5 Cara Mengatasi Ralat Skrin Sentuh yang Bergerak Sendiri

Skrin telefon pintar sering mengalami masalah, salah satunya adalah menaip hantu, atau skrin sentuh bergerak sendiri. Berikut adalah 5 cara menangani kesilapan skrin sentuh!

Masalah sering muncul di skrin telefon pintar kami, salah satunya adalah menaip hantu . Keadaan ini menyebabkan skrin sentuh pada skrin bergerak sendiri tanpa kita menyentuhnya.

Masalah menaip hantu ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Nah, Jaka akan memberikan petua mengenai 5 cara untuk mengatasi ralat skrin sentuh yang bergerak dengan sendirinya .

BACA JUGA
  • 5 Masalah Skrin Telefon Pintar Android dan Cara Mengatasinya
  • 8 Cara Membuat Telefon Pintar Skrin Gores Jadi Baru
  • Cara Kreatif untuk Memperbaiki Skrin Telefon Pintar yang Retak

Inilah 5 Cara Mengatasi Ralat Skrin Sentuh yang Bergerak Sendiri

Untuk mengatasi ralat skrin sentuh, kita mesti terlebih dahulu mengetahui puncanya. Setelah penyebabnya diketahui maka kita dapat menentukan langkah apa yang harus kita ambil. Inilah cara mengatasi ralat skrin sentuh :

1. Periksa Keadaan Pengecas

Pengecas memainkan peranan penting kerana dari alat ini bekalan elektrik diperoleh. Skrin sentuh yang bergerak sendiri boleh disebabkan oleh arus elektrik yang berlebihan . Perkara ini sering berlaku apabila anda menggunakan pengecas cetak rompak, bukan kilang lalai pengecas asal.

Sumber foto: Shutterstock

Oleh itu, anda harus mengelakkan penggunaan pengecas cetak rompak . Kerana jika dibiarkan boleh merosakkan bukan sahaja layar, tetapi keseluruhan telefon pintar anda.

2. Pelindung Skrin Bermasalah

Sumber foto: Shutterstock

Kesalahan skrin sentuh yang bergerak sendiri juga boleh disebabkan oleh pelindung skrin yang anda gunakan rosak atau mempunyai masalah. Untuk memastikan anda cuba membersihkan lapisan pelindung layar , jika masih berlaku cuba lepaskan pelindung skrin telefon pintar terlebih dahulu.

LIHAT ARTIKEL

3. Telefon Pintar Panas

Sumber foto: Shutterstock

Telefon pintar yang terlalu panas boleh menyebabkan pelbagai masalah, salah satunya adalah kesalahan skrin sentuh dan bergerak sendiri. Sekiranya anda merasakan telefon pintar anda menjadi panas dan ralat muncul di layar, hentikan menggunakannya terlebih dahulu dan tunggu sehingga suhu kembali normal.

4. Cuba Lakukan Penentukuran Skrin Sentuh

Sumber foto: Shutterstock

Untuk mengatasi ralat skrin sentuh yang bergerak sendiri, anda boleh melakukan langkah penentukuran . Anda boleh menggunakan aplikasi khas seperti MultiTouch Tester atau Touchscreen Calibration. Aplikasi ini akan melakukan beberapa siri ujian untuk menentukan sama ada skrin telefon pintar masih berfungsi dengan baik atau tidak.

Apps Utilities 511plus MUAT TURUN

5. Bawa ke Tempat Pembaikan Telefon Pintar

Sumber foto: Shutterstock

Sekiranya masalah terus muncul dan bertambah buruk , anda harus segera menghubungi profesional. Ini mungkin kerana skrin telefon pintar anda benar-benar rusak dan perlu diperbaiki. Jangan cuba membongkar telefon bimbit anda sendiri, lebih baik serahkan kepada pakar .

Inilah lima cara untuk mengatasi ralat skrin sentuh yang bergerak dengan sendirinya . Sekiranya anda mengalami masalah ralat skrin sentuh, anda boleh mencuba beberapa petua di atas. Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai skrin Telefon Pintar atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

Artikel Berkaitan