Sama Baik, Tetapi Apa Perbezaan antara VPN dan Proxy Server?

Secara umum, pelayan VPN dan proksi mempunyai banyak persamaan. Tetapi, terdapat juga perbezaan yang ketara. Kira-kira, adakah anda sudah tahu apa perbezaannya?

Bagi orang yang menggila internet seperti anda, maka tidak asing lagi untuk mendengar VPN dan Proxy Server. Anda dapat banyak ketika melayari atau perkara lain dengan menggunakan perkhidmatan pelayan VPN dan proksi. Tetapi apa bezanya?

Secara umum, pelayan VPN dan proksi mempunyai banyak persamaan. Tetapi, terdapat juga perbezaan yang ketara. Kira-kira, adakah anda sudah tahu apa perbezaannya?

BACA JUGA
  • Adakah Anda Yakin Perkhidmatan VPN yang Anda Gunakan Selamat? Lihat di sini!
  • Aplikasi VPN Android Terbaik untuk Mengakses Laman yang Disekat
  • Penting, Inilah Makna LAN, WAN, MAN, CAN, VPN, dan SAN!

Sama Baik, Tetapi Apa Perbezaan antara VPN dan Proxy Server?

Apakah Pelayan Proksi?

Proxy Server atau proksi adalah pelayan khas yang boleh menjadi perantara antara komputer atau telefon pintar anda, semasa anda ingin melayari laman web tertentu. Oleh itu, apabila anda mengetahui bahawa anda melayari laman web, ia akan disertakan dengan alamat IP yang bukan dari PC atau telefon pintar anda.

Kemudian, adakah anda mesti selalu menggunakan proksi setiap kali anda menyemak imbas? Proksi tidak menyulitkan apa yang anda buka. Oleh itu, ini membuka peluang besar untuk penggodam masuk dan mengambil sesuatu dari anda. Oleh itu, pelayan proksi tidak digalakkan untuk melakukan sesuatu yang penting.

Apa itu VPN?

VPN bermaksud Rangkaian Peribadi Maya. Nah, VPN ini akan memberikan perlindungan yang baik, ketika anda ingin mengakses internet dan mencari maklumat. Kerana, anda akan dapat mengakses kandungan yang disekat secara geografi, walaupun anda menyembunyikan alamat IP.

Kelebihannya ialah VPN disulitkan. Jadi, sambungan internet akan disambungkan ke pelayan penyedia VPN dan akan menambahkan lapisan perlindungan, tidak seperti pelayan proksi yang hanya mengubah alamat IP. Ini sangat berguna jika anda bersambung ke laman web bukan HTTPS.

Sekarang itulah perbezaan antara proksi dan VPN. Adakah anda faham? Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan VPN atau catatan menarik lain dari Jofinno Herian.

Artikel Berkaitan