Rugi Terus Walaupun Menjadi Aplikasi Musik Nomor 1, Spotify Bakal Bangkrut?

Kamu pakai aplikasi Spotify enggak, geng? Walaupun menjadi aplikasi musik nomor satu, nyatanya Spotify terus merugi! Apa alasannya?

Kalau kamu ingin mendengarkan musik, biasanya menggunakan aplikasi apa nih, geng? Mungkin mayoritas dari kamu akan menjawab Spotify.

Aplikasi streaming musik yang satu ini memang populer banget, bahkan sudah menembus angka 100 juta pengguna premium pada tahun 2019 ini.

Sayangnya, pada kenyataannya Spotify masih sering merugi, geng! Mengapa bisa seperti itu? Lantas, apakah permasalahan ini bisa membuat Spotify bangkrut?

 • Alasan Kerugian Spotify
  • Musik Itu Mahal
  • Tidak Punya Konten Orisinil
  • Punya Banyak Saingan Berat
  • Banyak Pengguna yang Menggunakan Aplikasi Bajakan
 • Cara Spotify Dapat Untung
  • Membuat Kandungan Podcast Asal
  • Jadilah Label atau Buat Lagu Anda Sendiri
  • Iklankan
 • Spotify dan Kerugian

  Sumber gambar: India Hari Ini

  Spotify adalah perkhidmatan streaming muzik yang berasal dari Sweden, geng! Syarikat ini telah ditubuhkan sejak tahun 2006, di mana Spotify pertama kali dilancarkan pada tahun 2008.

  Walaupun sudah cukup lama, sebenarnya aplikasi muzik baru ini dapat memberi manfaat pada suku keempat 2018 semalam, anda tahu!

  Maksudnya, diperlukan 10 tahun untuk Spotify dapat memperoleh keuntungan pertamanya. Itu adalah masa yang lama untuk model perniagaan gergasi.

  Spotify berjaya memperoleh keuntungan $ 107 juta , bersamaan dengan Rp1,5 trilion . Malangnya, faedah ini dapat berlaku lebih banyak kerana pelaburan Spotify dalam Tencent Music .

  Sebelum ini, Spotify cenderung mengalami sejumlah kerugian yang tidak kecil. Melaporkan dari Fool.com, anda dapat melihatnya melalui jadual di bawah:

  TahunJumlah Kerugian


  (Ditukar ke Rupiah)

  2013 Rp1,009,293,820,920
  2014 Rp1,890,423,347,120
  2015 Rp3,684,723,473,200
  2016 Rp8,635,069,356,760
  2017 Rp.179.785.362.997.400
  2018 Rp1.249.601.873.520

  Jumlahnya sukar dibayangkan kan? Sebagai aplikasi muzik nombor 1 di dunia, mengapa ini berlaku pada Spotify?

  Sebab-sebab Kerugian Spotify

  Melaporkan dari pelbagai sumber, ada beberapa sebab yang menyebabkan Spotify kehilangan dari tahun ke tahun. Lihat sahaja ulasan di bawah!

  1. Muzik Mahal

  Sumber foto: Vox

  Spotify membayar lesen untuk masalah hak cipta kepada setiap label dan artis muzik yang lagunya tersedia di Spotify. Ia memerlukan sejumlah wang yang sangat besar.

  Lebih-lebih lagi, dengan peningkatan jumlah pengguna Spotify, jumlah yang harus dibayar kepada label juga meningkat.

  Untuk makluman, bayaran yang mesti dibayar oleh Spotify ke label rakaman adalah 50% hingga 70% dari setiap lagu yang dimainkan.

  Jumlah ini boleh berbeza-beza bergantung pada label dan artis yang membuat perjanjian dengan Spotify.

  2. Tiada Kandungan Asal

  Spotify sangat bergantung pada label dan pemuzik untuk mendapatkan kandungan yang dapat didengar oleh penggunanya.

  Ini telah dirasakan oleh perkhidmatan streaming Netflix . Pada akhirnya, mereka sebenarnya membuat kandungan asli yang mereka hasilkan sendiri.

  Dengan membuat kandungan asli, Netflix tidak perlu membayar lesen kepada pihak ketiga. Spotify mungkin dapat meniru konsep untuk mengelakkan mereka dari kerugian.

