7 Ciri Tersembunyi pada Telefon bimbit Samsung, Bolehkah Mod Gelap Auto?

One UI terkenal dengan antara muka dan ciri yang mudah digunakan. Walau bagaimanapun, terdapat juga ciri tersembunyi yang jarang diketahui. Ada apa-apa? Mari lihat lebih banyak lagi di sini!

Pelbagai sistem operasi Android yang ada hari ini biasanya diberikan UI yang berbeza pada setiap telefon pintar. Termasuk Samsung.

Telefon bimbit Samsung diketahui mempunyai barisan alat berkualiti dan mempunyai banyak peminat.

Namun, ceritanya berbeza dengan UI yang disebut Touch Wiz yang dianggap mengecewakan. Ini telah berubah sejak munculnya One UI, UI baru yang dihasilkan oleh Samsung.

Di samping itu, One UI juga mempunyai sejumlah ciri tersembunyi yang dapat menjadikan telefon bimbit anda lebih kecil. Apakah ciri-ciri ini? Mari, lihat yang berikut dengan lengkap!

 • Butang Tangkapan Skrin
 • Mod Satu Tangan
 • Sampah
 • Panel Pemberitahuan Buka Cepat
 • Folder Selamat
 • Mod Malam Auto
 • Ciri UI Satu Tersembunyi Samsung, Boleh Menukar Paparan Secara Automatik!

  One UI adalah overlay perisian atau antara muka pengguna yang digunakan pada telefon pintar Samsung hari ini. UI ini pertama kali diperkenalkan pada persidangan pemaju Samsung pada tahun 2018.

  Kemudian, pada awal tahun 2019 ia digunakan untuk telefon bimbit Samsung terkini seperti Samsung Galaxy S10 dan Galaxy A.

  One UI hadir sebagai kemas kini pada Android 9 Pie.

  Anda yang mempunyai siri Samsung dengan Android Pie seharusnya dapat mengemas kini perisian ke One UI. Tidak seperti perisian antara muka Samsung sebelumnya, One UI cukup positif.

  Anda akan mendapat sejumlah ciri menarik yang lebih canggih daripada UI sebelumnya, tetapi dengan gaya yang lebih ringkas dan senang dikendalikan.

  Di samping itu, terdapat pelbagai ciri menarik yang dapat anda nikmati dari One UI. Walau bagaimanapun, ciri ini boleh dikatakan 'tersembunyi' kerana anda harus mengaktifkannya sendiri dalam tetapan.

  Apakah ciri-ciri ini?

  1. Isyarat Navigasi

  Pertama ialah isyarat navigasi yang menjadikan navigasi di bawah skrin HP hilang dan diaktifkan dengan menggesernya sedikit ke atas.

  Fungsi ini membantu membersihkan skrin dari kerumitan butang navigasi, sehingga paparan menjadi lebih minimalis. Navigation Gesture tidak muncul sebagai lalai, jadi anda harus menetapkannya secara manual.

  Anda hanya pergi ke halaman Paparan, kemudian pergi ke bar Navigasi. Anda hanya memilih isyarat Skrin penuh untuk menjadikan navigasi hilang dan anda mengaktifkannya dengan menggosoknya.

  2. Butang Tangkapan Skrin

  Seterusnya adalah butang tangkapan skrin yang dipermudah dalam One UI. Sekiranya sebelum ini anda mesti menahan butang, sekarang anda hanya perlu menekan butang power dan volume down bersamaan.

  Selain itu, jika anda menggunakan One UI dalam siri Samsung Note, terdapat ciri tangkapan skrin pintar yang dapat anda akses dari Edge Panel. Anda juga boleh merakam GIF, Pin-to-Screen, dan lain-lain.

  3. Mod Satu Tangan

  Seterusnya ialah mod satu tangan yang berguna untuk menggunakan HP dengan satu tangan sahaja. Ciri ini akan menjadikan skrin menjadi kecil dan anda boleh mengaksesnya dengan mudah.

  Anda boleh mengaktifkan ciri ini melalui tetapan mod Satu Tangan dalam tetapan. Anda boleh mencari melalui ciri carian atau melalui Ciri Lanjutan.

  4. Sampah

  Baiklah, jika ciri Tong Kitar Semula sudah tentu tidak asing bagi anda bukan?

  Sekiranya biasanya dijumpai di Windows, Samsung tidak akan rugi dengan memasukkan ciri Sampah di One UI. Anda boleh mengaktifkan ciri ini untuk menyimpan gambar yang dipadam.

  Walau bagaimanapun, gambar yang disimpan di Sampah akan dihapus secara automatik secara kekal selama 15 hari. Ciri ini akan sangat berguna jika anda secara tidak sengaja menghapus gambar yang berharga.

  Untuk mengakses ciri ini, Anda dapat memasukkan tetapan di Galeri dan memilih Sampah.

  5. Panel Pemberitahuan Terbuka Pantas

  Selanjutnya adalah Panel Pemberitahuan Buka Cepat atau gerak isyarat untuk membuka pemberitahuan di layar dengan hanya satu sapuan tanpa harus sampai ke bumbung layar.

  Cara mengaktifkannya adalah melalui tetapan Skrin Utama, kemudian pilih Panel Pemberitahuan Buka-Cepat. Anda juga dapat mengakses pemberitahuan dengan meleret ke bawah dan Laman Utama dengan menggeser ke atas.

  Fungsi ini tidak diaktifkan secara lalai ketika anda membeli produk Samsung baru atau mengemas kini ke One UI.

  6. Folder Selamat

  Nah, jika ciri Secure Folder sangat sesuai untuk anda yang mempunyai aplikasi atau data sensitif di telefon bimbit anda. Kerana folder ini akan dikunci dan hanya dapat diakses dengan memasukkan kod.

  Untuk mengaktifkan ciri ini, anda boleh mengaksesnya melalui Biometrik dan Keselamatan. Kemudian, pilih Folder Selamat dan ikuti langkah-langkah yang diberikan.

  Anda boleh mengunci sebarang fail di telefon bimbit anda dengan menyimpannya dalam Folder Selamat. Bagus!

  7. Mod Malam Auto

  Last is Night Mode secara automatik , ciri ini disembunyikan dan jarang diketahui oleh pengguna. Satu UI diketahui mempunyai mod malam yang baik, tetapi lebih baik lagi jika dimaksimumkan dengan ciri automatik.

  Mod Malam Auto akan menjadikan antara muka telefon bimbit anda disesuaikan dengan siang hari, jadi mod malam akan diaktifkan secara automatik hanya pada waktu malam.

  Untuk menetapkannya, anda boleh memasukkan tetapan Mode Malam. Kemudian, pilih Hidupkan sebagai Dijadualkan dan klik Matahari terbenam hingga matahari terbit. maka telefon bimbit anda akan menukar mod secara automatik. Hebat!

  Begitulah, terdapat sejumlah ciri tersembunyi One UI pada telefon bimbit Samsung yang harus Anda ketahui untuk memaksimumkan penggunaan harian telefon bimbit. Adakah anda mempunyai ciri tersembunyi lain?

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai One UI atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan