7 Game Open-World dengan Map Terluas yang Wajib Gamer Mainkan

Kali ini Jaka akan membagikan informasi tentang 7 game open-world dengan map terluas. Cekidot!

Open-world tampaknya menjadi salah satu genre yang paling banyak difavoritkan oleh gamer di seluruh dunia. Kenapa? Kebebasan bereksplorasi di dunia yang luas sambil melakukan berbagai kegiatan di dalamnya menjadi daya tarik tersendiri bagi game open-world. Bahkan, rata-rata pemenang GOTY atau Game Of The Year tiap tahunnya berasal dari game berlatar belakang open-world.

Seperti namanya, tentu saja, dunia terbuka, menawarkan peta yang luas dengan pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan di dalamnya. Beberapa permainan dunia terbuka bahkan mempunyai peta yang sangat luas, sehingga memerlukan berjam - jam atau hari untuk menjelajahi setiap sudut. Oleh itu, kali ini Jaka akan berkongsi maklumat mengenai 7 permainan dunia terbuka dengan peta terluas . Lihatlah!

BACA JUGA
  • 7 Aplikasi Sembang Buatan Indonesia yang Mesti Anda Cuba!
  • Elakkan 5 Perkara Ini Sehingga Sensor Cap Jari pada Telefon Pintar Tahan Lama!
  • Cara mendapatkan akses root tanpa perlu melakukan root pada Android anda

7 Permainan Dunia Terbuka dengan Peta Terluas yang Perlu Anda Mainkan!

1. Sebab 3

Just Cause 3 adalah siri ke-3 francais Just Cause yang dikembangkan oleh Avalanche Studios . Permainan ini adalah permainan dunia terbuka dengan rasa aksi yang tebal di dalamnya. Permainan raksasa Square Enix ini , juga mempunyai peta yang sangat luas. Jika dihitung, peta di Just Cause 3 mempunyai luas sekitar 1.000 km persegi .

Perlu diingat bahawa sebahagian besar kawasan di Medici Mediterranean adalah laut yang luas, tetapi hakikat bahawa permainan ini tidak memerlukan pemuatan untuk pergi ke setiap kawasan, sangat mengagumkan. Dianggarkan mengambil masa sekitar 8 jam untuk menjelajahi setiap inci daratan Medici Mediterania.

2. Ghost Recon Wildlands

Ubisfot nampaknya berjaya menjadikan Ghost Recon Wildlands tampil sebagai permainan dunia terbuka yang menakjubkan. Bukan hanya pelbagai misi dan aktiviti yang dapat dilakukan, kawasan dalam permainan ini juga sangat besar .

Setiap pinggir daerah di Bolivia dalam permainan ini, diperkirakan memiliki ukuran sekitar 21 km. Jika dikira secara keseluruhan, diramalkan bahawa luas keseluruhan permainan akan mencapai sekitar 440 km persegi .

3. Grand Theft Auto V

Kewujudan Grand Theft Auto dalam dunia permainan sememangnya tidak dapat disangkal lagi. Permainan super luas yang terkenal di dunia ini kini telah mencapai siri ke-5 , iaitu GTA V yang dilancarkan pada tahun 2013 semalam.

Seolah-olah mengikuti tradisi, setiap siri baru dari GTA selalu menawarkan peta yang lebih luas. Buktinya, GTA V adalah permainan dunia terbuka terbesar dari Rockstar dengan keluasan sekitar 81 km persegi.

4. Xenoblade Kronik X

Ramai yang mengatakan sekiranya prestasi Wii U yang terhad akan mempengaruhi permainan yang akan dikeluarkan di konsol. Walau bagaimanapun, Xenoblade Chronicle X seolah-olah menolak segala-galanya.

Permainan genre ARPG ini yang dibungkus dengan dunia dunia terbuka menawarkan cita rasa baru dalam dunia permainan Wii U, yang merupakan peta yang sangat luas. Walaupun kebanyakan kawasan dalam permainan ini mengandung tanah tandus dan tidak memiliki kehidupan, sebenarnya kawasan keseluruhan permainan ini mencapai sekitar 400 km.

5. Bendera Hitam Assassin's Creed 4

Franchise Assassin's Creed dikenali sebagai permainan pengembaraan aksi yang menawarkan peta yang sangat besar dan besar. Nah, dalam siri Bendera Hitam , Ubisoft mencipta kawasan Lautan Caribbean dengan sangat baik.

Cukup benar, jika peta di Bendera Hitam kebanyakannya dikuasai oleh lautan . Walau bagaimanapun, jumlah pulau yang cukup banyak di dalamnya, sekurang-kurangnya dapat mengambil masa puluhan jam jika anda ingin meneroka semuanya. Lebih-lebih lagi, bandar seperti Kingston dan Havanna adalah pusat bandar yang cukup padat untuk diterokai. Dianggarkan, permainan ini mempunyai luas sekitar 87 km persegi.

6. Legenda Zelda Breath Of Wild

Legend Of Zelda Breath Of Wild adalah satu-satunya permainan dari francais Zelda yang mempunyai kawasan seluas dan genre dunia terbuka di dalamnya. Permainan ini mendapat banyak ulasan positif dari pengkritik dan peminat.

Kawasan yang ditawarkan cukup besar sehingga dapat disandingkan dengan permainan dunia terbuka lain seperti The Witcher atau Elder Scroll . Seorang pengguna Reddit bernama CrystalVivian menyatakan bahawa permainan ini mempunyai luas sekitar 72 km persegi. Itu tidak termasuk kawasan lain yang tidak dapat diterokai atau tidak dapat dimainkan.

7. The Witcher 3 - Pemburuan Liar

Tidak hanya luas, The Witcher juga memiliki banyak kegiatan dan konten yang dapat dilakukan di dalamnya, seperti misi sampingan, kontrak, misi utama , hingga pengembangan baru yang meliputi bidang serta banyak konten baru. Memerlukan masa sekitar 150-200 jam untuk menyelesaikan semuanya.

Projekt RED CD pernah mengatakan bahawa The Witcher 3 mempunyai ukuran peta 139 km persegi. Walau bagaimanapun, ukuran ini merangkumi kawasan yang tidak dapat dimasukkan atau dimainkan. Seorang pengguna Reddit, m051293 , menyatakan bahawa The Wither mempunyai luas sekitar 55 km persegi.

Itulah 7 permainan dunia terbuka dengan peta terluas dalam industri permainan video . Dengan kawasan yang begitu luas, tentu memerlukan masa berjam-jam untuk menyelesaikan semuanya. Antara 7 permainan yang manakah kegemaran anda? Tulis di ruangan komen, okey?

Artikel Berkaitan