  3. Mempunyai Banyak Pesaing Berat

  Sumber foto: 9to5Mac

  Spotify bukan pemain yang mempunyai monopoli dalam dunia permainan seperti yang dilakukan Windows pada sistem operasi komputer.

  Mereka mempunyai pesaing yang sangat kompetitif seperti Apple Music , Google Play Music , dan Pandora .

  Bayaran langganan untuk setiap perkhidmatan adalah sama, iaitu $ 9,9 sebulan atau Rp140 ribu. Sekiranya Spotify meningkatkan yuran langganan, mereka akan kehilangan pengguna.

  Apple Music dan Google Play Music masih boleh memanfaatkan sektor perniagaan lain yang dimiliki oleh syarikat induknya, tetapi di manakah Spotify akan mendapat faedah lain?

  Perkhidmatan streaming muzik yang lebih kaya boleh menerima risiko kerugian berterusan sehingga pesaingnya yang lebih miskin, seperti Spotify, muflis.

  4. Ramai Pengguna Menggunakan Aplikasi Rompak

  Spotify memberikan dua pilihan kepada penggunanya, yang ingin memilih versi percuma atau versi premium berbayar.

  Malangnya, banyak orang memilih jalan tengah: pilih yang percuma tetapi dapatkan versi premium.

  Biasanya, mereka menggunakan mod untuk mendapatkannya. Sebenarnya, ini sangat merugikan Spotify, geng!

  Cara Spotify Dapat Untung

  Sekiranya Spotify tidak mengubah corak model perniagaannya, tidak mustahil suatu hari syarikat itu akan diisytiharkan muflis dan mengecewakan banyak pelanggannya.

  Jadi, mesti ada perubahan yang dilakukan oleh Spotify untuk keluar dari keadaan. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan Spotify selamat dari kebankrapan.

  1. Buat Kandungan Podcast Asal

  Sumber gambar: Kompleks

  Seperti yang dinyatakan Jaka sebelumnya, Spotify dapat meniru cara Netflix untuk membuat kandungan asli.

  Bukan lagu, kerana CEO Spotify pernah mengatakan Spotify bukan label rakaman, tetapi kandungan podcast.

  Lebih-lebih lagi, Spotify baru sahaja memperoleh dua syarikat podcasting, iaitu Gimlet Media dan Anchor .

  Dengan ini, tentu saja Spotify berharap dapat mendapat keuntungan kerana tidak perlu membayar lesen kepada label.

  Cuma, sebenarnya podcast tidak sepopuler kandungan video, kecuali orang sudah muak dengan visual dan lebih suka menikmati hiburan audio.

  2. Menjadi Label atau Membuat Lagu Anda Sendiri

  Salah satu pesaing Spotify, Apple Music, telah membuat muzik mereka sendiri dan menjadikan diri mereka sebagai label.

  Ini dapat ditiru oleh Spotify sehingga mereka tidak perlu membayar royalti pada label. Istilahnya, potong orang tengah.

  Sekiranya Spotify tidak berniat untuk menjadi labelnya sendiri, mungkin mereka sekurang-kurangnya dapat menghasilkan lagu yang dapat dibuat menggunakan AI.

  Contohnya adalah lagu instrumental yang sering memasuki senarai main Relaxing Piano . Lagipun, banyak orang mendengar lagu seperti ini untuk menemani belajar atau bekerja.

  3. Iklankan

  Sumber gambar: Pemasaran Interaktif

  Bagi pengguna Spotify versi percuma, mereka sering mendengar iklan yang mengundang kami untuk beralih ke versi Premium dengan pelbagai promosi.

  Mungkin Spotify dapat menggunakan slot itu untuk mengiklankan orang atau syarikat lain seperti yang biasa kita lakukan di radio.

  Spotify juga dapat mempromosikan lagu-lagu terbaru (terutama dari artis yang kurang terkenal) sehingga dapat didengarkan oleh pengguna Spotify.

  Sebagai pengguna perkhidmatan, tentu saja kami berharap Spotify dapat melalui masa-masa sukar sehingga kami dapat terus mendengarkan muzik melaluinya.

  Sekiranya Spotify benar-benar bangkrut kerana kerugian yang berterusan, tidakkah kita, sebagai pengguna, akan merasakan yang paling tidak beruntung?

  Oleh itu, jika anda mampu membayar versi premium, bayarlah. Sekiranya tidak ada, nikmati versi percuma dengan iklan, geng!

  Baca juga artikel mengenai Muzik atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan