Jangan Pasang 6 Jenis Aplikasi Berbahaya di Playstore Ini Untuk Keselamatan Telefon Pintar Anda!

Kali ini Jaka akan membincangkan 6 jenis aplikasi berbahaya di Play Store yang tidak boleh dipasang. Lihatlah!

Dari jumlah aplikasi di Play Store , nampaknya kira-kira 15 peratus adalah aplikasi berkualiti rendah. Melihat ini, pengguna mesti berhati - hati sebelum memilih aplikasi di Play Store.

Tidak mustahil aplikasi ini berbahaya jika dipasang pada peranti telefon pintar.

Mod aplikasi berbahaya biasanya menawarkan fungsi yang cenderung tidak masuk akal, misalnya menambahkan RAM agar telefon tidak lambat, meningkatkan kapasiti bateri, dan lain-lain.

Sayangnya, model aplikasi seperti yang sering kita temui di Play Store, fungsinya tidak lain adalah untuk kepentingan peribadi seperti iklan sepanduk yang paling buruk adalah pencurian data.

Baiklah, untuk kali ini Jaka akan membincangkan 6 jenis aplikasi berbahaya di Play Store yang tidak boleh dipasang. Lihatlah!

BACA JUGA
  • 6 Perisian Rompak Paling Popular di Indonesia
  • 5 Tabiat Buruk Orang Indonesia Ini Menyebabkan Pembajakan Meningkat! Sungguh jahat….
  • Panik! Permainan Rompak Ternyata Esok Kerana ...

6 Jenis Aplikasi Berbahaya di Playstore

1. Aplikasi Bateri

Sekiranya anda pengguna telefon pintar, tentu anda akan biasa dengan aplikasi bateri yang tersebar di Plays Store. Mungkin ada di antara kita yang telah mencuba sejumlah aplikasi ini, tetapi apa yang kita dapat ialah telefon pintar itu lebih mewah daripada biasa dan menjadi lambat.

Aplikasi bateri atau bunyi kalibrasi bateri dapat menyelesaikan masalah telefon pintar pengguna bateri, tetapi sebenarnya tidak demikian. Inilah sebabnya mengapa aplikasi jenis ini boleh dikatakan berbahaya .

Pertama, selain tidak jujur, aplikasi penentukuran bateri biasanya akan menghapus fail batterystats.bin untuk memanipulasi penunjuk bateri.

Kemudian, aplikasi ini direka dengan penampilan yang menarik dan berfungsi di belakang tabir yang sebenarnya boleh membebankan prestasi telefon pintar.

2. Aplikasi Memori

Terdapat dua jenis aplikasi memori berbahaya di Play Store, yang pertama adalah aplikasi yang menawarkan defragmentasi memori dan yang kedua adalah aplikasi untuk meningkatkan kapasiti RAM. Kedua-dua aplikasi ini harus anda elakkan.

Sebab mengapa kita tidak memerlukan aplikasi defragmentasi memori pada Android adalah kerana peranti Android saat ini memiliki fitur pengawal yang dapat mengatur data dalam penyimpanan dengan cara yang rapi dan terstruktur.

Melakukan defragmentasi memori hanya akan mengurangkan prestasi dan jangka hayat penyimpanan . Kami tidak memerlukan aplikasi untuk mengoptimumkan RAM pada Android karena fungsi bawaan pada Android telah melakukannya secara otomatis.

3. Antivirus palsu

Ramai yang mengatakan bahawa jika peranti Android terdedah kepada virus , fakta bahawa ia tidak seratus peratus betul. Secara amnya, peranti Android kita akan selamat selagi kita memasang aplikasi yang berasal dari gedung aplikasi rasmi seperti Play Store, bukan dari sumber pihak ketiga seperti laman web, forum atau gedung aplikasi yang tidak dipercayai.

Mungkin jika kita ingat ada aplikasi Android yang disebut Virus Shield yang terkenal, yang menawarkan fungsi untuk melindungi perangkat Android dari malware dalam satu klik. Pada akhirnya, aplikasi tersebut dikeluarkan oleh Google setelah Android Police mengungkapkan kod sumbernya yang tidak lain adalah fungsi sederhana untuk menukar ikon.

Ada kemungkinan sehingga sekarang masih banyak model aplikasi seperti itu tersebar di Play Store, jika kita mengabaikan hal ini, tidak mustahil aplikasi ini dapat membahayakan telefon pintar kita.

4. Aplikasi Pengimbas X-Ray

Tidak sedikit pengguna yang tertipu dengan aplikasi X-Ray Scanner di Play Store. Pada asasnya hingga kini belum ada telefon pintar yang mampu melaksanakan fungsi canggih ini.

Namun, kerana semangat pengguna yang tinggi, tidak sedikit pembangun penyangak yang menggunakan masa untuk membuat aplikasi yang meniru fungsi X-Ray Scanner.

Tetapi cara ini boleh membahayakan kerana tidak sedikit pengguna yang tertipu. Ini dapat dimanfaatkan oleh pemaju yang tidak bertanggungjawab untuk mengeksploitasi kerentanan ini . Sekiranya anda sudah menyukai ini, maka pengguna biasa akan lebih mudah tertipu kerana mereka berminat dengan pelbagai persembahan fungsi yang tidak biasa.

5. Pengesan Kebohongan

Terdapat banyak aplikasi yang menawarkan fungsi Lie Detector ** atau lie detector. Jenis aplikasi ini termasuk dalam ** aplikasi yang tidak berguna dan boleh membahayakan telefon.

Walaupun telefon pintar kini dilengkapi dengan pelbagai sensor canggih, itu tidak bermaksud bahawa mereka dapat berfungsi sebagai alat pengesan pembohongan dengan algoritma pengiraan yang kompleks, apalagi aplikasi ini ditawarkan secara percuma di Play Store.

Pengguna yang ingin mencuba cara alat berfungsi biasanya akan segera memasang aplikasi pada peranti mereka. Malangnya, kemungkinan besar aplikasi tersebut sebenarnya digunakan untuk mencuri data pengguna .

6. Aplikasi Internet

Kelajuan internet sememangnya sering menjadi masalah utama masyarakat moden hari ini. Ini dimanfaatkan oleh pembangun nakal untuk membuat aplikasi tidak berguna yang menawarkan fungsi untuk mengatasi kelajuan internet . Aplikasi seperti ini diklaim dapat menguatkan dan meningkatkan kekuatan isyarat.

Sebenarnya, aplikasi itu tidak akan mempengaruhi apa-apa pada peranti Android, sebaliknya akan membebankan dan meningkatkan jumlah fail sampah di Android.

Sekiranya anda memasang terlalu banyak aplikasi sampah, ini boleh membebankan prestasi telefon pintar dan menjadikannya cepat panas dan akhirnya rosak.

Video: Aplikasi Playstore Ini Menjadi Berbahaya kepada Telefon Pintar Anda!

Nah, ada 6 jenis aplikasi berbahaya di Play Store yang tidak boleh dipasang pada telefon pintar. Adakah anda mempunyai senarai aplikasi berbahaya lain di Play Store? Jangan lupa berkongsi melalui ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan