Perlukah Saya Cabut Bateri dari Laptop agar Lebih Tahan Lama?

kami membongkar dan menjawab semua soalan yang mesti difikirkan oleh anda pengguna komputer riba yang setia. Sekiranya saya mengeluarkan bateri komputer riba sehingga tahan lebih lama?

Adakah mengeluarkan bateri komputer riba dan menggunakan elektrik sahaja mempunyai risiko ketahanan komputer riba? Atau adakah berbahaya untuk memasang bateri semasa masih menggunakan elektrik, walaupun bateri sudah penuh?

Melalui artikel ini, kami akan membongkar dan menjawab semua persoalan yang mungkin timbul bagi anda pengguna komputer riba yang setia. Sekiranya saya mengeluarkan bateri komputer riba sehingga tahan lebih lama?

BACA JUGA
  • Perlukah Saya Mencabut Pengecas HP Apabila Tidak Digunakan?
  • 5 Petua Merawat Bateri Komputer Yang Tidak Boleh Tanggalkan untuk Tahan Lebih Lama
  • Bolehkah Saya Mengecas Telefon Pintar dengan Pengecas Telefon Pintar Lain?
  • 8 Mitos Bateri Telefon Bimbit Android yang Anda Percayai Walaupun Salah (Bahagian 1)

Perlukah Saya Tanggalkan Bateri Laptop? Bagaimanakah ia berfungsi?

Bateri komputer riba yang diedarkan secara meluas hari ini adalah jenis Li-Ion atau Lithium-Ion dan berfungsi dengan mengalir ion dari anod ke katod melalui elektrolit dan pemisah. Prosesnya pasti akan berjalan apabila anda menggunakan bateri, dan tentu saja ia akan menghasilkan tenaga yang menyebabkan bateri secara beransur-ansur berkurang. Apabila anda melakukan proses pengisian, tenaga akan menjadikan ion yang sebelumnya berpindah dari anoda ke katod menjadi kembali ke tempat asalnya. Inilah yang membuatkan bateri anda dicas semula.

Walau bagaimanapun, semua proses ini perlahan-lahan akan lemah. Ion akan terperangkap di anod dan inilah yang biasa kita panggil ** bateri bocor ** kerana ia habis dengan cepat seiring bertambahnya usia. Bahkan, kemampuan bateri sudah mulai menurun perlahan mulai dari bateri pertama dibuat. Di samping itu, bateri juga akan bocor dengan cepat jika anda mengalami 5 keadaan seperti yang dijelaskan dalam artikel bertajuk: Inilah 5 Faktor Yang Membuat Bateri HP Anda Mungkin Hilang .

Mengeluarkan Bateri Laptop Untuk Tahan Lama?

Jawapan mudahnya ialah YA , anda harus melakukannya agar bateri tahan lebih lama. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang mesti dipertimbangkan mengenai masalah ini. Lebih baik jangan mencabut bateri komputer riba semasa komputer riba digunakan, walaupun kabel kuasa terpasang. Tindakan ini menimbulkan risiko yang cukup berbahaya bagi komputer riba dan penggunanya.

Cara Mengekalkan Prestasi Bateri Laptop Yang Optimum

Selain itu, perkara-perkara berikut juga perlu anda perhatikan untuk mengekalkan prestasi bateri komputer riba yang optimum, tidak hanya perlu mengeluarkan bateri komputer riba:

  • Jangan gunakan bateri sehingga kurang dari 20%.
  • Gunakan hingga 20% bateri secara berkala, kemudian isi penuh. Lakukan tindakan ini setiap beberapa minggu.
  • Cas pada voltan yang betul atau lebih rendah.
  • Walaupun komputer riba moden dapat mematikan kuasa ketika bateri penuh, lebih baik tidak membiarkan bateri dalam keadaan terpasang, untuk mengelakkan pendedahan haba dari komputer riba yang dapat mengurangkan prestasi bateri.
Alat Pembangun Aplikasi Oasis Feng DOWNLOAD

Artikel Berkaitan