Ternyata inilah perbezaan antara hacker dan cracker, siapa yang lebih berbahaya?

Masih keliru dengan istilah hacker dan cracker? Berikut ini adalah perbincangan lengkap mengenai persamaan dan perbezaan penggodam dan peretas!

Perkembangan teknologi yang semakin canggih pada masa kini, nampaknya tidak semestinya menjadikan jenayah siber semakin sedikit apatah lagi hilang sepenuhnya.

Masih banyak tangan penggodam yang tidak tahu apa-apa yang bersedia untuk menggodam sistem keselamatan dan rangkaian mangsa untuk mendapatkan keuntungan.

Namun, selain penggodam yang sering menjadi perbualan di antara orang-orang, ada juga tokoh keropok yang keberadaannya tidak kurang mengancam, geng.

Malangnya, tidak sedikit orang yang salah memahami kedua-dua istilah ini dan menganggap bahawa penggodam dan peretas adalah sama.

Tetapi, apa sebenarnya persamaan dan perbezaan antara penggodam dan peretas ? Berikut adalah penjelasannya.

 • Penyamaan & Perbezaan Hacker dan Cracker
 • Persamaan Hacker dan Cracker
 • Perbezaan Hacker dan Cracker
 • Memahami Hacker dan Cracker

  Sumber foto: Monitor teknologi (Sebelum membincangkan perbezaannya, pertimbangkan pemahaman berikut mengenai penggodam dan peretas).

  Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai persamaan dan perbezaan penggodam dan peretas, sebenarnya anda sudah tahu, apa maksud kedua istilah ini?

  Sama-sama mempunyai imej negatif dalam komuniti, penggodam dan peretas sendiri sebenarnya mempunyai pemahaman yang berbeza yang anda tahu, geng.

  Secara harfiah, pemahaman penggodam itu sendiri adalah orang yang mempelajari, mengubah, menganalisis, dan menyusup ke dalam sistem komputer atau rangkaian.

  Walaupun melakukan perkara yang menyalahi undang-undang, tetapi penggodam pada umumnya mempunyai tujuan untuk mencari kelemahan dan bug dalam sistem.

  Sementara itu, definisi cracker itu sendiri adalah orang yang tidak hanya menyusup dan diretas, tetapi juga cenderung untuk merosakkan sistem komputer atau jaringan yang telah diretasnya.

  Sebenarnya, bukan perkara biasa bagi peretas yang mencuri data peribadi orang lain untuk kepentingan buruk.

  Atas sebab ini, penggodam ini kemudiannya dibahagikan kepada dua kumpulan; Penggodam Topi Putih untuk mereka yang merupakan penggodam sebenar, dan Penggodam Putih Putih bagi mereka yang merupakan peretas .

  Penyamaan & Perbezaan Hacker dan Cracker

  Sekarang, adakah anda faham apa itu penggodam dan peretas?

  Dari definisi keduanya, mungkin ada juga di antara anda yang sudah dapat memahami sedikit tentang persamaan dan juga perbezaan kedua-dua istilah ini.

  Tetapi, untuk maklumat lebih lanjut mengenai persamaan dan perbezaan penggodam dan peretas, anda dapat melihat perbincangan lengkap di bawah.

  Persamaan Hacker dan Cracker

  Walaupun kedua-duanya mempunyai makna harfiah yang berbeza, pada kenyataannya ada juga persamaan antara penggodam dan peretas, geng.

  Nah, bagi anda yang ingin tahu, berikut adalah persamaan hacker dan cracker yang boleh dilayan oleh Jaka mengikut beberapa sumber.

  1. Lakukan Aktiviti Penyusupan Sistem atau Rangkaian

  Sumber foto: Seni dan Idea (Walaupun tidak lebih daripada perbezaan antara penggodam dan peretas, kedua istilah ini juga mempunyai persamaan).

  Kesamaan yang paling jelas antara penggodam dan peretas adalah dari segi aktiviti yang mereka lakukan , geng.

  Kedua-dua penggodam dan peretas, kedua-duanya melakukan aktiviti pencerobohan ke dalam sistem komputer atau rangkaian mangsa dengan tujuan tertentu.

  Itulah juga sebab mengapa penggodam dan peretas sering dianggap sama oleh kebanyakan orang.

