Pencetak Boleh Mencetak Rumah, Ini 5 Inovasi INSANE dalam Hasil Pencetak 3D!

Bukan hanya pencetak yang boleh mencetak teks pada helaian kertas. Pencetak juga boleh membuat inovasi gila! Ini adalah 5 produk hebat dari pencetak 3D.

Apabila kita mendengar kata pencetak , yang akan segera dilintas adalah alat untuk mencetak teks dan gambar pada selembar kertas. Tetapi sekarang pencetak mempunyai lebih banyak fungsi daripada lelaki itu.

Inovasi baru, percetakan 3D, ada di sini. Pencetak 3D ini dapat mencetak pelbagai objek mengikut kehendak kami. Berikut adalah 5 produk percetakan 3D yang sangat hebat!

BACA JUGA
  • 3Doodler, Pen Pencetak 3D yang Menjadikan Gambar Nyata
  • Pangsapuri Pertama di Dunia Mencetak Pencetak 3D
  • Gokil! Chef ini Membuat Makanan Mewah dengan Pencetak 3D

Berikut adalah 5 Hasil Inovasi Produk Pencetak 3D

Percetakan 3D adalah proses mencetak reka bentuk digital menjadi objek 3 dimensi menggunakan pencetak khas. Pencetak 3D ini tentunya mempunyai bentuk yang berbeza dari pencetak kertas biasa. Berikut adalah 5 inovasi hebat pencetak 3D:

1. Rumah Dicetak dalam 24 Jam

Sebuah syarikat di Rusia berjaya membina sebuah rumah dalam masa 24 jam. Rumah minimalis ini dibina menggunakan pencetak 3D dengan ukuran besar. Pencetak 3D ini berjaya membina sebuah rumah di tengah-tengah Rusia yang sangat sejuk.

2. Organ Manusia

Pencetak 3D juga boleh digunakan dalam dunia perubatan . Alat ini digunakan untuk menjadikan organ sebagai pasukan latihan media perubatan. Di samping itu, para saintis kini juga mula mengembangkan pencetak 3D untuk membuat organ yang dapat berfungsi di dalam tubuh manusia.

3. Makanan Masa Depan

Boleh tak awak masak? Cetak sahaja makanan anda sendiri menggunakan pencetak 3D. Pencetak 3D boleh membuat pelbagai menu mulai dari kek, pizza, dan juga permen karet. Bagaimana, berminat untuk mencuba lelaki?

4. Organ prostetik

Prostetik adalah manusia tiruan yang dibuat untuk kelihatan seperti organ manusia sebenar. Fungsinya adalah untuk menggantikan organ yang rosak atau cacat. Pencetak 3D ini berguna untuk orang kurang upaya, kerana harganya jauh lebih murah.

5. Mainan dan pelbagai perhiasan lain

Pencetak 3D kini telah dihasilkan secara besar-besaran. Pencetak ini boleh anda gunakan untuk membuat pelbagai objek seperti miniatur, mainan, aksesori, harta benda, dan lain-lain. Adakah anda tahu topi yang dipakai oleh ibu T'Challa dalam filem Black Panther ? Itu juga hasil pencetak 3D yang anda tahu.

Itulah 5 produk percetakan 3D yang sangat hebat. Perkembangan teknologi sememangnya luar biasa. Berminat untuk membeli lelaki?

Baca juga artikel mengenai Percetakan 3D atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

Artikel Berkaitan