4 Cara Membuka Laman Web yang Disekat dengan Mudah

Kini banyak laman web disekat oleh pemerintah Indonesia. Tetapi, jika anda ingin mengaksesnya, ikuti kaedah yang disediakan oleh JalanTikus.

Indonesia adalah salah satu negara dengan peraturan Internet yang paling ketat di dunia. Banyak senarai laman web yang menjadi mangsa keganasan peraturan dan akhirnya tidak dapat diakses di Indonesia.

Namun, ternyata ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengakses laman web yang disekat ini. Mahu tahu bagaimana? Berikut adalah 4 cara yang boleh anda gunakan jika anda ingin mengakses laman web yang disekat .

BACA JUGA
  • 5 Laman Pembelajaran Photoshop Terbaik 2018
  • Splashy Nikahsirri.com, Inilah 5 Laman Web Yang Ternyata Mirip!
  • 10 Laman Tontonan Filem Percuma Terbaik & Terbaik IndoXXI, Terkini 2020!

Cara Membuka Laman Web yang Disekat

1. Gunakan VPN

VPN atau singkatan Virtual Private Network adalah hubungan antara satu rangkaian dengan rangkaian lain secara peribadi melalui rangkaian internet. VPN dapat membuat anda mengakses laman web yang disekat dari rangkaian rumah anda.

Sekiranya anda menggunakan Android, caranya adalah pergi ke Tetapan> Wayarles & Rangkaian, pilih Lainnya> VPN . Kemudian tekan ikon '+' di sudut kanan atas kemudian isikan medan seperti contoh di bawah.

Nama: VPNGrais Jenis: Alamat Pelayan PPTP: us1.vpnbook.com

Nah, contoh di atas menggunakan pelayan Amerika, tetapi terdapat juga beberapa pelayan lain. Inilah senarai:

  • euro217.vpnbook.com (Eropah)
  • euro 214.vpnbook.com (Eropah)
  • us1.vpnbook.com (AS)
  • us2.vpnbook.com (AS)
  • ca1.vpnbook.com (Kanada)
  • de233.vpnbook.com (Jerman)

2. Menggunakan Laman Web Proksi

Proksi adalah pelayan yang membolehkan anda menyambung dan 'keluar' dari rangkaian anda. Dengan menggunakan proksi ketika melayari ruang siber, IP anda akan dilindungi dan data lalu lintas dibaca sebagai lalu lintas dari pelayan proksi.

Terdapat banyak jenis proksi untuk membuka laman web yang disekat, tetapi proksi berasaskan web yang paling biasa dan mudah digunakan . Terdapat banyak laman web yang mendaftar proksi yang boleh anda gunakan, salah satunya adalah proxy.org . Setelah log masuk ke laman web, pilih salah satu laman web proksi yang terdapat di web.

Sekiranya ada, masukkan alamat laman web yang ingin anda lawati di ruangan yang disediakan, dan laman web yang anda inginkan akan dibuka dengan segera. Tetapi perlu diingat, selalu ubah laman web proksi yang anda gunakan supaya tidak diketahui dan disekat dengan mudah, kawan-kawan.

3. Tukar URL dengan IP

Laman web yang disekat kadang-kadang hanya disekat mengikut URL. Menggunakan IP laman web yang disekat telah berjaya dibuka dalam beberapa kes. Lalu bagaimana anda mengetahui alamat IP laman web?

Cara membuka laman web yang disekat oleh IP adalah melalui Command Prompt di komputer anda, dengan mengetik CMD di bidang carian . Sekiranya sudah terbuka, ketik 'ping www.namawebsite.com' dan tekan Enter. Kemudian IP akan muncul dari laman web, menyalin dan menampalnya ke penyemak imbas anda.

4. Tukar Rangkaian Proksi dalam Penyemak Imbas

Anda juga boleh menetapkan tetapan proksi pada penyemak imbas Chrome anda untuk mengakses laman web yang disekat. Ini juga sangat mudah, pergi ke Tetapan atau Tetapan di Chrome, kemudian tatal ke bawah sehingga anda menemui Lanjutan atau Tunjukkan tetapan lanjutan.

c

Kemudian cari Tetapan proksi terbuka dan tetingkap baru akan muncul yang mengandungi Properties Internet. Klik Sambungan , kemudian pilih tetapan LAN , periksa pilihan 'Gunakan proksi ...' dan 'Bypass proxy ...' .

Kembali ke Chrome, buka freeproxylist.net untuk mengisi medan Alamat dan Pelabuhan di tetingkap Tetapan LAN. Kemudian, cari proksi yang berkualiti , salin dan tampal IP dan Port dalam Tetapan LAN Windows.

Nah, itu 4 cara untuk membuka laman web yang disekat oleh penyedia internet di Indonesia. Perlu diingat, walaupun JalanTikus menyediakan helah untuk mengaksesnya, gunakan kaedah ini dengan penuh tanggungjawab, kawan!

Artikel Berkaitan