  Perbezaan Hacker dan Cracker

  Kerana kedua-duanya mempunyai konotasi negatif di antara orang-orang, dan keduanya melakukan aktiviti penggodaman alias pencerobohan, jadi jangan terkejut jika penggodam dan peretas sering dianggap sama.

  Tetapi, sebenarnya ada beberapa perkara yang membezakan keduanya seperti yang telah dibincangkan oleh Jaka dalam perbezaan berikut antara penggodam dan peretas.

  1. Definisi antara Hacker dan Cracker

  Salah satu perbezaan yang paling mencolok antara penggodam dan peretas adalah definisi kedua-dua istilah ini, geng.

  Seperti yang dijelaskan Jaka pada awalnya, bahawa penggodam adalah seseorang yang menganalisis, mengubah, dan menyusup ke dalam sistem komputer atau rangkaian.

  Namun, sifat penggodam sendiri sebenarnya tidak merugikan kerana mereka hanya menyusup untuk mencari kelemahan atau bug yang ada dalam sistem.

  Sementara itu, mereka yang menyusup dan menyebabkan kerugian seperti mengubah penampilan laman web (defacing), memasukkan kod virus, dan lain-lain disebut sebagai cracker.

  2. Tujuan penyusupan

  Sumber foto: ID techinasia (Salah satu perbezaan yang paling mencolok antara penggodam dan peretas adalah tujuan penyusupan mereka).

  Perbezaan seterusnya antara penggodam dan peretas adalah mereka berhasrat untuk menyusup ke sistem komputer atau rangkaian, geng.

  Walaupun kedua-duanya mempunyai konotasi negatif, tetapi dari definisi mereka sendiri penggodam mempunyai tujuan yang membawa kepada perkara positif .

  Di mana tujuan penggodam adalah menyusup untuk mencari dan memberitahu kelemahan atau kelemahan keselamatan dalam sistem yang kemudian diselesaikan secara sah.

  Sementara itu, cracker menyusup ke sistem komputer atau rangkaian untuk mencuri maklumat, data, foto, dan perkara penting lain yang menjadi milik mangsa.

  Selain itu, seperti namanya, cracker (perusak), mereka juga cenderung merusak sistem yang tentunya merupakan tindakan haram.

  Oleh itu, bagi mereka yang melakukan penggodaman dengan tujuan negatif seperti menggodam kata laluan untuk mengambil alih akaun mangsa dan mencuri data, ini adalah salah satu contoh tindakan penyerang.

  3. Bagaimana Ia Berfungsi

  Sebagai tambahan kepada dua perkara sebelumnya, cara kerjanya juga adalah perbezaan antara penggodam dan peretas seterusnya, geng.

  Penggodam pada umumnya tahu betul dan menyedari apa yang mereka lakukan, dan bertanggungjawab sepenuhnya terhadapnya.

  Kerana sifat suka membantu ini, penggodam biasanya disewa dan diambil bekerja secara sah.

  Namun, berbanding terbalik dengan penggodam, peretas biasanya akan berfungsi secara rahsia kerana mempunyai tujuan yang berbahaya dan menyalahi undang-undang.

  Contohnya hanya orang yang menggodam Instagram atau masuk ke rangkaian WiFi untuk mencuri data.

  4. Keterbukaan (Komuniti)

  Perbezaan terakhir antara penggodam dan peretas adalah dari segi keterbukaan dua kumpulan penggodam ini , geng.

  Peretas biasanya mempunyai komuniti yang jelas dan terbuka untuk memperdalam pengetahuan dan pemahaman mereka mengenai sistem rangkaian.

  Malah, mereka juga sering berkongsi pengetahuan dengan penggodam lain, termasuk aplikasi penggodam biasa yang digunakan, anda tahu!

  Walaupun cracker sendiri biasanya mempunyai komuniti yang sangat tertutup dan tersembunyi berbanding penggodam.

  Sebabnya? Sudah tentu kerana sifat keropok yang jelas negatif dan boleh membahayakan orang lain.

  Nah, itulah perbincangan mengenai persamaan dan perbezaan penggodam dan peretas yang dikumpulkan Jaka dari pelbagai sumber termasuk Wikipedia, kumpulan itu.

  Jaka berharap perbincangan di atas dapat menjawab semua soalan mengenai penggodam dan peretas yang telah disalahpahami oleh kebanyakan orang.

  Baca juga artikel mengenai Out of Tech atau artikel menarik lain dari Shelda Audita

  Artikel Berkaitan