3 Sebab Ini Mengapa Komputer Spesifikasi ALLAH Masih Rasa Lambat!

Melalui artikel berikut kami akan menerangkan, faktor apa yang dapat menjadikan komputer anda perlahan walaupun disokong oleh RAM yang besar.

Adakah komputer anda mempunyai spesifikasi yang berkelayakan? Tidak kira betapa canggihnya komputer, ia pasti merasakan sesuatu yang disebut ketinggalan , dan itu adalah situasi yang boleh dirasakan oleh semua orang yang menggunakannya. Tetapi mengapa walaupun kita sudah memiliki komputer yang canggih dengan RAM yang besar, ketinggalan masih berlaku? Faktor apa yang menyebabkan ini ya?

Oleh itu, melalui artikel berikut kami akan menerangkan, faktor apa yang dapat menjadikan komputer anda perlahan walaupun disokong oleh RAM yang besar.

BACA JUGA
  • Cara Menjimatkan RAM dan Bateri Android tanpa Root
  • Ini adalah Komputer PALING TINGKAT di Dunia dengan Pemproses 16 Teras dan RAM 768 GB!
  • Ini hanya dapat dilakukan oleh komputer dengan RAM 128 GB

Mengapa Komputer Saya Lambat Walaupun Menggunakan RAM Besar?

1. Terlalu Banyak Aplikasi Terbuka

Tidak kira berapa banyak RAM yang anda miliki, ia tetap tidak akan mencukupi jika anda terpaksa membuka banyak aplikasi berat. Selalu ingat bahawa beberapa perisian yang ada, dapat menyedot RAM yang besar, seperti Adobe Photoshop, Corel, ke Premiere sebagai alat penyuntingan video. Sudahlah, Google Chrome yang anda gunakan setiap hari juga menyumbang kepada penurunan kapasiti RAM. Jangan terkejut jika permainan yang anda mainkan menjadi rosak semasa anda membukanya bersama-sama dengan Google Chrome .

Penyelesaian? Sentiasa segerakkan beban kerja menggunakan komputer dengan kapasiti RAM. Ketahuilah bahawa anda mempunyai RAM yang terhad dan buka perisian pada masa yang sama mesti ada kawalan.

2. Kebocoran Memori

Tahukah anda bahawa terdapat beberapa perisian yang mengalami kebocoran memori yang fatal? Kebocoran memori atau kebocoran memori adalah keadaan yang timbul disebabkan oleh bug dari perisian. Apa-apa perisian yang anda gunakan akan disimpan dalam RAM, dan akan dihapus / ditindas oleh perisian lain ketika tidak digunakan.

Malangnya, beberapa perisian dengan bug di dalamnya dapat mengekalkan tubuh mereka dalam RAM walaupun tidak digunakan. Ini dapat membengkak dan mengisi RAM dengan lebih jauh, menyekat perisian lain yang ingin dijalankan. Penyelesaian untuk keadaan ini cukup mudah, anda hanya perlu menghidupkan semula perisian yang bermasalah. Sekiranya masih keras kepala, periksa laman web rasmi mereka, adakah versi terkini atau tidak.

3. Salah Menggunakan Sistem Operasi

Masih banyak yang mengalami perkara seperti ini. Kita mesti sedar bersama bahawa sistem operasi terdapat dalam dua seni bina yang berbeza, 32-bit dan 64-bit . Sekiranya komputer / komputer riba anda dilengkapi dengan RAM melebihi 4GB, katakanlah 6GB, maka ia tetap akan dibaca sebagai 4GB oleh sistem operasi berasaskan 32-bit. Itu adalah nilai tambah OS 64-bit.

Sekiranya OS berasaskan 32-bit hanya dapat membaca RAM hingga 4GB, maka 64-bit dapat membaca hingga ratusan GB (secara teori) . Oleh itu, jangan salah menggunakan sistem operasi.

Itulah tiga perkara penting mengenai mengapa komputer anda tetap perlahan walaupun menggunakan RAM yang besar. Sekiranya anda mempunyai pendapat atau kritikan / cadangan, letakkan di komen di bawah.

Aplikasi Produktiviti Microsoft MUAT TURUN SysInternals

Artikel Berkaitan