Mengapa Permainan Sisi Pelayan Sukar untuk Meretas Daripada Bahagian Pelanggan? Penjelasan ini

Secara amnya, permainan Server Side lebih sukar ditembusi oleh cracker daripada permainan Client Side. Macam mana boleh jadi?

Salah satu cara terpantas untuk menyelesaikan permainan atau menjadikan permainan lebih menyeronokkan adalah dengan menggunakan Cheat. Walaupun begitu, kami tidak dapat menipu semua permainan.

Pada masa ini permainan ini terbahagi kepada dua bahagian, iaitu Client Side dan Server Side. Secara amnya, permainan Server Side lebih sukar ditembusi oleh cracker daripada permainan Client Side. Macam mana boleh jadi?

BACA JUGA
  • 15 Permainan Strategi Android Terbaik pada tahun 2019, Boleh Main Dalam Talian & Luar Talian!
  • 20 Permainan Android FPS Terbaik secara percuma Julai 2017

Permainan Sisi Pelayan Sukar untuk Diretas?

Seperti yang kita ketahui, permainan Server Side biasanya digunakan dalam permainan terkenal, seperti Clash of Clans, Clash Royale, LINE Let's Get Rich, Mobile Legends: Bang bang dan banyak lagi.

Gambaran keseluruhan

Sumber gambar: Majalah Smashing

  • Pelayan: Orang yang menyediakan kandungan
  • Pelanggan: Orang yang meminta kandungan ke pelayan dan memaparkannya kepada pengguna.

Setiap sisi mempunyai cara kerja yang berbeza bergantung pada 'mesin' yang digunakannya. Berikut adalah penjelasan ringkas:

Bahagian Pelayan

Kod sisi pelayan diletakkan di pelayan web. Setiap pelanggan yang membuat permintaan kod akan dilaksanakan di bahagian pelayan. Kemudian hasilnya akan dihantar kepada Pelanggan dalam format HTML yang mudah.

Kerana semua data disimpan di Pelayan, Pelanggan tidak dapat mengetahui bagaimana mengetahui logik dan kod yang sedang berjalan.

Bahagian Pelanggan

Bagi Pelanggan, pesanan dilakukan di sebelah Pelanggan sahaja. Dengan begitu, memudahkan pengguna melihat kod yang sedang berjalan.

Mengapa Bahagian Pelayan Selamat?

Sumber gambar: JalanTokek

Semua permintaan yang dibuat oleh Pelanggan akan dilaksanakan dari pelayan. Pengguna hanya boleh mendapatkan maklumat mengenai hasil yang telah diproses. Dengan cara itu sistem lebih selamat daripada Server Side.

Contoh kes dalam permainan Clash of Clans yang dibuat oleh Supercell:

Terdapat banyak program yang diklaim dapat menggodam Permata di COC. Walaupun tidak dapat dilakukan, mengapa?

Kerana Permata yang diretas ada di Sisi Pelanggan, sementara data permata pemain disimpan di Sisi Server. Oleh itu, apabila pemain cuba mengedit permata, data akan disahkan di bahagian pelayan. Sekiranya tidak sama, kesalahan akan berlaku.

Itulah sebab mengapa permainan Server Side sukar digodam, ditipu dan dimanipulasi. Sekiranya terdapat penjelasan ralat atau perkara yang ingin disampaikan, anda boleh menulisnya di ruangan komen.

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan permainan atau tulisan menarik lain dari Em Yopik Rifai .

Artikel Berkaitan