainan Paling Mengerikan yang Membuat Sejarah

  Tidak hanya menakutkan, cadangan permainan mengerikan berikut juga dapat mengukir sejarah dan mempunyai pengaruh besar pada permainan seram moden.

  Dalam permainan mengerikan berikut, perasaan panik dan ketakutan ketika bermain akan membawa ke dalam kehidupan seharian.

  Sekiranya anda bersedia untuk bermain permainan yang paling menakutkan di dunia, lihat di bawah, geng!

  1. Terlalu lama (2013)

  Outlast akan menjemput anda untuk menyiasat hospital psikiatri yang tidak berfungsi di mana terdapat rahsia dan keganasan yang mengerikan.

  Dalam permainan ini, anda hanya diberikan camcorder dengan ciri penglihatan malam untuk dilihat dalam gelap. Anda tidak dilengkapi dengan kuasa atau peralatan untuk bertahan.

  Anda mesti secara konsisten merancang strategi untuk lari dari mengejar pesakit yang bermutasi, sambil memeriksa rahsia mengerikan di belakang hospital.

  PerincianBertahan
  Pemaju Tong Merah
  Penerbit Tong Merah
  Pelantar PC, PS4, XBOX One, Nintendo Switch
  Penarafan 80% (Metakritik)


  7.8 / 10 (IGN.com)

  2. Ruang Mati 2 (2011)

  Sekiranya anda ingin mencuba permainan yang mengerikan secara psikologi dan visual, Dead Space 2 adalah jawapannya. Permainan yang diatur di luar angkasa dapat membuat Anda kencing dalam seluar begitu ngeri.

  Ruang yang menyimpan banyak misteri, ditambah dengan makhluk hibrid asing dan manusia yang mengerikan akan membuat anda mengalami mimpi buruk.

  Keganasan Necromorph akan menegangkan anda sepanjang permainan. Lebih-lebih lagi, permainan yang paling dahsyat ini mempunyai tahap sadisme yang cukup tinggi.

  PerincianRuang Mati 2
  Pemaju Permainan Visceral
  Penerbit Seni Elektronik
  Pelantar PC, PS3, XBOX 360
  Penarafan 87% (Metakritik)


  9/10 (IGN.com)

  3. Amnesia: Keturunan Gelap (2010)

  Mungkin ramai di antara anda yang biasa dengan Amnesia: The Dark Descent dari permainan video seram yang dimuat naik oleh PewDiePie. Permainan ini telah melonjak namanya, anda tahu.

  Permainan PC yang paling menakutkan dimulakan dengan projek kickstarter pada tahun 2010. Walaupun hanya permainan indie, Amnesia telah berjaya mempersembahkan permainan mekanikal dan gaya yang disalin oleh banyak permainan moden.

  Dalam permainan ini, anda akan mengawal seorang lelaki dalam menjelajahi istana seram, menyelesaikan teka-teki, dan juga lari dari pengejaran makhluk mengerikan yang membuatnya kehilangan kewarasan.

  PerincianAmnesia: Keturunan Gelap
  Pemaju Permainan Geseran
  Penerbit Permainan Geseran
  Pelantar PC
  Penarafan 85% (Metakritik)


  8.5 / 10 (IGN.com)

  4. PT (2014)

  PT (Playable Teaser) adalah demo permainan Silent Hill yang diarahkan oleh Hideo Kojima dan Guillermo del Toro. Walaupun begitu, permainan pendek ini membuatkan peminat permainan seram menjadi gila.

  Demo permainan ini benar-benar karya. Sayangnya, setelah melepaskan demo karya ini, Konami membatalkan peluncuran permainan ini, bahkan memecat Kojima tanpa rasa hormat.

  Walaupun hanya demo pendek, permainan paling menakutkan di dunia yang tidak pernah dilancarkan mempunyai kesan yang jauh melebihi permainan seram AAA yang lain. Cubalah jika ia dilepaskan.

  PerincianPT
  Pemaju Studio 7780-an
  Penerbit Konami
  Pelantar PS4
  Penarafan N / A

  5. Alien: Pengasingan (2014)

  Sangat jarang permainan diangkat dari filem dengan pelaksanaan yang sempurna seperti Alien: Isolation . Permainan ini ditetapkan 15 tahun selepas acara dalam filem Alien (1979).

  Tidak seperti permainan dari francais Alien sebelumnya, permainan paling mengerikan ini mempunyai permainan siluman dan survival. Anda akan merasakan ketakutan yang sama seperti yang dirasakan Ripley dalam filem Alien.

  Bukan hanya menakutkan secara visual, anda akan merasa ketakutan psikologi, claustrophobia, dan panik kerana tidak ada yang dapat anda lakukan selain bersembunyi dari makhluk asing yang bersedia untuk merobek anda.

  PerincianAlien: Pengasingan
  Pemaju Perhimpunan Kreatif
  Penerbit Sega
  Pelantar PC, PS3, XBOX One, Nintendo Switch
  Penarafan 81% (Metakritik)


  5.9 / 10 (IGN.com)

  6. Bukit Senyap 2 (2001)

  Bercakap tentang permainan paling dahsyat sepanjang masa, nampaknya senarai ini tidak lengkap jika tidak ada Silent Hill 2. Permainan rilis 2001 mempunyai penilaian yang sangat tinggi, anda tahu.

  Dalam permainan ini, anda akan mengawal seorang lelaki yang mengesan Silent hill, sebuah kota yang penuh dengan raksasa untuk mencari isterinya yang telah mati.

  Silent Hill 2 mempunyai pelbagai pengakhiran bergantung pada keputusan yang anda buat dalam permainan. Oh ya, permainan ini juga memperkenalkan kami kepada Pyramid Head, permainan seram penjahat legenda.

  PerincianBukit Senyap 2
  Pemaju Konami Computer Entertainment Tokyo (Team Silent)
  Penerbit Konami
  Pelantar PC, PS2, XBOX, PS3, XBOX 360
  Penarafan 89% (Metakritik)


  9/10 (IGN.com)

  7. Resident Evil 4 (2005)

  Permainan terakhir yang paling dahsyat dalam senarai ini adalah Resident Evil 4 . Bukan hanya permainan seram terbaik, RE4 juga menjadi salah satu permainan terbaik sepanjang masa.

  Gabungan survival, aksi dan kengerian yang tepat menjadikan Resident Evil 4 menjadi salah satu permainan yang tidak pernah dimakan walaupun telah dilancarkan sejak 15 tahun yang lalu.

  Tidak hairanlah permainan ini disalurkan ke pelbagai platform. Sekarang RE4 adalah salah satu permainan paling menakutkan di Android dengan kualiti grafik yang tidak jauh berbeza dengan versi asalnya.

  PerincianResident Evil 4
  Pemaju Capcom Production Studio 4
  Penerbit Capcom
  Pelantar PC, Android, iOS, PS4, PS3, PS2, XBOX One, XBOX 360, Switch, Wii, GameCube, Zeebo
  Penarafan 82% (Metakritik)


  9.5 / 10 (IGN.com)

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 permainan paling mengerikan yang melakar sejarah. Sekiranya anda mempunyai keberanian, anda mesti mencuba tujuh permainan di atas.

  Jumpa lain kali, geng!

  Baca juga artikel mengenai Permainan atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan